Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Σεπ-2021 10:20

  Στο 2,375% το τελικό επιτόκιο για το ομόλογο της Eurobank

  Στο 2,375% το τελικό επιτόκιο για το ομόλογο της Eurobank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΡΩΣΗ 14:30

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Κοντά στις εκτιμήσεις της αγοράς κινήθηκε η έκδοση του νέου senior preferred ομολόγου της Eurobank, η οποία και έγινε σε μία πολύ θετική συγκυρία, δεδομένου ότι χθες η συστημική τράπεζα έλαβε χθες ψήφο εμπιστοσύνης από την Fitch Ratings.

  Το αρχικό pricing διαμορφώθηκε στο 2,5%, ενώ το τελικό επιτόκιο υποχώρησε στο 2,375%. Παράγοντες της αγοράς είχαν εκτιμήσει ότι το τελικό pricing θα κινηθεί στην περιοχή του 2,3%. Οι προσφορές λίγο πριν τις 13:00 είχαν ξεπεράσει τα 750 εκατ. ευρώ, και λίγο μετά τις 14:00 κινούνταν πάνω από τα 825 εκατ. ευρώ.

  Το ομόλογο υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred) είναι τύπου 6,5ΝC5,5, δηλαδή θα έχει διάρκεια 6,5 ετών, με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν την πάροδο των πρώτων 5,5 ετών, ενώ το "τρέξιμο" της όλης διαδικασίας έχουν αναλαβει οι πέντε διεθνείς τράπεζες Barclays, Citi, Commerzbank, Credit Suisse και JP Morgan.

  Στόχος της Eurobank είναι η άντληση 500 εκατ. ευρώ, ενώ ο τίτλος θα έχει ημερομηνία ωρίμανσης στις 18 Μαρτίου 2028. Το νέο ομόλογο αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Caa1 από τη Moody's, B+ από την S&P και από την Fitch θα λάβει υψηλότερο rating από ότι αναμενόταν μέχρι χθες (και το οποίο τοποθετούνταν στο CCC) , μετά και την κίνηση του οίκου ο οποίος αναβάθμισε τους μακροπρόθεσμους τίτλους υψηλής εξασφάλισης της τράπεζας σε B- από CCC, όπως και αυτούς της Εθνική Τράπεζας ( σε B- από CCC επίσης) και της Τράπεζα Πειραιώς ( σε CCC από CCC-).

  Η σημερινή έκδοση η οποία και είχε προαναγγελθεί και εντάσσεται στο πλαίσιο των υποχρεώσεων MREL (Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων) που πρέπει να καλυφθούν έως το 2025. Η Eurobank είχε προχωρήσει και στα τέλη Απριλίου στην έκδοση ομολόγου senior preferred ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ 6ετούς διάρκειας με μη δυνατότητα ανάκληση πριν την πάροδο 5ετίας, όπου η συνολική ζήτηση είχε ξεπεράσει τα 1,25 δισ. ευρώ και η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 2,125%. Η συναλλαγή αυτή είχε σηματοδοτήσει την επιστροφή της Eurobank στις διεθνείς χρηματαγορές, την πρώτη από το 2017. 

  Το νέο senior preferred ομόλογο θα συνεισφέρει στη βελτίωση της καμπύλης απόδοσης των πιστωτικών τίτλων της Eurobank στη δευτερογενή αγορά, ενώ μέσω της έκδοσης η συστημική τράπεζα στοχεύει να ολοκληρώσει το χρηματοδοτικό πλάνο για το 2021. 

  Αξίζει να σημειώσουμε πως σε ό,τι αφορά το 2022 αναμένεται η συστημική τράπεζα να προχωρήσει σε ανάλογου όγκου εκδόσεις τίτλων με αυτές του 2021, ενώ σε ανάλογες εκδόσεις αναμένεται να προχωρήσουν τόσο η Alpha Bank όσο και η Τράπεζα Πειραιώς, λόγω των υποχρεώσεων MREL.

  Όπως σημείωσε χθες η Fitch στην έκθεσή της όπου αναβάθμισε τα SP ομόλογα των τριών συστημικών τραπεζών,  εκτιμά ότι οι ανακτήσεις για τους πιστωτές αυτών των τίτλων έχουν βελτιωθεί λόγω των μειωμένων κινδύνων στην ποιότητα ενεργητικού, χάρη στην ανάκαμψη του ελληνικού λειτουργικού περιβάλλοντος και στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στα σχέδια των τραπεζών για μείωση των κινδύνων στους ισολογισμούς τους, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης σημαντικών χαρτοφυλακίων NPEs.  Επιπλέον, ο οίκος θεωρεί ότι η πρόσφατη δημοσίευση σχετικά με το MREL θα στηρίξει τη δημιουργία μεγαλύτερων "μαξιλαριών" ασφαλείας (resolution debt buffers).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ