Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Σεπ-2021 07:44

  Τι προβλέπει το σχέδιο "Εθνική 2.0" για το Ταμείο Ανάκαμψης

  Τι προβλέπει το σχέδιο "Εθνική 2.0" για το Ταμείο Ανάκαμψης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Οι νέες εκταμιεύσεις και η συνολική πιστωτική επέκταση θα είναι πάνω από 6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για πιστωτική επέκταση, η οποία θα είναι αυξημένη τουλάχιστον κατά 60%, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, οδηγώντας το σύνολο του τραπεζικού συστήματος σε ρεκόρ εκταμιεύσεων, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Παύλος Μυλωνάς σε ερώτηση του Capital.gr για τον στόχο που έχει θέσει η Τράπεζα σε ό,τι αφορά στα δάνεια για το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό οφείλεται στους λεγόμενους πολλαπλασιαστές από την άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας που δημιουργεί υψηλότερους τζίρους, περισσότερες κερδοφόρες επιχειρήσεις και μεγαλύτερη ζήτηση για κεφάλαια. Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, ο στρατηγικός στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι η απόκτηση συνολικού μεριδίου 30% στις επιχειρηματικές χρηματοδοτήσεις.

  Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο γενικός διευθυντής επενδυτικής και επιχειρηματικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, κ. Βασίλης Καραμούζης, δήλωσε ότι η ΕΤΕ έχει ήδη έρθει σε επαφή με επιχειρήσεις, κυρίως μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, που έχουν έχουν βιώσιμα επενδυτικά σχέδια, που καλύπτουν τα πρώτα 5 δισ. ευρώ των νέων εκταμιεύσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως συμπλήρωσε, τα 5 δισ. ευρώ αποτελούν τον ελάχιστο στόχο, καθώς η προετοιμασία κι άλλων επιχειρήσεων αλλά και επερχόμενη ανάπτυξη θα επιφέρουν νέα ζήτηση για επιπλέον επιχειρηματικά δάνεια 10 δισ. ευρώ, όπως προανέφερε ο κ. Μυλωνάς.

  Στο ζήτημα της επιλεξιμότητας και του αριθμού των επιχειρήσεων που πρόκειται να επωφεληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, διευκρίνισε ότι το Ταμείο χρηματοδοτεί νέες επενδύσεις, συγκεκριμένες δράσεις (περιβάλλον, ψηφιοποίηση, εξωστρέφεια, κλπ) και όχι ανάγκες κεφαλαίου κίνησης, ή ρευστότητας ή παλαιές επενδύσεις. Ζήτησε από τις τράπεζες ταχύτητα στις εγκρίσεις δανείων, καθώς από την πλευρά του κράτους, ο έλεγχος από τους αξιολογητές θα είναι ταχύτατος και τυποποιημένος και δεν θα παίρνει πάνω από 2-3 εβδομάδες. Προανήγγειλε την πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη δημιουργία του μητρώου αξιολογητών, αλλά και την πρόσκληση για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τις τράπεζες στα τέλη του μήνα. Η σύμβαση αυτή θα εξουσιοδοτεί τις τράπεζες να εξετάζουν τη βιωσιμότητα του σχεδίου που θα χρηματοδοτούν.

  Τα "κόκκκινα δάνεια” του Ταμείου

  Σε ό,τι αφορά στα πιθανά κόκκινα δάνεια που μπορεί να προκύψουν μέσω των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, η διαχείρισή τους θα αποτελεί ευθύνη των τραπεζών. Αρκεί το ποσοστό των κόκκινων δανείων να μην υπερβαίνει το 10% του χαρτοφυλακίου της τράπεζας. Πάνω από αυτό το ποσοστό θα παρεμβαίνει η πολιτεία, δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης. Κατά τα άλλα δεν υπάρχει καμία κρατική εγγύηση, ενώ η ζημιά για τράπεζες και Δημόσιο ακολουθεί τον κανόνα pari passu.

  Κενό ενημέρωσης

  Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια λιανικής τραπεζικής κυρία Χριστίνα Θεοφιλίδου ανέδειξε το ζήτημα του κενού ενημέρωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων γύρω από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως αποκάλυψε, σύμφωνα με έρευνα πραγματοποίησε η Εθνική Τράπεζα, το 30% των μικρομεσαίων έχουν ακούσει το Ταμείο Ανάκαμψης μόνο ως τίτλο, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ζητά διευκρινίσεις.

  Σύμφωνα με την κυρία Θεοφιλίδου, τα στοιχεία των ερευνών της ΕΤΕ δείχνουν ότι το ενδιαφέρον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για ενισχύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν την εξής κατανομή:

  -Το 50% των μικρομεσαίων ενδιαφέρονται για προγράμματα που αφορούν στην ψηφιακή μετάβαση.
  -Το 25% για την πράσινη μετάβαση.
  -12,5% για εξωστρέφεια.
  -12,5% για καινοτομία.

  Το σχέδιο Εθνική 2.0

  Σύμφωνα με την παρουσίαση του σχεδίου, αυτό τρέχει πάνω σε δύο παράλληλους άξονες:

  Ο πρώτος αφορά στις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις ή επενδυτικά σχέδια.

  Ο δεύτερος περιλαμβάνει την προετοιμασία και την επιλεξιμότητα μικρότερων επιχειρήσεων.

  Το σχέδιο Εθνική 2.0 δεν αφορά μόνο στη χορήγηση δανείου, αλλά στην παροχή ενός συνολικού πακέτου με εργαλεία που έχει η κάθε επιχείρηση σε όλη τη διάρκεια, από την αίτηση μέχρι την εκταμίευση και την υλοποίηση της επένδυσης. Ενδεικτικά, περιλαμβάνει:

  -Μια ομάδα εξειδικευμένων στελεχών που παρακολουθούν τις εξελίξεις και τις λεπτομέρειες κάθε επιλέξιμης δράσης και επιδοτούμενων προγραμμάτων.
  -Ειδικά εκπαιδευμένα τραπεζικά στελέχη στα καταστήματα των τραπεζών που θα ενημερώνουν και θα καθοδηγούν τον πελάτη.
  -Εφαρμογή CRM Analytics, ώστε να εντοπίζει η Εθνική Τράπεζα δυνητικά επιλέξιμες επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις που με την κατάλληλη προετοιμασία μπορούν να κάνουν αίτηση για δάνεια και επιδοτήσεις, εντός και εκτός Ταμείου Ανάκαμψης.
  -Τραπεζική συμβουλευτική για όλο το επιχειρηματικό σχέδιο, από την κατάρτιση μέχρι την υλοποίηση και τη χρηματοδότηση.
  -Ενδιάμεση χρηματοδότηση μέχρι την εκκίνηση της επένδυσης (πχ κεφάλαιο κίνησης).
  -Κάλυψη μελλοντικών αναγκών λόγω της ανόδου των εργασιών, όπως υπηρεσίες factoring.
  -Ταχύτατη εξέταση των αιτημάτων με χρόνους που έχουν προσδιοριστεί σε έως 48 ώρες για μικρά ποσά και σε λιγότερο από 1 μήνα για τα μεγαλύτερα ή το πολύ 2 μήνες για αρκετά μεγάλα και περίπλοκα σχέδια.
  -Εργαλεία αντιστάθμισης κινδύνου (hedging) από την άνοδο των επιτοκίων ειδικά για επενδυτικά σχέδια με μεγάλο ορίζοντα, πχ πάνω από 5 έτη έως 15 έτη.
  -Έκδοση εγγυητικών επιστολών.

  Π. Μυλωνάς

  Ο κ. Μυλωνάς στην ερώτηση για το ποιοι κλάδοι θα επωφεληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης απάντησε: "Όλοι”. Όπως εξήγησε, δεν οφελείται μόνο αυτός που χρηματοδοτείται, αλλά και οι προμηθευτές τους, οι εργαζόμενοί τους, κ.ο.κ. Παρ’ όλα αυτά, οι βασικοί κλάδοι είναι αυτοί της ενέργειας (πράσινη μετάβαση), της πληροφορικής (ψηφιακή μετάβαση), της μεταποίησης και του τουρισμού (λόγω εξωστρέφειας) και οι κατασκευές. Διότι κάθε επένδυση απαιτεί κατασκευαστές. Ανάμεσα σε όλους αυτούς του κλάδους οφελούνται όλοι όσοι συνεργάζονται άμεσα και έμμεσα με τις επιχειρήσεις που θα επενδύσουν σε επιλέξιμες δράσεις του Ταμείου.

  Επίσης, για τον κ. Μυλωνά, η επιτυχία του Ταμείου Ανάκαμψης κρίνεται και από την ικανότητα των τραπεζών να μην κρίνουν τη βιωσιμότητα βάσει των προηγούμενων ετών της κρίσης, αλλά βάσει της μεγάλης ανάπτυξης της οικονομίας, η οποία έρχεται. "Αυτό ισχύει για την Εθνική Τράπεζα, δηλαδή αξιολογούμε με φακό που βλέπει το μέλλον”, είπε. Ταυτόχρονα, η συνολική άνοδος της οικονομίας θα κάνει περισσότερες επιχειρήσεις επιλέξιμες, κάτι το οποίο θα πρέπει να συνοδευτεί από αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και της κουλτούρας. Στο σημείο αυτό ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι ήδη παρατηρείται διαφοροποίηση στην κουλτούρα, με τους επιχειρηματίες να μην κυνηγούν την επιδότηση, αλλά την επένδυση. Με τη δυνατότητα να εμφανίζουν μεγαλύτερα κέρδη και να βελτιώνουν το τραπεζικό προφίλ συμφώνησε ο κ. Σκυλακάκης συμπληρώνοντας με νόημα ότι "προϋπόθεση είναι να εμφανίζουν τα κέρδη αυτά”.

  Θ. Σκυλακάκης

  Επίσης, ο κ. Σκυλακάκης στις παρεμβάσεις του και στις ερωτήσεις από τους επιχειρηματίες σημείωσε:

  -Στόχος του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η υποβάθμιση της σημασίας της επιδότησης και ανάδειξη της επένδυσης. Οι επιχειρήσεις αποθαρρύνονται να κυνηγούν τις επιδοτήσεις και ενθαρρύνονται να επενδύουν.

  -Ένα από τα κύρια εργαλεία είναι η "επιδότηση επιτοκίου” δηλαδή οι επιχειρήσεις να χρηματοδοτούνται με το ίδιο επιτόκιο ως ευρωπαϊκές εταιρείες, επιδοτώντας τη διαφορά επιτοκίων μεταξύ Ε.Ε. και Ελλάδας, μια διαφορά που κατά μέσο όρο αγγίζει τις 2 ποσοστιαίες μονάδες.

  -Το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά όλες τις επιχειρήσεις ανξεαρτήτου μεγέθως, καθώς προβλέπει επιδοτήσεις για μικρές επιχειρήσεις, αλλά και στοχευμένες ενισχύσεις για εξωστρέφεια και οικονομίες κλίμακος. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε, αν μια τουριστική επιχείρηση, έστω μικρού μεγέθους, αποδείξει ότι το 20% του τζίρου της προέρχεται από πελάτες εξωτερικού (από τις αγορές μέσω των καρτών των πελατών), τότε εντάσσεται στις κατηγορίες της εξωστρέφειας. Αν μία άλλη επιχείρηση έρθει σε συμφωνία με τουλάχιστον άλλη μία για μακροχρόνια συνεργασία, με το νέο συνολικό τζίρο να είναι 50% υψηλότερος από ό,τι των συνεργαζόμενων εταιρειών, τότε είναι επιλέξιμες διότι δημιουργούν οικονομίες κλίμακος (εταιρικός μετασχηματισμός).

  -Κάθε επιχείρηση μπορεί να συνδυάσει περισσότερες από μία δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του Αναπτυξιακού Νόμου ή άλλων προγραμμάτων. Προϋπόθεση, όπως είπε, είναι οι αιτήσεις να κατατεθούν την ίδια ημέρα, δηλαδή οι επενδύσεις να ξεκινούν ταυτόχρονα. Πρόκειται για μια τεχνική λεπτομέρεια που θα συζητηθεί και με το υπ. Ανάπτυξης προκειμένου να βρεθεί μια πιο εύχρηστη διαχείριση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι συνδυάζοντας δύο επιδοτήσεις με το μικρότερο ποσοστό, πχ από Ταμείο Ανάκαμψης και Αναπτυξιακό Νόμο, η συνολική ενίσχυση φτάνει στο μέγιστο όριο που θα μπορούσε να πετύχει μια μικρομεσαία επιχείρηση, πχ μόνο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

  -Η υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ Ταμείου και τραπεζών αναμένεται στα τέλη του μήνα, προκειμένου τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ξεκινήσουν τις χρηματοδοτήσεις επενδυτικών σχεδίων.

  -Η βιωσιμότητα μιας επένδυσης θα αξιολογείται από τις τράπεζες και στη συνέχεια θα αξιολογείται η επιλεξιμότητα μέσα από ειδικούς ελεγκτές (θα υπάρξει μητρώο ελεγκτών). Οι ελεγκτές αυτοί θα κοιτούν συγκεκριμένα και τυποποιημένα ζητήματα, δεν θα κρίνουν την βιωσιμότητα της επένδυσης, και θα ολοκληρώνεται η διαδικασία το πολύ μέσα σε 2-3 εβδομάδες. Συγκεκριμένα θα ελέγχουν το εάν το σχέδιο αφορά νέα επένδυση ή κατανάλωση, την επιλεξιμότητα, πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, την ύπαρξη έγκρισης της βιωσιμότητας από την τράπεζα και το όριο της κρατικής ενίσχυσης.

  -Όσες επιχειρήσεις δεν είναι επιλέξιμες σήμερα ή δεν πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να φτιάξουν το προφίλ τους και να προετοιμάσουν βιώσιμα σχέδια μέχρι τα τέλη του 2026, όταν λήγει το πρόγραμμα. Διευκρινίζεται ότι οι επιδοτήσεις του Ταμείου λήγουν τον Αύγουστο του 2026, ενώ τα δάνεια τον Δεκέμβριο του 2026.

  -Με κερδοφορία και με ένα απλό αλλά οργανωμένο σχέδιο, κάθε επιχείρηση μπορεί να βρει κάποια δράση. Διότι, δεν είναι απαραίτητο η επιχείρηση να ανήκει, πχ στον κλάδο της ενέργειας για να χρηματοδοτηθεί για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Μπορεί να χρηματοδοτηθεί για το ποσοστό της δράσης που την αφορά ή συνδυαστικά. Για παράδειγμα, μέρος για δημιουργία πράσινης ενέργειας από μια τουριστική επιχείρηση, παράλληλα με ενίσχυση για την εξωστρέφεια.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ