Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Σεπ-2021 17:50

  Αναβάθμιση από Fitch για τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών

  Fitch Ratings 22.01.2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Νέα σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης έδωσε σήμερα η Fitch Ratings στις ελληνικές τράπεζες καθώς προχώρησε στην αναβάθμιση της αξιολόγησης των μακροπρόθεσμων τίτλων υψηλής εξασφάλισης της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank καθώς και της Τράπεζας Πειραιώς.

  Πιο αναλυτικά, ο οίκος αναβάθμισε τους τίτλους των ΕΤΕ και Eurobank σε B- από CCC, και της Πειραιώς σε CCC από CCC-.

  Όπως επισημαίνει, οι αναβαθμίσεις αυτές βασίζονται στην εκτίμηση της Fitch ότι οι ανακτήσεις για τους πιστωτές των senior preferred τίτλων των ελληνικών τραπεζών έχουν βελτιωθεί λόγω των μειωμένων κινδύνων στην ποιότητα ενεργητικού, χάρη στην ανάκαμψη του ελληνικού λειτουργικού περιβάλλοντος και στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στα σχέδια των τραπεζών για μείωση των κινδύνων στους ισολογισμούς τους, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης σημαντικών χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPE). 

  Επιλέον, ο οίκος θεωρεί ότι η πρόσφατη δημοσίευση σχετικά με τις ελάχιστες απαιτήσεις για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL) θα στηρίξει τη δημιουργία μεγαλύτερων "μαξιλαριών" (resolution debt buffers) και θα αυξήσει την προστασία που θα μπορούσε να αποκτηθεί στους πιστωτές των senior preferred τίτλων σε ένα σενάριο default.

  H Fitch επισημαίνει πως τα "μαξιλάρια" ασφαλείας και των τριών τραπεζών είναι χαμηλά, αλλά αναμένει ότι θα αυξηθούν σταδιακά καθώς στοχεύουν να πετύχουν τον στοχο για την MREL, που θα καταστεί δεσμευτικός από την 1η Ιανουαρίου 2026. Σε αντίθεση με την Εθνική και την Eurobank, η Πειραιώς δεν έχει δοκιμάσει ακόμη την αγορά με την έκδοση senior preferred, αλλά έχει ήδη εκδώσει τίτλους στο πλαίσιο της MREL, οι οποίοι δεν έχουν αξιολογηθεί από την Fitch.

  Ο οίκος τονίζει παράλληλα ότι οι αξιολογήσεις των senior τίτλων των τριών τραπεζών πιθανότατα θα αναβαθμιστούν αν αναβαθμιστεί και το μακροπρόθεσμο αξιόχρεό τους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ