Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Σεπ-2021 07:49

  Οι επόμενες κινήσεις της ONEX για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

  Οι επόμενες κινήσεις της ONEX για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Γεωργίου

  Το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας παρουσίασε χθες στους εργαζόμενους ο επικεφαλής του ελληνοαμερικανικού ομίλου Onex, Πάνος Ξενοκώστας.

  Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ξενοκώστας, "πέρα από τα δικά μας κεφάλαια, έχουμε την απόλυτη στήριξη του αμερικανικού κρατικού αναπτυξιακού ταμείου (DFC)", επιβεβαιώνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν το project.

  Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι θα αναλάβουν συνολικά 235 εκατ. ευρώ από τα χρέη που επιβαρύνουν τα ναυπηγεία, ενώ δεσμεύτηκε για πρόσθετες επενδύσεις 150-200 εκατ. ευρώ τα επόμενα δέκα χρόνια για την αναβάθμιση των υποδομών. 

  Το σχέδιο, το οποίο τέθηκε προς ψηφοφορία στο σωματείο των εργαζομένων, υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, γεγονός που δίνει στον κ. Ξενοκώστα την ευκαιρία να προχωρήσει το θέμα με την κυβέρνηση και τους πιστωτές. Τελικός στόχος είναι να συνταχθεί ο φάκελος της εξυγίανσης και να κατατεθεί στα αρμόδια δικαστήρια.

  Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα είναι γνωστά σήμερα, η προθεσμία κατάθεσης της σχετικής αίτησης εκπνέει στο τέλος του μήνα. Σε διαφορετική περίπτωση, οι μετοχές που ελέγχει η Onex, βάσει των συμφωνητικών μεταβίβασης, με τα οποία έλαβε τον έλεγχο της "Νεώριον Συμμετοχών", επιστρέφουν στους προηγούμενους κατόχους.

  "Έχουμε ένα πλάνο, το οποίο αναπτύσσει το εμπορικό και το αμυντικό κομμάτι, μέσα από ξεχωριστούς οργανισμούς του ίδιου ομίλου για να διασφαλιστεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα. Διότι είτε το θέλουμε είτε όχι ανταγωνιζόμαστε ξένα ναυπηγεία" είπε ο κ. Ξενοκώστας.

  "Ο κάθε εργαζόμενος, αφού λάβει τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις του μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, θα επιλέξει σε συνεννόηση μαζί μας, τον εμπορικό ή τον αμυντικό τομέα" πρόσθεσε.

  Οι φρεγάτες

  Η παρουσία του κ. Ξενοκώστα στα ναυπηγεία και οι εξαγγελίες του υποδεικνύουν πως έχει βρεθεί η "φόρμουλα" με την κυβέρνηση και τους πιστωτές για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων άνω των 400 εκατ. ευρώ, τις οποίες ανέδειξε ο διαχειριστικός έλεγχος της EY και οι οποίες είναι το μεγάλο "αγκάθι". 

  Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων επιβεβαίωσαν στο Capital.gr πως υπάρχει έντονη κινητικότητα για τα ναυπηγεία το τελευταίο διάστημα, δίχως, όμως, να προβούν σε περισσότερες λεπτομέρειες. 

  Πάντως αρμόδιες πηγές συνδέουν την εξυγίανση της Ελευσίνας και με το πρόγραμμα των φρεγατών, στο πλαίσιο του εξοπλιστικού προγράμματος, ύψους 5 δισ. ευρώ, του Πολεμικού Ναυτικού. Άλλωστε, και ο ΥΠΑΝ, Άδωνις Γεωργιάδης, έχει μιλήσει κατά το παρελθόν για πιθανή συνέργεια Ελευσίνας και Σκαραμαγκά στο project.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ