Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Σεπ-2021 08:56

  Ισχυρό ενδιαφέρον στους διαγωνισμούς για τα σκουπίδια ύψους 1 δισ.

  Ισχυρό ενδιαφέρον στους διαγωνισμούς για τα σκουπίδια ύψους 1 δισ.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελένης Μπότα

  Πέντε συνολικά σχήματα θα διεκδικήσουν τα έργα διαχείρισης αποβλήτων που θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ συνολικής αξίας άνω του 1 δισ..

  Πρόκειται για την πρώτη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους διαγωνισμούς απορριμάτων σε Σχιστό και Φυλή, προϋπολογισμού 760 εκατ. ευρώ καθώς και για τη μονάδα Κεντρικής Μακεδονίας ύψους 100 εκατ. ευρώ. 

  Στους διαγωνισμούς εκδήλωσαν ενδιαφέρον η κοινοπραξία των ομίλων ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΤΙΤΑΝ, η ΗΛΕΚΤΩΡ, ο όμιλος Μυτιληναίου μαζί με την Μεσόγειος, η ΑΒΑΞ μαζί με την Motor Oil και η Intrakat μαζί με την Watt. 

  Να σημειωθεί ότι η ΜΕΑ στη Φυλή θα διαθέτει δυναμικότητα επεξεργασίας 350.000 τόνων/έτος σύμμεικτων και 100.000 τόνων/έτος προδιαλεγμένων οργανικών (με Διαλογή στην Πηγή, μέσω του δικτύου καφέ κάδων).

  Η ΜΕΑ που θα κατασκευαστεί στο Σχιστό θα διαθέτει συνολική δυναμικότητα επεξεργασίας 180.000 τόνων/έτος σύμμεικτων και 70.000 τόνων/έτος προδιαλεγμένων οργανικών.

  Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός της μονάδας στην Π.Ε. Πειραιά ανέρχεται σε 300,7 εκατ. ευρώ (372,8 εκατ. ευρώ συμπ. ΦΠΑ).

  Όσον αφορά τη ΜΕΑ Κεντρικής Μακεδονίας, η  εγκατάσταση θα εξυπηρετεί περισσότερους από 1.000.000 πολίτες, ενώ η ονομαστική (μέγιστη) δυναμικότητα της θα ανέρχεται σε 300.000 τόνους απορριμμάτων ανά έτος και θα δέχεται το 65% των αποβλήτων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
  Πρόκειται για έργο ΣΔΙΤ, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά στον στόχο μείωσης του ποσοστού ταφής αποβλήτων από το 80% που βρίσκεται σήμερα στο 10% ή και χαμηλότερα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ