Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Σεπ-2021 19:11

  Πώληση ΔΕΔΔΗΕ: Θετικό ντόμινο για τη ΔΕΗ φέρνει η μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση στη χώρα

  Πώληση ΔΕΔΔΗΕ: Θετικό ντόμινο για τη ΔΕΗ φέρνει η μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση στη χώρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Η μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα μας, όχι μόνο ως προς το τίμημα που επετεύχθη αλλά και ως προς τη σημασία και τις προεκτάσεις της για τον πωλητή, δηλαδή τη ΔΕΗ, ολοκληρώθηκε χθες για την πώληση του 49% της θυγατρικής διαχείρισης των δικτύων διανομής ΔΕΔΔΗΕ. Αγοραστής το μεγάλο αυστραλιανό fund Macquarie.

  Η συνολική αξία της συναλλαγής (enterprise value) υπερβαίνει κατά 611,6 εκατ. ευρώ τον πήχη που είχε θέσει η διοίκηση  της ΔΕΗ για την πώληση του 49% της θυγατρικής της (1,5 δισ. ευρώ) και φτάνει τα 2,116 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά δηλαδή, η πώληση ξεπέρασε κάθε προσδοκία ακόμη και την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση της ΔΕΗ δεν είχε κρύψει ότι είχε υψηλές προσδοκίες εξαιτίας της ευρείας συμμετοχής στο διαγωνισμό (9 σχήματα στην φάση του μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος και 4 μεγάλα funds με υπό διαχείριση κεφάλαια 1 τρις ευρώ).

  Τελικώς η προσφορά που ανήλθε σε 2,1 δισ. ευρώ για το 49% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ παραπέμπει σε αποτίμηση που ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης του ΔΕΔΔΗΕ (3 δισ. ευρώ).

  Από την εντυπωσιακή σε μέγεθος συναλλαγή, η ΔΕΗ θα βάλει στο ταμείο της 1,311 δισ. ευρώ ενώ ο αγοραστής θα αναλάβει χρέος του ΔΕΔΔΗΕ ύψους 800 εκατ. ευρώ. Από το 1,311 δισ. ευρώ, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η διοίκηση της ΔΕΗ περίπου τα μισά, ήτοι πάνω από 650 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν από τη ΔΕΗ για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της σχεδίου, με έμφαση στις ΑΠΕ. Ως προς το θετικό αντίκτυπο για τον ισολογισμό της ΔΕΗ, η επιχείρηση θα προχωρήσει σε σημαντική μείωση του δανεισμού της οδηγώντας το δείκτη Net Debt / EBITDA κάτω από το 3x. Σημειώνεται ότι το συνολικό καθαρό χρέος της ΔΕΗ στις 31 Μαρτίου του 2021 ήταν 3,2712 δισ. ευρώ, με το Net Debt/EBITDA στο 3,5x.

  Εκτός από τις θετικές επιπτώσεις για τον ισολογισμό, είναι προφανές ότι αναμένεται περαιτέρω βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ΔΕΗ αλλά και βελτίωση των όρων πρόσβασης σε χρηματοδότηση με μείωση του χρηματοδοτικού κόστους, σε συνδυασμό βεβαίως και με την διαδικασία της απανθρακοποίησης και της έμφασης στις πράσινες επενδύσεις. Αλλά και σε μετοχικό επίπεδο είναι σαφές ότι η αγορά έδωσε ένα σαφές μήνυμα καθώς η συνολική αποτίμηση του ΔΕΔΔΗΕ ξεπέρασε τα 4 δισ. ευρώ όταν στο χρηματιστηριακό ταμπλό η αξία είναι στα 2,3 δισ. ευρώ (κλείσιμο Παρασκευής).

  Ποια είναι η Macquarie

  Σε ό,τι αφορά την εταιρεία που εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΔΔΗΕ με ποσοστό 49% και αυξημένα δικαιώματα στο μάνατζμεντ, την αυστραλιανή Macquarie, πρόκειται για έναν επενδυτικό κολοσσό με υπό διαχείριση κεφάλαια που ξεπερνούν τα 370 δισ. ευρώ. Με προσωπικό πάνω από 15 χιλιάδες άτομα και παρουσία σε 32 αγορές, η Macquarie θεωρείται ο μεγαλύτερος διαχειριστής παγίων υποδομών σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 2020 είχε έσοδα 3,61 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 1,16 δισ. ευρώ. Στον διαγωνισμό της ΔΕΗ συμμετείχε η Spear WTE Investments Sarl μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Managemente Group (MIRA) η οποία ανήκει στην Macquarie Asset Management.

  ΑΠΕ

  Με την πώληση του 49% και τα έσοδα που αυτή θα αποφέρει η ΔΕΗ αναμένεται να προχωρήσει με ακόμη πιο εντατικό ρυθμό τις επενδύσεις της στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα η διοίκηση της ΔΕΗ έχει ανακοινώσει ότι οι συνολικές επενδύσεις που θα γίνουν μέχρι το 2023 θα φτάσουν σε ύψος τα 3,4 δις ευρώ. Από το συνολικό ύψος των επενδύσεων το 34% θα αφορά στις ΑΠΕ, το 21% τη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, το 42% τη διανομή και το 3% άλλους τομείς. 

  Παράλληλα η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στις επενδύσεις που σχεδιάζεται να υλοποιηθούν στον τομέα των δικτύων. Συγκεκριμένα το business plan της ΔΕΗ προβλέπει την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 1,4 δισ. ευρώ στα δίκτυα, ενώ σημαντικές επενδύσεις αναμένεται να γίνουν και στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, με την εγκατάσταση 1000 σταθμών φόρτισης την επόμενη τριετία. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ