Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Σεπ-2021 07:45

  Όλο το σχέδιο της Eurobank για τις θυγατρικές στο εξωτερικό

  Όλο το σχέδιο της Eurobank για τις θυγατρικές στο εξωτερικό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Λεπτομέρειες για τον στρατηγικό σχεδιασμό του Ομίλου Eurobank σχετικά με τις διεθνείς δραστηριότητες δόθηκαν σε πρόσφατες παρουσιάσεις της διοίκησης της Τράπεζας σε αναλυτές.

  Ο βασικός στρατηγικός στόχος να συμβάλλουν οι διεθνείς δραστηριότητες κατά 30% στα συνολικά κέρδη του Ομίλου παραμένει αμετάβλητος.

  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, από τα συνολικά κέρδη των 195 εκατ. ευρώ, τα 73 εκατ. ευρώ προήλθαν από τις θυγατρικές του εξωτερικού.

  Η επίτευξη του στρατηγικού στόχου βασίζεται σε τρεις κύριους πυλώνες:

  Πρώτον, έμφαση σε αγορές όπου μπορεί η Eurobank να αποκτήσει ένα κρίσιμο μέγεθος. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε αγορά θα πρέπει είτε να μπορεί να μεγεθύνεται είτε να αποσύρεται.

  Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε η απόφαση για εξαγορά και η συγχώνευση της σερβικής Direktna Banka. Το μέγεθος της σερβικής τράπεζας και το είδος της συναλλαγής (συγχώνευση) έδωσε την ευκαιρία στη Eurobank να ανέλθει στην 7η από τη 10η θέση, με μία ουδέτερα κεφαλαιακά κίνηση.

  Δεύτερον, η Κύπρος αποτελεί μια στρατηγική αγορά, όπου η Eurobank θα αναπτυχθεί οργανικά μέσω της Eurobank Κύπρου. Δεν είναι στις προθέσεις της Eurobank η αύξηση του ποσοστού στην Ελληνική Τράπεζα (από το 12,6% σήμερα).

  Η Eurobank Κύπρου αποτελεί τη βάση για την οργανική ανάπτυξη στην κυπριακή αγορά αλλά και μεγάλο κομμάτι της ενιαίας πλατφόρμας wealth management σε διεθνές επίπεδο μέσω της Temenos, όπου θα ενταχθούν Λουξεμβούργο, Λονδίνο, και Κύπρος.

  Η επενδυση στην Ελληνική Τράπεζα έγινε λόγω των προοπτικών ανάδειξης αξίας, βοηθώντας την τράπεζα να μειώσει το κόστος λειτουργίας της και τα κόκκινα δάνεια. Η είσοδος στην Ελληνική Τράπεζα είχε επενδυτικό στόχο (κέρδη από υπεραξίες και μερίσματα, όχι οργανική ανάπτυξη στην κυπριακή αγορά).

  Τρίτον, αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε αγοράς. Για παράδειγμα, η Βουλγαρία (όπως και η Σερβία, αλλά αργότερα) ωφελείται σημαντικά από την ευρωπαϊκή σύγκλιση.

  Στη Βουλγαρία και τη Σερβία, το σχέδιο επικεντρώνεται στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας εξυπηρέτησης για επιχειρήσεις προκειμένου να αξιοποιηθούν τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και της ανάπτυξης λόγω της ευρωπαϊκής σύγκλισης.

  Τέταρτον, διατήρηση της θυγατρικής της στο Λονδίνο, η οποία εξειδικεύεται στο asset management, wealth management και private banking. Θεωρεί ότι το Brexit δημιουργεί ευκαιρίες, ενώ η ίδια δραστηριότητα, δηλαδή της διαχείρισης περιουσίας διαφοροποιείται και ενισχύεται από τις θυγατρικές σε Λουξεμβούργο και Κύπρο.

  Πέμπτον, ο εμπλουτισμός της πλατφόρμας Temenos με δραστηριότητες και υπηρεσίες της Eurobank από Ελλάδα και εξωτερικό, οι οποίες θα είναι ταυτόχρονα διαθέσιμες διεθνώς.

  Στοχοθεσία έως το 2023

  Στο τριετές της πλάνο, η Eurobank έχει προσδιορίσει τους στόχους για τις δραστηριότητες στο εξωτερικό. Ειδικότερα:

  • Κέρδη προ φόρων 150-200 εκατ. ευρώ μέχρι το 2023. Τα κέρδη προ προβλέψεων θα κυμαίνονται γύρω στα 250-300 εκατ. το χρόνο.

  • Νέα δάνεια άνω των 2 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-2023. Οι χρηματοδοτήσεις αφορούν κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην περιοχή, με το μεγαλύτερο μερίδιο στη Βουλγαρία. Στο τέλος του 2023, τα συνολικά δάνεια προς την περιοχή θα έχουν φτάσει τα 10 δισ. ευρώ από 8 δισ. σήμερα.

  • Αύξηση καταθέσεων κατά 1,5 δισ. ευρώ με στόχο να ανέλθουν στα 15 δισ. μέχρι το 2023 (από περίπου 13,5 δισ. σήμερα).

  • Το συνολικό ενεργητικό θα αγγίξει τα 18 δισ. ευρώ από 17 δισ. σήμερα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 30% του ομίλου.

  • Το κόστος κεφαλαίου (συγκεκριμένα το cost of risk) θα κυμαίνεται μεταξύ 0,5% και 1%. Σημειώνεται ότι στη μείωση του κόστους από κινδύνους συμβάλουν τα χαμηλά ποσοστά κόκκινων δανείων και το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης.

  Η κεντρική τράπεζα της Βουλγαρίας έχει ήδη ενταχθεί στην ΕΚΤ, ενώ η χώρα γίνεται μέλος του ESM το 2023. Επίσης, ο συναλλαγματικός κίνδυνος που μπορεί να προέρχεται από τη Σερβία είναι μικρός, διότι η χώρα έχει "συνδέσει” (peg) το νόμισμά της με το ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ