Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Οκτ-2021 07:38

  ΟΤΕ: Πάει για μέρισμα-ρεκόρ το 2021 μετά την πώληση της Telekom Romania

  ΟΤΕ: Πάει για μέρισμα-ρεκόρ το 2021 μετά την πώληση της Telekom Romania
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή 

  Στα περίπου 0,25 ευρώ ανά μετοχή υπολογίζεται το έκτακτο μέρισμα που θα διαθέσει εντός του 2021 ο ΟΤΕ στους μετόχους του από την πώληση της Telekom Romania στην Orange που ολοκληρώθηκε χθες, ενώ ο όμιλος απελευθερώνει πόρους και δυναμικό για την επιτάχυνση της ανάπτυξης του δικτύου σταθερής και κινητής στην Ελλάδα. 

  Όπως ανακοίνωσε χθες ο όμιλος, το τελικό τίμημα για το 54% της Telekom Romania διαμορφώθηκε στα 295,6 εκατ. ευρώ (σ.σ. από τα 268 εκατ. ευρώ που υπολογιζόταν αρχικά), ενώ το καθαρό έσοδο που θα διανεμηθεί στους μετόχους, μέσω έκτακτου μερίσματος και επαναγοράς ιδίων μετοχών, διαμορφώνεται στα 174 εκατ. ευρώ

  Το ακριβές ποσό που θα διατεθεί ως έκτακτο μέρισμα εντός του 2021 μένει να καθοριστεί. Ωστόσο αν τηρηθεί ο στόχος της Πολιτικής Αμοιβών του ΟΤΕ προς τους μετόχους, για επιμερισμό μεταξύ μερισμάτων και επαναγοράς ιδίων μετοχών περίπου στο 65% και 35% αντίστοιχα, τότε το συνολικό έκτακτο μέρισμα διαμορφώνεται στα περίπου 113,1 εκατ. ευρώ ή περίπου 0,25 ευρώ ανά μετοχή, προ του φόρου 5% που επιβάλλεται στα μερίσματα. 

  Μαζί με τα 0,68 ευρώ ανά μετοχή που έχουν ήδη διανεμηθεί φέτος για τη χρήση του 2020 (πάντα πριν την παρακράτηση φόρου) τότε το συνολικό μέρισμά (τακτικό και έκτακτο) ανά μετοχή του 2021 θα είναι το υψηλότερο της 20ετίας. Μέχρι σήμερα τα υψηλότερα μερίσματα ανά μετοχή (0,75 ευρώ) είχαν δοθεί το 2008 και το 2009. 

  Τα υπόλοιπα περίπου 60,9 εκατ. ευρώ από την πώληση της Telekom Romania, θα διανεμηθούν μέσω της επαναγοράς ιδίων μετοχών με στόχο την ακύρωσή τους. Πρόκειται για μια εναλλακτική του μερίσματος πολιτική επιβράβευσης ιδιαίτερα των μακροπρόθεσμων επενδυτών, η οποία αξιοποιείται αρκετά στο εξωτερικό και ακολουθεί ο ΟΤΕ από το 2018. 

  Η επαναγορά μετοχών ουσιαστικά μειώνει τον αριθμό των υφιστάμενων μετοχών, κάνοντας την κάθε μία μετοχή να συμμετέχει κατά κάποιο τρόπο με μεγαλύτερο ποσοστό  στην εταιρεία. Επομένως, τα κέρδη ανά μετοχή αυξάνονται. Για παράδειγμα ο βασικός μέτοχος του ΟΤΕ (Deutsche Telekom) κατείχε πριν τις αγορές ιδίων ποσοστό 45% και τρία χρόνια μετά το ποσοστό του έχει προσεγγίσει το 47,9%. 

  Στρατηγική απόφαση 

  Πέρα όμως από την μερισματική πολιτική η πώληση της Telekom Romania επηρεάζει σημαντικά και την λειτουργία του ομίλου, όπως φάνηκε από τη γραπτή δήλωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, που συνόδευε την ανακοίνωση της ολοκλήρωσης της συναλλαγής στη Ρουμανία η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι "η πώληση της Telekom Romania Fixed είναι μια στρατηγική απόφαση που ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών του Ομίλου ΟΤΕ στην Ελλάδα”. 

  Και αυτό σε μια εποχή που ο ΟΤΕ επεκτείνει τα δίκτυα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) αλλά και το δίκτυο 5G. Μάλιστα πρόσφατα ανακοίνωσε την ενεργοποίηση του FTTH σε 10 νέες περιοχές και την επέκταση της διαθεσιμότητας σε περιοχές που ήδη έχουν πρόσβαση σε FTTH. Συνολικά, το COSMOTE Fiber προσφέρει σήμερα πρόσβαση σε γραμμές FTTH σε περισσότερα από 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά κι επιχειρήσεις πανελλαδικά.

  Παράλληλα, προχωρά η ανάπτυξη του δικτύου 5G στην κινητή, με την πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη  του Cosmote 5G να έχει ήδη ξεπεράσει το 50%, ενώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η κάλυψη έχει ήδη φθάσει στο 97% και 90% αντίστοιχα, ενώ στόχος είναι η πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη μέχρι το τέλος της χρονιάς να φτάσει το 60%. 

  To μέλλον της Telekom Romania Mobile 

  Ο ΟΤΕ παραμένει στην αγορά της Ρουμανίας μέσω της Telekom Romania Mobile, κατέχοντας πλέον το 100% της εταιρείας, καθώς αγόρασε το 30% που είχε η Telekom Romania για να προχωρήσει η συμφωνία με την Orange. 

  Πλέον η εταιρεία κινητής είναι λειτουργικά και επιχειρησιακά ανεξάρτητη από την Telekom Romania, γεγονός το οποίο σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αυξάνει την ευελιξία της εταιρείας. Ήδη ο ΟΤΕ επένδυσε περίπου 13,4 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των συστημάτων της Telekom Romania Mobile και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ κατά την τελευταία ενημέρωση των αναλυτών θα ακολουθήσουν επιπλέον επενδύσεις για την δημιουργία νέων ψηφιακών δραστηριοτήτων.

  Πάντως, αναλυτές εκτιμούν ότι μετά από τον οριστικό διαχωρισμό κινητής και σταθερής στην Ρουμανία και την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Orange, ο όμιλος ΟΤΕ θα εξετάσει την πώληση και του βραχίονα κινητής τηλεφωνίας στη χώρα.

  kostaskets@capital.gr 
  Διαβάστε ακόμη: 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ