Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Οκτ-2021 07:46

  Η ακτινογραφία των αποτελεσμάτων των κατασκευαστικών εταιρειών

  Η ακτινογραφία των αποτελεσμάτων των κατασκευαστικών εταιρειών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Ελένης Μπότα

  Ελπίδες για ανάκαμψη του κλάδου των κατασκευών με την έναρξη της δημοπράτησης μεγάλων έργων υποδομής, εκφράζουν οι εισηγμένες κατασκευαστικές εταιρίες.

  Ήδη όπως προκύπτει και από την ανάλυση των οικονομικών μεγεθών που εμφάνισαν στο πρώτο εξάμηνο του 2021, ο συνολικός τους τζίρος του σημείωσε αύξηση 3,87% και ανήλθε στα 1,25 δισ. ευρώ έναντι 1,21 δισ ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο. 

  Σε επίπεδο καθαρών αποτελεσμάτων, υπήρξε διεύρυνση των ζημιών για το σύνολο των εταιρειών, από ζημιές 38,3 εκατ ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2020 σε ζημιές ύψους 80 εκατ ευρώ το στο α΄εξάμηνο του 2021. 

  Σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, σημειώθηκε μικρή κάμψη, από τα 216,8 εκατ ευρώ στα 214,4 εκατ. ευρώ.

  Μάλιστα οι περισσότερες εξ αυτών  εκφράζουν την εκτίμηση ότι το 2021 θα σημάνει την έξοδο από μία παρατεταμένη περίοδο στασιμότητας της κατασκευαστικής δραστηριότητας και ζημιογόνων οικονομικών αποτελεσμάτων, απόρροια της οικονομικής κρίσης που  βίωσε  η  χώρα  μας,  με  αναπλήρωση  του  χαμένου  εδάφους  του  2020  και  επιτάχυνση  του  ρυθμού  εκτέλεσης όλων  των  παλαιότερων  έργων.

  Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να συμβάλλει και η επανεκκίνηση στον κλάδο των παραχωρήσεων, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν τόσο το 2020 όσο και στους πρώτους μήνες του 2021. 

  Το πρόβλημα πάντως που επικαλούνται οι περισσότερες εισηγμένες εταιρείες, είναι οι σημαντικές αυξήσεις σε υλικά κατασκευής, όπως ο σίδηρος, η ενέργεια, τα πλαστικά, τα καλώδια και τα ασφαλιστικά, μια τάση που ασφαλώς παρατηρείται και σε διεθνές επίπεδο.

  Ωστόσο εκτιμούν ότι το κόστος υλοποίησης των τεχνικών έργων αναμένεται να εξορθολογιστεί άμεσα με τις αναμενόμενες συμβασιοποιήσεις ήδη εκτελεσμένων μελετών κι εργασιών και με το πρόγραμμα αποζημίωσης μέσω αναθεωρήσεων που επεξεργάζεται το υπουργείο Υποδομών και θα καλύψει τις υπερβολικές και απρόβλεπτες αυξήσεις υλικών στα κατασκευαστικά έργα που ήδη εκτελούνται.

  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

  Ρεκόρ ανεκτέλεστου καταγράφει ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το οποίο μαζί με τα προς υπογραφή έργα αναμένεται να φτάσει τα 4,5 δισ. ευρώ, μακράν το υψηλότερο από όλες τις εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου.

  Ο Κύκλος Εργασιών από τη δραστηριότητα των κατασκευών του Ομίλου στο πρώτο εξάμηνο ανήλθε σε 248,1 εκατ. ευρώ έναντι 254,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και είναι μειωμένος κατά 2,6%. Η μείωση οφείλεται κυρίως στην καθυστέρηση έναρξης αναληφθέντων έργων.

  Το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου συνεχίζεται εντατικά σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς του (υποδομές, παραχωρήσεις - ΣΔΙΤ, παραγωγή κι αποθήκευση ενέργειας, κυκλική οικονομία – έργα περιβάλλοντος), με τις συνολικές επενδύσεις που προωθεί ή στις οποίες συμμετέχει ο Όμιλος να υπερβαίνουν σε αξία τα 6,5 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των έργων της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και του Ολοκληρωμένου Τουριστικού Συγκροτήματος με Καζίνο στο Ελληνικό, όπου αναμένεται η οριστικοποίηση της ανάθεσής τους σε επενδυτικά σχήματα στα οποία συμμετέχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).

  ΕΛΛΑΚΤΩΡ

  Τα αποτελέσματα από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ ύψους 120,5 εκατ ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων κατευθύνθηκε στον κατασκευαστικό βραχίονα του Ομίλου, με την σταδιακή εξυγίανση των οικονομικών αλλά και την ανάληψη νέων έργων, έχει αρχίσει να αποτυπώνεται για την θυγατρική, ΑΚΤΩΡ. 

  Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της ΑΚΤΩΡ και των θυγατρικών της ανήλθε στις 30.06.2021 σε 1,6 δισ. ευρώ. Κατά το 2021 υπεγράφησαν συμβάσεις συνολικής αξίας 197 εκατ., ενώ έχουν εξασφαλισθεί νέα έργα ύψους 98 εκατ., οι συμβάσεις των οποίων αναμένεται να υπογραφούν (σύνολο ανεκτέλεστου 1,7 δισ.).

  ΑΒΑΞ

  Υψηλότερος της τελευταίας πενταετίας ήταν ο κύκλος εργασιών της ΑΒΑΞ στο πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ το EBITDA πλησίασε τα επίπεδα προ πανδημίας, ενώ το καθαρό κέρδος μετά από φόρους ανήλθε σε 5,9 εκατ. έναντι κέρδους 10,5 εκατ. το 2020, όπου είχε καταγραφεί μείωση φόρου.

  Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και το γεγονός ότι η λειτουργική ταμειακή ροή του Ομίλου ήταν οριακά θετική κατά 0,4 εκατ. στο α’ εξάμηνο του 2021, παρουσιάζοντας ουσιαστική βελτίωση έναντι της εικόνας της αντίστοιχης περιόδου του 2020 όταν ο Όμιλος παρήγαγε λειτουργική ταμειακή εκροή ύψους 21,3 εκατ.

  Όσον αφορά στο ανεκτέλεστο του Ομίλου αγγίζει τα 1,7 δισ. ευρώ. 

  INTRAKAT

  Διεύρυνση ζημιών από τα 3,8 εκατ ευρώ στα 14,2 εκατ ευρώ στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης εμφάνισε η Intrakat, η οποία στην ανακοίνωση των οικονομικών ης αποτελεσμάτων, επικαλείται απρόβλεπτες αυξήσεις υλικών με άμεση επίδραση στο κόστος πωληθέντων, καθυστερήσεις στην παραγωγή έργων λόγω των περιοριστικών μέτρων Covid 19 και καθυστερήσεων στην παράδοση υλικών και πρώτων υλών καθώς και καθυστερήσεις στην υλοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών προγραμμάτων δημοπράτησης έργων λόγω covid -19.

  To ανεκτέλεστο του Ομίλου στο τέλος του πρώτου εξαμήνου ανερχόταν σε 422,9 εκατ. πλέον  354,7 εκατ. νέα προς υπογραφή έργα που έχει μειοδοτήσει η εταιρεία και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συμβασιοποίησής τους, ήτοι  συνολικά 777,6 εκατ. ευρώ.

  ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ

  Mε προ-κοστολόγηση έργων ώστε να επιλέγει ποσοστά εκπτώσεων που του επιτρέπουν ικανοποιητικά μικτά κέρδη, όπως υποστηρίζει η διοίκηση της, η Δομική Κρήτης στο πρώτο εξάμηνο του 2021 υπέγραψε νέες συμβάσεις έργων συνολικού ποσού 9,264 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου το ανεκτέλεστο της ανέρχεται στο ποσό των 15,650 εκατ. ευρώ.

  ΕΚΤΕΡ

  "Η ΕΚΤΕΡ Α.Ε. συμμετείχε κατά το α΄ εξάμηνο του 2021 σε τουλάχιστον 15 δημοπρασίες δημόσιων και ιδιωτικών έργων, μόνη της ή σε σύμπραξη με άλλες κατασκευαστικές εταιρείες.

  Έχει κηρυχθεί ανάδοχος σε υδραυλικό έργο της ΕΥΔΑΠ για το οποίο αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης και στην κατασκευή του Νέου Αεροδρομίου Πάρου, το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία προσφυγών για την συμβασιοποίησή του", αναφέρει η διοίκηση του Ομίλου. 

  Έτσι στο α' εξάμηνο του 2021 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 9,8 εκατ. ευρώ από 4,36 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020. H αύξηση του κύκλου εργασιών οφείλεται στην υπογραφή νέων κατασκευαστικών συμβολαίων τόσο στο Β’ εξάμηνο του 2020, όσο και στην τρέχουσα περίοδο. Όσον αφορά στο ανεκτέλεστο, ανέρχεται στα 15 εκατ ευρώ. 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ