Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Οκτ-2021 07:59

  Προχωρά το Ultra-Fast Broadband με OTE και Grid – Τέρνα Ενεργειακή

  Έως 17 Σεπτεμβρίου η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το Ultra-Fast Broadband (UFBB)
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών που υπέβαλαν ο ΟΤΕ και το σχήμα Grid Telecom-Τερνα Ενεργειακή για το μεγάλο ΣΔΙΤ του Ultra-Fast Broadband, που έχει ως στόχο την δημιουργία δικτύων οπτικών ινών σε περιοχές που δεν παρουσίαζαν εμπορικό ενδιαφέρον για τους παρόχους.

  Υπενθυμίζεται ότι το Ultra-Fast Broadband (UFBB) αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τηλεπικοινωνιακά έργα ΣΔΙΤ στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας.  Έχει προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ (χωρίς τον ΦΠΑ), με τα 300 εκατ. ευρώ να προέρχονται από δημόσια χρηματοδότηση. 

  Το UFBB αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 750.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1Gbps και στοχεύει στην επιτάχυνση της επίτευξης των στόχων συνδεσιμότητας του ευρωπαϊκού σχεδίου της "Κοινωνίας των Gigabit".

  Αυτό που μένει τώρα είναι να ανοίξουν και οι οικονομικές προσφορές για να καθοριστεί το πως θα μοιραστούν τα επτά τμήματα (LOTs) που περιλαμβάνει το έργο. Κάθε περιοχή (lot) έχει παρόμοιο προϋπολογισμό (περίπου 100 εκατ. ευρώ το καθένα) και περίπου τον ίδιο αριθμό εκτιμώμενων συνδέσεων (περίπου 110-120 χιλιάδες συνδέσεις το καθένα).

  Όπως δήλωσε προχθές από το συνέδριο Cyber Greece 2021 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης η θυγατρική Grid Telecom διεκδικεί, σε συνεργασία με την Tέρνα Ενεργειακή, 4 από τα 7 LOTs.

  "Με το έργο αυτό, η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ θα αποκτήσει ένα ευρύ οπτικό δίκτυο σε περισσότερους από 30 νομούς τις χώρας. Επόμενος στόχος της εταιρείας είναι η επέκταση του δικτύου της Grid και εκτός συνόρων το 2022, προσφέροντας εναλλακτικές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες αλλά και με μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς κόμβους της Ευρώπης”, σημείωσε.

  Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι το Ultra-Fast Broadband έχει ως στόχο να ενισχύσει την ανάπτυξη των νέων δικτύων οπτικής ίνας, τα οποία σε μακροπρόθεσμο επίπεδο θα αντικαταστήσουν το δίκτυο χαλκού σε όλη τη χώρα.

  Στον σχεδιασμό βρίσκεται και ένα ακόμη ΣΔΙΤ, το Ultra-Fast Broadband II, καθώς όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης υπάρχει ένα κενό περίπου δύο εκατομμυρίων συνδέσεων που δεν καλύπτονται από τα υφιστάμενα επενδυτικά σχέδια και το ΣΔΙΤ που μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης.

  kostaskets@capital.gr 

  Διαβάστε ακόμη:

  - Αρχίζει η χάραξη των νέων τηλεπικοινωνιακών δικτύων

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ