Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 18-Σεπ-2021 08:49

  Η απογείωση του Ελληνικού και η Αθηναϊκή Ριβιέρα

  Η απογείωση του Ελληνικού και η Αθηναϊκή Ριβιέρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελένης Μπότα

  "Το Ελληνικό ανοίγει τα φτερά του και ετοιμάζεται για απογείωση". Με αυτήν τη φράση τελειώνει το νέο βίντεο που έβγαλε στη δημοσιότητα η Lamda Development, στο οποίο αναφέρεται ότι ολοκληρώθηκαν οι πρώτες εργασίες στο μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας.

  Ειδικότερα, έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των κατεδαφίσεων. Στο τελευταίο τρίμηνο έχουν πραγματοποιηθεί 90 κατεδαφίσεις κτιρίων σε έκταση 66.500 τετραγωνικών μέτρων.

  Με τη σταδιακή πρόοδο των εργασιών και με ορόσημο την επόμενη 5ετία, στόχος της Lamda Development είναι η ανάδειξη του Ελληνικού και της Αθηναϊκής Ριβιέρας σε παγκόσμιο ποιοτικό προορισμό, που θα προσφέρει αξία στους όμορους δήμους, την Αττική και τη χώρα και θα δώσει στους πολίτες νέους ανοιχτούς όμορφους χώρους για να αθληθούν, να ψυχαγωγηθούν, να χαλαρώσουν στο πράσινο με θέα τη θάλασσα.

  Από τα πρώτα έργα που θα ξεκινήσουν στην έκταση του Ελληνικού είναι το κτίριο για ΑΜΕΑ στην περιοχή κοντά στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, όπως και το κέντρο ενημέρωσης κοινού που θα ανεγερθεί στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά. Εντός του επόμενου διαστήματος πρόκειται να ξεκινήσουν τα έργα υποδομών, όπως το πρωτεύον και δευτερεύον οδικό δίκτυο, καθώς και τα έργα στο παράκτιο μέτωπο 3,5 χλμ., που περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας νέας παραλίας μήκους 1 χλμ., ανοιχτής σε όλους. Παράλληλα, θα προχωρήσουν τα έργα δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου, μεγάλο τμήμα του οποίου θα ολοκληρωθεί κατά την πρώτη πενταετία. Στα επόμενα δύο χρόνια σχεδιάζεται, επίσης, η τμηματική ολοκλήρωση των αθλητικών εγκαταστάσεων που θα είναι προσβάσιμες στους πολίτες.

  Από τα σημαντικότερα έργα που θα γίνουν μέσα στην πρώτη πενταετία είναι ο πρώτος πράσινος ουρανοξύστης Marina Tower στην περιοχή της μαρίνας του Αγίου Κοσμά, που θα αποτελεί το υψηλότερο παραθαλάσσιο κτίριο στη Μεσόγειο. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Marina Tower εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στα 250 εκατ. ευρώ και προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Ο νέος ουρανοξύστης, ύψους 200 μέτρων, ο πρώτος στην Ελλάδα, θα είναι ο υψηλότερος στη Μεσόγειο, με 45 ορόφους και 200 διαμερίσματα που θα έχουν όλα θέα στη θάλασσα.

  Ακόμα ένα τοπόσημο στην περιοχή του Ελληνικού θα είναι η Marina Galleria, που θα εκτείνεται σε συνολικά 22.000 τ.μ. και θα φιλοξενεί περίπου 70 εμπορικά καταστήματα και 30 χώρους εστίασης. Η Marina Galleria θα προσφέρει στους επισκέπτες μια πολύπλευρη και υψηλής αισθητικής εμπειρία αγορών, γαστρονομίας και ψυχαγωγίας, που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες διεθνείς τάσεις. Στους χώρους της θα φιλοξενεί κορυφαίους οίκους μόδας, ορισμένοι εκ των οποίων έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς αναγνωρισμένους Έλληνες σχεδιαστές. Θα προσφέρει, επίσης, σειρά γαστρονομικών προτάσεων υψηλού επιπέδου από διάσημους Έλληνες και ξένους σεφ, αλλά και πληθώρα πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.

  Τα ξενοδοχεία

  Στο τουριστικό κομμάτι της επένδυσης, προβλέπεται η ανάπτυξη δύο σύγχρονων, πολυτελών ξενοδοχείων και αντίστοιχων τουριστικών-οικιστικών συγκροτημάτων στο παράκτιο μέτωπο.

  Ειδικότερα, αυτό θα γίνει μέσω της συνεργασίας της Lamda Development με την ΤΕΜΕΣ, ιδιοκτήτρια του Costa Navarino. Η συμφωνία προβλέπει την ανάπτυξη μιας ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων εντός του χώρου της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά και ενός δεύτερου παραθαλάσσιου πολυτελούς ξενοδοχείου πέντε αστέρων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, μαζί με κατοικίες και στις δύο αναπτύξεις.

  Η συνολική επένδυση για τη δημιουργία των δύο ξενοδοχείων με τα αντίστοιχα τουριστικά-οικιστικά συγκροτήματα ανέρχεται σε 300 εκατομμύρια ευρώ. Η ανάπτυξη των μονάδων θα γίνει μέσω δύο εταιρειών ειδικού σκοπού, στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων θα συμμετέχουν οι όμιλοι της ΤΕΜΕΣ και της Lamda Development, σε ποσοστό 70% και 30% αντίστοιχα.

  Υψηλή η ζήτηση για κατοικίες

  Στις κατοικίες του Marina Tower, του υψηλότερου ουρανοξύστη της χώρας, που θα κατασκευαστεί στην έκταση του Ελληνικού, επικεντρώνονται τόσο τα επενδυτικά βλέμματα όσο και η ζήτηση.

  Με τις τιμές των κατοικιών να ξεκινούν στους πρώτους ορόφους από τα 7.500 ευρώ το τετραγωνικό, να σκαρφαλώνουν στα 11.500 ευρώ το τετραγωνικό στους υψηλότερους ορόφους ή ακόμα και τα 14.000 ευρώ το τετραγωνικό, ανάλογα με τη θέση αλλά και τη θέα που διαθέτει το ακίνητο, και να φτάνουν μέχρι τα 25.000 με 26.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στο ρετιρέ, ήδη οι προπωλήσεις έχουν ξεκινήσει και, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η Lamda σχεδιάζει τη δημιουργία περίπου 1.200 κατοικιών συνολικής επιφάνειας περίπου 120.000 τ.μ. κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας.

  Το συγκεκριμένο έργο ήταν αρχικά προγραμματισμένο για μετά το 2025, ωστόσο η Lamda επέλεξε να επιταχύνει την εφαρμογή του και να το εντάξει στα έργα της πρώτης πενταετίας, λόγω της μεγάλης ζήτησης για κατοικίες που έχει καταγραφεί. Η μέση τιμή πώλησης, που αναφέρθηκε στους αναλυτές, για αυτά τα διαμερίσματα είναι 5.500 - 6.500 ευρώ/τ.μ., με τα προσδοκώμενα ακαθάριστα έσοδα να είναι 595 με 700 εκατ. ευρώ, ενώ το εκτιμώμενο συνολικό κόστος ανέρχεται σε 265-335 εκατ. ευρώ.

  Από τις πολυτελείς βίλες στο παραλιακό μέτωπο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει παράσχει η διοίκηση της εταιρείας, έχουν προπωληθεί οι 21, με μέση τιμή ανά τ.μ. τα 17,5 χιλ. ευρώ.

  Μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα έχουν πουληθεί συνολικά 27 βίλες με μέση τιμή ανά τ.μ. τα 14,5 έως 17 χιλ. ευρώ, με τα συνολικά έσοδα να ανέρχονται στα 300 με 360 εκατ. ευρώ.

  Όπως δήλωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, οι συμφωνημένες προπωλήσεις κατοικιών και πωλήσεις οικοπέδων στο Ελληνικό αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να φτάσουν τα 1,2 δισ. ευρώ.

  Όπως τόνισε, μέχρι τώρα οι πωλήσεις και οι προπωλήσεις ανέρχονται στα 700 εκατ. ευρώ και η διοίκηση της Lamda Development δεν είχε υπολογίσει πως οι προπωλήσεις θα έφταναν τόσο γρήγορα σε αυτά τα επίπεδα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ