Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Οκτ-2021 08:07

  Οι πέντε μονομάχοι για το ΣΔΙΤ απορριμμάτων στη Δ. Μακεδονία

  Οι πέντε μονομάχοι για το ΣΔΙΤ απορριμμάτων στη Δ. Μακεδονία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Ελένης Μπότα

  Μάχη για πέντε θα είναι το έργο της κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 100 εκατ. ευρώ. 

  Μετά την εξέταση των φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο  (που κατατέθηκαν στις 22 Σεπτεμβρίου) η Εκτελεστική Επιτροπή του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κ. Μακεδονίας έδωσε το πράσινο φως για να περάσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού (υποβολή οικονομικών προσφορών) και τα πέντε σχήματα ήτοι: 

  1. ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ -

  ΤΙΤΑΝ, ΕΡΓΟ ΜΕΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

  2 ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ "MORE - ΑΒΑΞ - THALIS" 

  3. ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. - ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. 

  4. "INTRAKAT" 

  5. ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. –

  ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.

  Πρόκειται για έργο ΣΔΙΤ, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 100 εκατ, το οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά στον στόχο μείωσης του ποσοστού ταφής αποβλήτων από το 80% που βρίσκεται σήμερα στο 10% ή και χαμηλότερα.

  H  εγκατάσταση θα εξυπηρετεί περισσότερους από 1.000.000 πολίτες, ενώ η ονομαστική (μέγιστη) δυναμικότητα της θα ανέρχεται σε 300.000 τόνους απορριμμάτων ανά έτος και θα δέχεται το 65% των αποβλήτων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

  Για το έργο έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από δημόσια κεφάλαια έως 60 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει εγκαταστάσεις υποδοχής και διαχωρισμού ανακυκλώσιμων υλικών, μονάδα παραγωγής δευτερογενών προϊόντων, καθώς και τη μονάδα βιοαποβλήτων από προ διαλεγμένα για μετατροπή τους σε κομπόστ υψηλής ποιότητας.

  Η εγκατάσταση θα γίνει σε περιοχή πλησίον του ΧΥΤΑ Μαυρορράχης Θεσσαλονίκης, θα δέχεται το σύνολο των απορριμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και θα εξυπηρετεί τις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας και τον Δήμο Παιονίας. 

  Τα πέντε παραπάνω σχήματα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον (οι φάκελοι υποβλήθηκαν την ίδια ημερομηνία με τη ΜΕΑ Δυτικής Θεσσαλονίκης)) και για τις δύο μονάδες επεξεργασίας (ΜΕΑ) της Αττικής, σε Φυλή και Σχιστό, συνολικού ύψους 761 εκατ. ευρώ. 

  Οι φάκελοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους δύο αυτούς διαγωνισμούς αναμένεται να ανοιχτούν μέσα στις επόμενες ημέρες, όπου και θα γίνει γνωστό τα σχήματα που περνούν στην επόμενη φάση των διαγωνισμών. Να σημειωθεί ότι η ΜΕΑ στη Φυλή θα διαθέτει δυναμικότητα επεξεργασίας 350.000 τόνων/έτος σύμμεικτων και 100.000 τόνων/έτος προδιαλεγμένων οργανικών (με Διαλογή στην Πηγή, μέσω του δικτύου καφέ κάδων).

  Τέλος, η ΜΕΑ που θα κατασκευαστεί στο Σχιστό θα διαθέτει συνολική δυναμικότητα επεξεργασίας 180.000 τόνων/έτος σύμμεικτων και 70.000 τόνων/έτος προδιαλεγμένων οργανικών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ