Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Σεπ-2021 07:45

  Τα 620 εκατ. του Μαντωνανάκη και η τύχη του "φιλέτου" Grand Resort Lagonissi

  Τα 620 εκατ. του Μαντωνανάκη και η τύχη του "φιλέτου" Grand Resort Lagonissi
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελένης Μπότα

  Βόμβα για τα δημόσια ταμεία και τον προϋπολογισμό αποτελεί η αποζημίωση ύψους 620 εκατ. ευρώ που καλείται να καταβάλλει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στον όμιλο Μαντωνανάκη (Αττικός Ηλιος) για την υπόθεση του ξενοδοχείου "Grand Resort Lagonissi". 

  Πρόκειται για αποζημιώσεις και διαφυγόντα κέρδη από τις επενδύσεις που ουδέποτε υλοποιήθηκαν, με υπαιτιότητα -όπως υποστηρίζει ο Όμιλος Μαντωνανάκη - της ΕΤΑΔ, καθώς και για απώλειες επιχορηγήσεων που θα λάμβανε από το ελληνικό δημόσιο εάν είχε υποβάλει τη σχετική αίτηση.

  Ο ξενοδοχειακός όμιλος είχε μισθώσει μακροχρόνια την έκταση φιλέτο της Αττικής Ριβιέρας αλλά λόγω προβλημάτων που, σύμφωνα με τον επενδυτή, δεν έλυσε η πλευρά του εκμισθωτή, οι προγραμματισμένες επενδύσεις ουδέποτε ολοκληρώθηκαν.  

  Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελεσίδικες αποφάσεις των διαιτητικών δικαστηρίων, εκτός από το ποσό των 620 εκατ. ευρώ, όσο καθυστερεί να καταβάλλει τα χρήματα αυτά στον Όμιλο Μαντωνανάκη, το ελληνικό δημόσιο, επιβαρύνεται με τόκους της τάξης των περίπου 15 εκατ.  ευρώ ετησίως. 

  Στις ετήσιες εκθέσεις της η Κομισιόν για την Ελλάδα, γίνεται αναφορά για το θέμα αυτό, τονίζοντας το κίνδυνο που υπάρχει για τα δημόσια οικονομικά. 

  Μάλιστα στην 11η (προ ημερών) Έκθεση Αυξημένης Εποπτείας της ελληνικής οικονομίας, η Κομισιόν βγάζει κίτρινη κάρτα στην ΕΤΑΔ τονίζοντας ότι δυσκολεύεται να παράξει αξίες από το χαρτοφυλάκιο ακινήτων και ότι τα προβλήματα της εταιρείας είναι σημαντικά. 

  Όπως αναφέρεται στην έκθεση τα προβλήματα στην ΕΤΑΔ φαίνονται σημαντικά, ενώ η αλλαγή αυτής της κατάστασης και η δημιουργία αξίας από το χαρτοφυλάκιο ακινήτων, είναι μια κρίσιμη υποχρέωση της εταιρείας.

  Το πρόβλημα στη δεδομένη στιγμή είναι μεγάλο καθώς τα χρήματα που καλείται να καταβάλλει το ελληνικό δημόσιο είναι πολλά σε μία περίοδο που η αβεβαιότητα της υγειονομικής κρίσης μαζί με τα ποσά που εκταμιεύτηκαν το προηγούμενο διάστημα για τη στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, εντείνουν τις πιέσεις στα κρατικά ταμεία και επηρεάζουν δυσμενώς τα δημόσια οικονομικά.

  Αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης 

  Τον περασμένο Οκτώβριο, προκειμένου να δοθεί λύση στο ζήτημα του Grand Resort Lagonissi, η ΕΤΑΔ αποφάσισε να προχωρήσει σε διερευνητικές επαφές και συζητήσεις με τον Όμιλο Μαντωνανάκη. Στόχος να βρεθεί συμβιβαστική λύση ανάμεσα στις δύο πλευρές. 

  Τα εξωτερικά νομικά γραφεία- νομικοί σύμβουλοι που υποστηρίζουν τον διευθύνοντα σύμβουλο Σ. Βλαστό στη διαπραγμάτευση και προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της ΕΤΑΔ, πρότειναν τρεις σημαντικούς όρους για να ξεκινήσουν αυτές οι διερευνητικές επαφές και να γίνει δεκτή η συμβιβαστική λύση μεταξύ της εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου και της Αττικός Ήλιος:

  - Η σύμβαση διακανονισμού να εγκριθεί από τον μέτοχο της ΕΤΑΔ που είναι η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας (Υπερταμείο)

  - Η σύμβαση να πάρει το πράσινο φως από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, δηλαδή να μην θεωρηθεί κρατική επιχορήγηση που νοθεύει τον ανταγωνισμό και

  - τέλος η συμφωνία που θα προκύψει  να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τη διασφάλιση της νομιμότητάς της. 

  Ένα χρόνο μετά από την λήψη της παραπάνω απόφασης, δεν έχει γίνει γνωστό αν έχει υπάρξει κάποια πρόοδος.

  Πηγές προσκείμενες στις εμπλεκόμενες πλευρές τονίζουν ότι "οι συζητήσεις είναι ενεργές ανάμεσα στις δύο πλευρές", αρνούμενες ωστόσο να δώσουν ένα χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των σχετικών συζητήσεων.

  Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά μεγάλο αγκάθι για την ουσιαστική έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι το αν θα παραμείνει ο επενδυτής στο ακίνητο στο πλαίσιο μια πιθανής συμφωνίας.

  Η διοίκηση της ΕΤΑΔ φέρεται να προκρίνει τη λύση της αποχώρησης του ομίλου Μαντωνανάκη από το ακίνητο προκειμένου να προκηρυχθεί εκ νέου διαγωνισμός για την αξιοποίηση του "φιλέτου" από νέο επενδυτή, ενώ ο ξενοδοχειακός όμιλος φέρεται να επιθυμεί να παραμείνει.

  Τι έχει προηγηθεί

  Η μισθωτική σύμβαση 10469/22.9.1999, που τροποποιήθηκε το 2003, μεταξύ της ΕΤΑΔ και της Αττικός Ήλιος (Όμιλος Μαντωνανάκη), είχε ως αντικείμενο την παράδοση της χρήσης και εκμετάλλευσης προς τουριστική αξιοποίηση έκτασης 241 στρεμμάτων, από τα οποία 42,32 στρέμματα είναι αιγιαλός. Στα υπόλοιπα στρέμματα βρίσκεται το Grand Resort Lagonissi.

  Η σύμβαση, που τροποποιήθηκε το 2003, προβλέπει (παρ.4, τελευταίο εδάφιο) ότι κατά την πορεία εκτέλεσης του επενδυτικού προγράμματος της Αττικός Ήλιος, η ΕΤΑΔ θα παραχωρήσει τη χρήση παρακείμενης με το ξενοδοχείο έκτασης 40,3 στρεμμάτων, όπως και τη χρήση του έμπροσθεν της συγκεκριμένης έκτασης αιγιαλού εμβαδού 34,3 στρεμμάτων.

  Στο πλαίσιο αυτό, το 2003, το δ.σ. της ΕΤΑΔ αποφάσισε την απευθείας εκμίσθωση στην Αττικός Ήλιος συνολικής επιφάνειας 85.195 τ.μ. που είναι παρακείμενη και σε επαφή με την έκταση των 241 στρεμμάτων, που παραχωρήθηκε στην Αττικός Ήλιος βάσει της σύμβασης του 1999.

  Στην έκταση των 85,1 στρεμμάτων, η εταιρεία του ομίλου Μαντωνανάκη σχεδίαζε την υλοποίηση νέων χρήσεων και δραστηριοτήτων, που περιλάμβαναν την ανάπτυξη σημαντικού αριθμού οικίσκων, συνεδριακού κέντρου και νέων ξενοδοχειακών μονάδων.

  Ωστόσο, πολύ γρήγορα προέκυψαν διαφορές μεταξύ της Αττικός Ήλιος και της ΕΤΑΔ ως προς την εκτέλεση των μισθωτικών συμβάσεων, οι οποίες οδήγησαν τις δύο πλευρές στα δικαστήρια με την πρώτη να υποστηρίζει πως ουδέποτε της παραδόθηκε ολόκληρη η έκταση όπως οφειλόταν από την πλευρά του Δημοσίου με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να προχωρήσει ολόκληρο το επιχειρηματικό της σχέδιο.

  Με 7 τελεσίδικες αποφάσεις τα διαιτητικά δικαστήρια έχουν δικαιώσει τον Όμιλο Μαντωνανάκη, ωστόσο η ΕΤΑΔ έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη με 7 αγωγές κατά την σύνθεσης των διαιτητικών δικαστηρίων, οι οποίες εκκρεμούν στο Εφετείο Αθηνών.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ