Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Σεπ-2021 18:17

  ΟΛΠ: Έπεσαν οι υπογραφές για την απόδοση του 16% στην Cosco

  ΟΛΠ: Έπεσαν οι υπογραφές για την απόδοση του 16% στην Cosco
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Υπεγράφησαν πριν από λίγη ώρα μεταξύ Δημοσίου, ΤΑΙΠΕΔ και ΟΛΠ η τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης και οι δύο τροποποιημένες συμφωνίες -μετόχων και αγοραπωλησίας μετοχών- για την απόδοση του 16% του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει το Ταμείο στην Cosco.

  Επόμενο και οριστικό βήμα για την ολοκλήρωση της υπόθεσης είναι η αποστολή της σύμβασης παραχώρησης στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα και η ψήφισή της.

  Το "ναι" του Κοινοβουλίου θα σημάνει την απόδοση στο ΤΑΙΠΕΔ των 88 εκατ. ευρώ που είχαν τοποθετηθεί ως μεσεγγύηση για το 16% των μετοχών.

  Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2016 ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 51% των μετοχών στην Cosco (έναντι 280,5 εκατ. ευρώ) και τοποθετήθηκαν σε μεσεγγύηση το υπόλοιπο 16% των μετοχών και το αντίτιμό τους ύψους 88 εκατ. ευρώ. Απαραίτητος όρος για τη μεταβίβαση του επιπλέον ποσοστού ήταν η υλοποίηση των υποχρεωτικών επενδύσεων ύψους 293 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας.

  Ωστόσο, υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα η Cosco να έχει υλοποιήσει σήμερα περί το 1/3 των συνολικών υποχρεωτικών επενδύσεων. Οι Κινέζοι είχαν δείξει ως υπαίτιους το Δημόσιο και τρίτους κι έτσι για να αποφευχθούν δικαστικές διαμάχες, αποφασίστηκε να αλλάξουν οι όροι της αρχικής συμφωνίας.

  Οι αλλαγές στη σύμβαση

  Η Cosco θα κληθεί να υλοποιήσει τις επενδύσεις σε διάστημα πέντε ετών από την οριστική έγκριση της συμφωνίας, καταθέτοντας σχετική εγγυητική επιστολή που αντιστοιχεί στο ⅓ των ανεκτέλεστων έργων των υποχρεωτικών επενδύσεων. Παράλληλα, δίνεται μία ευελιξία στους Κινέζους, σε περίπτωση, προσφυγών, να παραταθεί το εν λόγω χρονικό διάστημα. Ουσιαστικά πρόκειται για μία περίοδο 5+5 ετών.

  Ένα ακόμη σημαντικό σημείο είναι ότι το ελληνικό Δημόσιο θα εκπροσωπείται πλέον από ένα και όχι τρία μέλη στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ, ωστόσο, θα αναβαθμιστούν οι αρμοδιότητές του σε δικαιώματα ψήφου και βέτο σε καίριες επιχειρηματικές αποφάσεις, όπως για παράδειγμα η μεταβολή μετοχικού ποσοστού.

  Γιώργος Γεωργίου

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ