Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Σεπ-2021 12:04

  Πώληση του συστήματος καρτών και από την Εθνική Τράπεζα

  Πώληση του συστήματος καρτών και από την Εθνική Τράπεζα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Στην πώληση του συστήματος αποδοχής καρτών (POS) προχωρά και η Εθνική Τράπεζα, μετά τις Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank, ακολουθώντας τη διεθνή τάση να απεμπλακούν οι τράπεζες από το κόστος διαχείρισης συναλλαγών και να συνάψουν στρατηγικές συμμαχίες με εξειδικευμένες εταιρείες του χώρου. Mε τις κινήσεις αυτές, οι τέσσερις συστημικές δημιουργούν εσωτερικό κεφάλαιο άνω του 1 δισ. ευρώ.

  Η Εθνική Τράπεζα κλείνει συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία πληρωμών EVO, μία από τις κορυφαίες διεθνώς, με στόχο τη δημιουργία κοινής εταιρείας. Σε αυτή, η ΕΤΕ θα εισφέρει το σύστημα καρτών και, στη συνέχεια, θα κρατήσει ένα ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου, μαζί με την EVO. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό αυτό θα κινείται γύρω στο 40% και το άμεσο όφελος από την πώληση του μεριδίου θα είναι γύρω στα 100 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το όφελος από τη συμφωνία θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, λόγω των εσόδων που θα προκύπτουν από την αξιοποίηση του δικτύου τα επόμενα χρόνια.

  Πρόκειται για αντίστοιχη κίνηση με εκείνη της Alpha Bank, η οποία έκλεισε συμφωνία με την ιταλική Nexi, η μεγαλύτερη του κλάδου, δημιουργώντας κοινή εταιρεία με τη συμμετοχή της Τράπεζας στο 49%. Το άμεσο όφελος για την Alpha Bank εκτιμάται γύρω στα 300 εκατ. ευρώ, με θετική επίπτωση στα κεφάλαια της τάξεως των 40 μονάδων βάσης.

  Η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε την πώληση του αντίστοιχου συστήματος, κλείνοντας συμφωνία με την άλλη κορυφαία εταιρεία πληρωμών στην Ευρώπη τη Euronet. Από την κίνηση αυτή, υπολογίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει όφελος 300 εκατ. ευρώ, όπως, άλλωστε είχε ανακοινώσει στις παρουσιάσεις της προς τους επενδυτές. 

  Στην τελική ευθεία και η Eurobank

  Εντός των επομένων εβδομάδων αναμένονται οι αποφάσεις και ανακοινώσεις από τη Eurobank. H τελευταία έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες πώλησης του συστήματος καρτών, το οποίο κατέχει μερίδιο αγορά που πλησιάζει το 22%, σύμφωνα με στοιχεία του πρώτου εξαμήνου. Η δραστηριότητα αυτή εισφέρει κέρδη στον Όμιλο που κυμαίνονται γύρω στα 15 εκατ. ευρώ. Από τις πρώτες διερευνητικές επαφές, οι προτάσεις κυμαίνονται γύρω στα 250 με 300 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η πώληση της δραστηριότητας αυτής θα ενισχύσει τα κεφάλαια της Eurobank άμεσα κατά περισσότερο από 100 μονάδες βάσης που υπολογίζονταν αρχικά. Η τελική θετική επίπτωση θα εξαρτηθεί από το μερίδιο που πρόκειται να πουλήσει (πχ 100% ή 80% ή 50%) αλλά και από τους όρους της συμφωνίας για μελλοντικά έσοδα από τη χρήση του δικτύου. Πηγές που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες ανέφεραν ότι η θετική επίπτωση στα κεφάλαια της Eurobank μπορεί να φτάσει μέχρι τις 250 μονάδες βάσης, δεδομένων των προτάσεων που παρουσιάστηκαν κατά το διάστημα των μη δεσμευτικών προσφορών.

  Αναλυτές, που παρακολουθούν τα συστήματα πληρωμών και την κινητικότητα που εμφανίζεται στην Ευρώπη με κυρίαρχους παίκτες τη Euronet και τη Nexi, πιστεύουν ότι το ποσό των 300 εκατ. ευρώ κινείται στα επίπεδα των προσφορών για το σύστημα καρτών της Πειραιώς που είναι αντίστοιχου μεγέθους. Επίσης, κινείται στα επίπεδα του ντιλ που πραγματοποίησε η Alpha Bank με την κυρίαρχη εταιρεία στο χώρο των πληρωμών στην Ευρώπη, τη Nexi. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ