Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Σεπ-2021 07:47

  ΟΠΑΠ: Επιστροφή στην κανονικότητα και στα προμερίσματα

  ΟΠΑΠ: Επιστροφή στην κανονικότητα και στα προμερίσματα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή 

  Με την Stoiximan και το online να ενισχύουν σημαντικά τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΠΑΠ αντισταθμίζοντας τις απώλειες από τα πρακτορεία και τα καταστήματα VLTs που έμειναν κλειστά για το μεγαλύτερο διάστημα του πρώτου εξαμήνου, ο όμιλος συνεχίζει το σχέδιο "επιστροφή στην κανονικότητα” μετά από το σοκ της πανδημίας του κορονοϊού, στην λειτουργία αλλά και στην μερισματική πολιτική. 

  Όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση για το α΄ εξάμηνο του 2021, παρά τις σοβαρές επιπτώσεις που είχε η πανδημία στις οικονομικές και λειτουργικές επιδόσεις του ο ΟΠΑΠ διατηρεί  ισχυρή  την ταμειακή  του θέση με τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος Ιουνίου, να ανέρχονται σε περίπου 617 εκατ. ευρώ. 

  Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος ανακοίνωσε χθες καθαρά κέρδη εξαμήνου ύψους 82,1 εκατ. ευρώ από 20,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, ενώ τα καθαρά έσοδα προ εισφορών διαμορφώθηκαν στα 570,1 εκατ.  αυξημένα κατά 12,2% σε ετήσια βάση παρά τις κατά 40% λιγότερες ημέρες λειτουργίας των καταστημάτων ΟΠΑΠ. 

  Τα καθαρά έσοδα στο β’ τρίμηνο 2021 ανήλθαν στα 395,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 120,4% ενισχυμένα από την επαναλειτουργία των καταστημάτων (σ.σ. τα πρακτορεία άνοιξαν 12/4, και τα ΟΠΑΠ Play στις 24/5) την αυξημένη συνεισφορά του online και την πλήρη ενοποίηση της Stoiximan. 

  Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα του Ομίλου για το α’ εξάμηνο 2021 έχουν επηρεαστεί από την πλήρη ενοποίηση της Stoiximan (Ελληνική και Κυπριακή δραστηριότητα), ύστερα από την απόκτηση ελέγχου την 1η Δεκεμβρίου 2021. 

  Η επιχειρηματική στρατηγική 

  Η προσοχή πλέον πέφτει σε πρώτη φάση στην απρόσκοπτη λειτουργία των καταστημάτων με βάση και τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού που όπως αναμένεται θα συνεχιστούν για άγνωστο χρονικό διάστημα, ενώ κυριότεροι παράγοντες ανάπτυξης θεωρούνται τα VLTs και το οnline.

  Παράλληλα, η διοίκηση του ομίλου συνεχίζει και την επιχειρηματική στρατηγική Fast Forward η οποία έχει ως βασικά στοιχήματα την επέκταση της online παρουσίας, την ψηφιοποίηση της retail εμπειρίας και την εξέλιξη του brand και του προϊοντικού χαρτοφυλακίου του ΟΠΑΠ. 

  Προμέρισμα 0,10 ευρώ 

  Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου έγινε γνωστό ότι το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αποφασίζει να διανείμει για τη χρήση του 2021, προμέρισμα ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή, με τη δυνατότητα επανεπένδυσης σε μετοχές της εταιρείας. 

  Η κίνηση αυτή χαρακτηρίστηκε ως θετική έκπληξη από τους αναλυτές με την Eurobank Equities να αναφέρει στον σχολιασμό της ότι αποτελεί σημάδι της πρόθεσης της διοίκησης του ομίλου να επιταχύνει την επιστροφή στην κανονικότητα ως προς τη διανομή μερισμάτων. Η ημερομηνία αποκοπής του προμερίσματος είναι η 20η Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι τελευταία φορά είχε δοθεί προμέρισμα στη χρήση του 2018. 

  Αίτηση για Διαιτησία  

  Στο μεταξύ η θυγατρική του ΟΠΑΠ Ελληνικά Λαχεία ΑΕ (Σκρατς-Εθνικό και Λαϊκό) έχει καταθέσει Αίτηση προς Διαιτησία κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας  και  του  ΤΑΙΠΕΔ σύμφωνα  µε  τους  κανόνες ∆ιεθνούς ∆ιαιτησίας του London Court of International Arbitration (LCIA).

  Η Ελληνικά Λαχεία ΑΕ έχει επισήμως αμφισβητήσει ότι οφείλει περισσότερα από  12,279 εκατ. ευρώ στην  Ελληνική  Δημοκρατία  για  τη  χρήση  2020  σύμφωνα  με  τη  Σύμβαση  Παραχώρησης.  Όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση εξαμήνου το  ποσό  αυτό  αντιπροσωπεύει  το  30%  του  ετήσιου GGR  της  ΕΛΛΗΝΙΚΑ  ΛΑΧΕΙΑ  Α.Ε.  και  έχει  ήδη  καταβληθεί  μέσω  εμβάσματος στην Ελληνική Δημοκρατία, δυνάμει της Σύμβασης Παραχώρησης. 

  Η εταιρεία έχει  επισήμως  λάβει  τη  θέση  ως  προς  την  Ελληνική  Δημοκρατία,  υποστηριζόμενη  από  τη  γνώμη  εξωτερικών  συμβούλων,  ότι  δεν  εκκρεμεί  η  καταβολή  κανενός  άλλου  ποσού,  ώστε  να  επιτευχθεί  η  Ελάχιστη Ετήσια Αμοιβή των 50 εκατ. ευρώ που προβλέπεται στη Σύμβαση Παραχώρηση, δεδομένου του αντικτύπου των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία και επιβλήθηκαν από το κράτος στη λειτουργία.

  Η θέση αυτή βασίζεται στον όρο περί ανωτέρας βίας  της  Σύμβασης  Παραχώρησης  και  στις  εφαρμοστέες  διατάξεις  του  ελληνικού  δικαίου  σχετικά  με  την  αδυναμία  εκπλήρωσης  της  παροχής  και  της  απρόοπτης  μεταβολής  των  συνθηκών.  

  Η κύρια αξίωση της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΧΕΙΑ Α.Ε. είναι να αναγνωριστεί ότι δεν  οφείλεται  η  Ελάχιστη  Ετήσια  Αμοιβή, καθώς επίσης και να αναγνωριστεί η παράταση της διάρκειας ισχύος της Σύμβασης Παραχώρησης ή/και η επιστροφή μέρους του προκαταβληθέντος Οικονομικού Ανταλλάγματος των  190 εκατ.  Ως εκ  τούτου, το ζήτημα εκκρεμεί ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * ΟΠΑΠ: Αύξηση 99,8% στα EBITDA, 125% στα καθαρά κέρδη το α΄ εξάμηνο - Προμέρισμα €0,10

  * Eurobank Equities: Ισχυρό το β΄ τρίμηνο του ΟΠΑΠ - Θετική έκπληξη το προμέρισμα €0,10

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ