Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Σεπ-2021 08:11

  AVAX: Τέλος το 2021 η στασιμότητα στον κλάδο της κατασκευής

  AVAX: Τέλος το 2021 η στασιμότητα στον κλάδο της κατασκευής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Ελένης Μπότα

  Την εκτίμηση ότι το 2021 θα σημάνει την έξοδο από μία παρατεταμένη περίοδο στασιμότητας της κατασκευαστικής δραστηριότητας και ζημιογόνων οικονομικών αποτελεσμάτων ως απότοκο της οικονομικής κρίσης που βίωσε η χώρα μας,  με αναπλήρωση του χαμένου εδάφους του 2020 και επιτάχυνση του ρυθμού  εκτέλεσης όλων  των  παλαιότερων  έργων, εκφράζει η διοίκηση της AVAX. 

  Η διοίκηση του κατασκευαστικού Ομίλου επισημαίνει ότι παρατηρούνται  αυξήσεις  στο κόστος των υλικών αλλά και στο κόστος μεταφοράς, οι οποίες στο εσωτερικό  αντιμετωπίζονται με τις συμβατικές αναθεωρήσεις τιμών ενώ στο εξωτερικό,  που δεν προβλέπονται αναθεωρήσεις τιμών, οι όποιες αυξήσεις συμπεριλαμβάνονται στο κόστος παραγωγής. 

  Για τα έργα του Ομίλου στο εξωτερικό επειδή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ολοκλήρωσης, οι επιπτώσεις των αυξήσεων τιμών σε υλικά όπως τσιμέντο και σίδερο δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις.

  Όπως αναφέρει στην οικονομική της έκθεση η AVAX ο κλάδος κατασκευών του Ομίλου συνέχισε να ανακάμπτει και στο α’ εξάμηνο του 2021, μετά την ανάσχεση η οποία  καταγράφηκε  στο  μεγαλύτερο  διάστημα  του  2020  λόγω  της  επιβολής  περιοριστικών  μέτρων.

  Η βελτίωση του μείγματος έργων, ιδίως στη μητρική εταιρεία, με την  απεμπλοκή  από παλαιότερα ζημιογόνα έργα στον Περσικό Κόλπο, και η πλήρης αποκατάσταση  της λειτουργίας των εργοταξίων και της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας, οδήγησαν  σε αυξημένη  δραστηριότητα  και  βελτιωμένη  κερδοφορία  του  κλάδου  στο πρώτο εξάμηνο του 2021. 

  Ο κατασκευαστικός τομέας συνεχίζει να εισφέρει πάνω από τα 3/4 των συνολικών εσόδων του Ομίλου, ενώ τα διεθνή έργα αύξησαν περαιτέρω την αναλογία τους έναντι των εγχώριων έργων, φτάνοντας στο πρώτο εξάμηνο του 2021 το 75% του συνόλου των εσόδων του κατασκευαστικού  τομέα. 

  Η συμμετοχή του διεθνούς σκέλους των κατασκευών στο συνολικό μείγμα εσόδων  του Ομίλου αυξήθηκε ελαφρώς, φτάνοντας το 59% στο πρώτο εξάμηνο του 2021, έναντι 57% στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2020 και του 2019.

  Ο Όμιλος περιλαμβάνει στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις του χαμηλά ποσά εσόδων από τις παραχωρήσεις στις οποίες  συμμετέχει, διότι πλην ελαχίστων περιπτώσεων δεν κάνει ολική ενοποίησή τους παρά μόνο αναλογική ενοποίηση των προ φόρων αποτελεσμάτων τους. 

  Στα  αποτελέσματα  Α’  Εξαμήνου 2021 του  Ομίλου περιλαμβάνεται το μερίδιο κερδών από συγγενείς εταιρείες για τη συμμετοχή του στις παραχωρήσεις, όπως της Αττικής Οδού, της Γέφυρας Ρίου‐Αντιρρίου, του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου, της Ολυμπίας Οδού, κλπ.

  Στη διάρκεια του Α’ εξαμήνου του 2021, αλλά και στους επόμενους μήνες, ο κυκλοφοριακός φόρτος και τα έσοδα αυτών των παραχωρήσεων ανέκαμψαν σε σχέση με το 2020, όπου υπήρξε αρνητική επίδραση από την επιβολή lockdown της οικονομίας και περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία των πολιτών.

  Τα κυκλοφοριακά δεδομένα δείχνουν  ότι  η  πορεία  βελτίωσης  συνεχίζεται  και  μετά  το  α’  εξάμηνο,  σταδιακά  προσεγγίζοντας  ή  και ξεπερνώντας σε ορισμένες περιπτώσεις τα στοιχεία της αντίστοιχης περιόδου προ της πανδημίας. 

  Αύξηση 225% στην καθαρή παραγωγή ενέργειας

  Στον  τομέα  της  Παραγωγής  Ενέργειας,  η  100%  θυγατρική  Volterra  διαθέτει  ένα  χαρτοφυλάκιο  έργων Ανανεώσιμων  Πηγών  Ενέργειας  (ΑΠΕ)  συνολικής  ισχύος  285MW (10  έργα),  τα  οποία  βρίσκονται  σε  διάφορα στάδια  ανάπτυξης  (σε  λειτουργία,  έτοιμα  προς  κατασκευή  ή  υπό  κατασκευή,  έτοιμα  για  συμμετοχή  στις ανταγωνιστικές διαδικασίες, και σε ανάπτυξη).

  Όλα τα έργα αναπτύσσονται από την ομάδα των μηχανικών της Volterra  από  μηδενική  βάση  (green‐field)  και  σε  συνεργασία  με  εξωτερικούς  συμβούλους,  ενώ  είναι  στην πλειοψηφία τους Αιολικά και Φωτοβολταϊκά Πάρκα.  

  Εντός του A’ εξαμήνου 2021, η θυγατρική εταιρεία Volterra Λυκοβούνι ΑΕ ολοκλήρωσε την κατασκευή και έθεσε σε δοκιμαστική λειτουργία τα Αιολικά Πάρκα Λυκοβούνι και Αμπέλια συνολικής ισχύος 53,7MW στη Βοιωτία, ενώ η  θυγατρική  εταιρεία  ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ  ΑΕ  ολοκλήρωσε  και  έθεσε  σε  δοκιμαστική  λειτουργία  το  Φωτοβολταϊκό Πάρκο Μπιτάκος ισχύος  2,65MW  στη  Βοιωτία  το  οποίο  συνδέθηκε  στον  κοινό  Υποσταθμό  Υπατο  ΙΙ  μαζί  με  τα έργα  Λυκοβούνι  και  Αμπέλια.  Η  συνολική  καθαρή  παραγωγή  από  την  δοκιμαστική  λειτουργία  των  παραπάνω έργων κατά το Α’ εξάμηνο του 2021 ανήλθε στις 40.000MWh.

  Το  έργο  της  θυγατρικής  Volterra K‐R,  Αιολικό  Πάρκο  Κουρομάντρι‐Ριγανόλακκα  ισχύος  16MW,  συνεχίζει  τη λειτουργία  του  παράγοντας  περίπου  20.000 MWh  πράσινης  ενέργεια  κατά  το  Α’  εξάμηνο  του  2021,  ενώ παράλληλα εξέδωσε πράσινα πιστοποιητικά (Εγγυήσεις Προέλευσης) αντίστοιχης ποσότητας ενέργειας τα οποία διατέθηκαν σε οικιακούς πελάτες ή επιχειρήσεις της Volterra AE.

  Σε σύγκριση με το Α’ εξάμηνο του 2020 και σε ενοποιημένο επίπεδο, υπήρξε αύξηση 225% στην καθαρή παραγωγή ενέργειας, ενώ ο κύκλος εργασιών από την παραγωγή αυξήθηκε  κατά 200% λόγω της ένταξης των νέων έργων.

  Όσον αφορά στην ανάπτυξη του υπόλοιπου χαρτοφυλακίου, η εταιρεία προετοιμάζει την τελική αδειοδότηση και την χρηματοδότηση δύο νέων έργων Αιολικών Πάρκων στην Δυτική Μακεδονία με στόχο να ξεκινήσει η κατασκευή  τους το α’ εξάμηνο του 2022.

  Ισχυρή ανάπτυξη

  Στο πρώτο εξάμηνο του 2021 ο κύκλος εργασιών του Ομίλου κατέγραψε αύξηση 24,7% και διαμορφώθηκε στα 324,3 εκατ. έναντι 259,9 εκατ. συγκριτικά με το α΄ εξάμηνο 2020.

  Από αυτά 254,3 εκατ. προέρχονται από κατασκευές (78% των συνολικών εσόδων του Ομίλου), 1.9 εκατ. από παραχωρήσεις (1% των συνολικών εσόδων του Ομίλου), 62.7 εκατ. από ενέργεια (19% των συνολικών εσόδων του Ομίλου) και 5,4 εκατ. από λοιπές δραστηριότητες (2% των συνολικών εσόδων του Ομίλου). 

  Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 32,1 εκατ. έναντι 26,7 εκατ. συγκριτικά με το α΄ εξάμηνο 2020, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 20,2% ενώ αξίζει να σημειωθεί πως σημαντικός ρόλο έπαιξαν τα έργα που υλοποιούνται στο εξωτερικό.

  Αντίστοιχα, τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 24,7 εκατ. έναντι 22,7 εκατ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου, αυξημένα κατά 8,7%. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, ο Όμιλος εμφάνισε κέρδη προ φόρων από 7,6 εκατ. έναντι 6,2 εκατ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου, βελτιωμένα κατά 23,3%.

  Σε επίπεδο καθαρών δανειακών υποχρεώσεων (μη συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων leasing), αυτές μειώθηκαν από €453 εκατ. στο τέλος του 2020, σε 428,5 εκατ. στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2021.

  Όσον αφορά στο ανεκτέλεστο του Ομίλου, αγγίζει τα 1,7 δισ. ευρώ. 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ