Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Σεπ-2021 17:56

  Ε. Μυτιληναίος: Ζούμε την "τέλεια καταιγίδα" στην ενέργεια

  Ε. Μυτιληναίος: Ζούμε την "τέλεια καταιγίδα" στην ενέργεια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε άτυπη συζήτηση που είχε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευ. Μυτιληναίος, τοποθετήθηκε για το μείζον θέμα των ημερών που δεν είναι άλλο από την τιμή του φυσικού αερίου που έχει φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ. Παρομοίασε τη συγκυρία με "τέλεια καταιγίδα": από τη μια οι πιέσεις που ασκούνται από τη Ρωσία για την ολοκλήρωση του Nord Stream 2 και από την άλλη η χαμηλή παραγωγή ΑΠΕ του καλοκαιριού, που ανάγκασε τις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματα φυσικού αερίου για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες. Επιχειρώντας μία αναλογική σύγκριση, η αύξηση της σημερινής τρέχουσας τιμής στο φυσικό αέριο με την τιμή της βενζίνης είναι σαν να έχει αυξηθεί η βενζίνη από τα 1,6 ευρώ στα 7 ευρώ το λίτρο
   
  Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του ότι η τιμή του ρεύματος θα είναι τελικά στο έλεος του χειμώνα. "Τρέμω μια κακοκαιρία τύπου Μήδειας σε όλη την Ευρώπη".
   
  Ο κ. Μυτιληναίος άσκησε κριτική για την απολιγνιτοποίηση, λέγοντας ότι εκ του αποτελέσματος η απόφαση για πρόωρη απολιγνιτοποίηση ήταν βεβιασμένη καθώς δεν λήφθηκε υπόψη η ασφάλεια εφοδιασμού.
   
  Σε ειδικό σχόλιο για τις ΑΠΕ, τόνισε ότι η αδειοδοτική διαδικασία διαρκεί πάρα πολύ, για αυτό και καθυστερούν να ενσωματωθούν στο μείγμα. Για τις offshore σχολίασε ότι απαιτείται ακόμα πάρα πολύς χρόνος και πολλά κεφάλαια, παρά το γεγονός ότι το αιολικό δυναμικό στο Αιγαίο είναι από τα πιο ισχυρά στην Ευρώπη (μαζί με ένα στη Βόρεια Θάλασσα) 
   
  Επιπλέον, καθώς η στοχαστικότητα των ΑΠΕ δεν επιτρέπει συνεχή τροφοδοσία, απαιτείται αποθήκευση ενέργειας, ωστόσο ακόμα δεν είναι έτοιμη η σχετική τεχνολογία. Το φυσικό αέριο αυτή τη στιγμή είναι η μόνη τεχνολογία αποθήκευσης, καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να αντικαταστήσει τις ΑΠΕ. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της ηλεκτροδότησης πόσω μάλλον για να συμβάλουν στη δημιουργία αποθεμάτων ασφαλείας. Αυτό φάνηκε και με τις πρόσφατες πυρκαγιές, με τις ΑΠΕ να συνεισφέρουν μόλις το 5% του ηλεκτρικού ρεύματος, σχολίασε. 
   
  Σε ό,τι αφορά το θέμα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Μυτιληναίος εκτίμησε ότι δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς από τους πολιτικούς. Φαίνεται πως χωριζόμαστε σε υπέρμαχους και μη της "πράσινης" μετάβασης. Σε αυτούς που πιστεύουν ότι θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει περισσότερα (όπως ο Τίμμερμανς) και σε αυτούς που αντιδρούν στα πολλά νέα μέτρα. "Αν ρωτήσεις τον οποιονδήποτε αν πιστεύει ότι πρέπει να πάρουμε μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, θα σου πει φυσικά ναι. Αν ωστόσο του πεις ότι αυτό έχει κόστος για τη τσέπη του, φυσικά θα αντιδράσει. Για αυτό και οι πολιτικοί λένε τη μισή αλήθεια. Η "πράσινη" μετάβαση κοστίζει" υπογράμμισε.
    
  Σε ερώτηση αν πρέπει να μειωθεί ο ΕΦΚ, η απάντηση ήταν πώς αυτό είναι ένα δημοσιονομικό θέμα
   
  Όσον αφορά στο ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος, η απάντηση ήταν αυτό ήταν καταστροφικό στη Βρετανία. "Δεν μπορεί να εφαρμοστεί εδώ. Μπορούν να προωθηθούν τα σταθερά τιμολόγια, κάτι που κάνουμε και εμείς. Στην Ελλάδα όμως δεν υπάρχει κουλτούρα σταθερών τιμολογίων" σημείωσε προσθέτοντας ότι  "όταν ο καταναλωτής θα πληρώνει λιγότερα από αυτό που πρέπει, θα είναι όλα καλά. Όταν οι τιμές δεν θα είναι συμφέρουσες βάσει του τιμολογίου του, θα σπάει το συμβόλαιο και οι εταιρείες θα πρέπει να αντισταθμίζουν τις απώλειες, αν δεν έχουν ήδη προνοήσει γι’ αυτό".
    
  Για τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, τόνισε ότι θα έχει τεχνολογία H Class, που διαθέτει ακόμη μόνο ένα εργοστάσιο στη Γαλλία.
   
  Στο τομέα της διαχείρισης του portfolio ΑΠΕ, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι  τα φωτοβολταϊκά πάρκα που κτίζονται σε Ελλάδα και Ιταλία θα παραμείνουν στο χαρτοφυλάκιό της εταιρείας. Τα έργα στον υπόλοιπο πλανήτη θα πωλούνται όταν η τιμή είναι καλή. "Μας ενδιαφέρει να μεγαλώνουμε με μέτρο και ασφάλεια, προς όφελος των μετόχων μας και όχι να κτίζουμε πάρκα για να τα κρατάμε χωρίς όφελος" τόνισε.
   
  Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν ενδιαφέρεται να διπλασιάσει το ανεκτέλεστο από τον Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης.  "Με ενδιαφέρει να αναλαμβάνω έργα που μπορώ να φέρω εις πέρας με επιτυχία, όπως τα έργα Energy From Waste (Protos)" ανέφερε προσθέτοντας ότι οι αυξήσεις στα κόστη των υλικών αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλες.
   
  Σε ό,τι αφορά τέλος τη  μεταλλουργία εκτίμησε ότι αναμένεται να συνεχίζουν οι υψηλές τιμές και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι επιδόσεις του κλάδου θα ικανοποιήσουν την αγορά. 
   
  Ως γενική κατακλείδα για την εταιρεία σχολίασε ότι αν δεν δούμε μεγάλες ανατροπές, η Mytilineos θα αλλάξει κατηγορία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ