Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Σεπ-2021 07:42

  Λιγότεροι εφοπλιστές επιλέγουν την ελληνική σημαία και το 2021

  Λιγότεροι εφοπλιστές επιλέγουν την ελληνική σημαία και το 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Γεωργίου

  Νέα πτώση καταγράφεται το τρέχον έτος στον αριθμό των πλοίων που έχουν υψωμένη την ελληνική σημαία, εν μέσω πρωτοβουλιών σε επίπεδο κυβέρνησης και ενώσεων για την αναβάθμιση του συνολικού πλαισίου νηολόγησης.

  Σύμφωνα με στοιχεία της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), το ελληνικό νηολόγιο παραμένει στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως, καταλαμβάνοντας την ένατη θέση σε όρους χωρητικότητας των πλοίων που περιλαμβάνει.

  Ωστόσο, ο αριθμός των πλοίων είναι μειωμένος σε ετήσια βάση. Ειδικότερα, το 2021, 1.236 πλοία συνολικής χωρητικότητας 64,8 εκατ. dwt πλέουν με την ελληνική σημαία (η έρευνα καλύπτει εμπορικά πλοία χωρητικότητας 100 gt και πάνω, εξαιρουμένων αλιευτικών, πολεμικών και yachts). Το 2020, το ελληνικό νηολόγιο κατείχε 1.283 πλοία, χωρητικότητας 69 εκατ. dwt.  Σημειώνεται ότι από το 2011, η ελληνική σημαία μετρά κάθε χρόνο απώλειες στον αριθμό των πλοίων που την επιλέγουν.

  Τα περισσότερα πλοία του νηολογίου είναι tankers. Άλλωστε, σχεδόν 1 στα 3 πλοία αυτού του τύπου ανήκουν σε Έλληνες εφοπλιστές. Ειδικότερα, 337 δεξαμενόπλοια χωρητικότητας 42,1 εκατ. dwt είναι ενταγμένα στο νηολόγιο. 

  Ακολουθούν τα bulk carriers με 158 πλοία χωρητικότητας 18,2 εκατ. dwt. Τη λίστα συμπληρώνουν 89 πλοία γενικού φορτίου, 5 containerships και 647 άλλοι τύποι πλοίων. Μόνο ο κλάδος γενικού φορτίου σημειώνει άνοδο σε σχέση με πέρυσι, σε αριθμό πλοίων.

  Το πρώτο νηολόγιο στις προτιμήσεις των εφοπλιστών παγκοσμίως είναι ο Παναμάς με πλοία χωρητικότητας 344,2 εκατ. dwt. Το top-10 ολοκληρώνουν η Λιβερία (300,1 εκατ. dwt), τα Νησιά Μάρσαλ (274 εκατ. dwt), το Χονγκ Κονγκ (205,1 εκατ. dwt), η Σιγκαπούρη (136,4 εκατ. dwt), η Μάλτα (116,4 εκατ. dwt), η Κίνα (107,6 εκατ. dwt), οι Μπαχάμες (74,3 εκατ. dwt), η Ελλάδα και η Ιαπωνία (39,1 εκατ. dwt).

  H παρέμβαση Βενιάμη

  Εκτενείς αναφορές στις προσπάθειες ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής σημαίας έκανε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης.

  Όπως είπε, "σε εθνικό επίπεδο, η περίοδος που πέρασε ήταν καθοριστική για να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση νομοθετικών αστοχιών που είχαν πλήξει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού νηολογίου. Η ελληνική σημαία εκτός από ποιοτική, είναι πια άκρως ανταγωνιστική".

  Ωστόσο, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα μειονεκτήματα που τη χαρακτηρίζουν ακόμη, όπως τη "διαπιστωμένη καθυστέρηση στην επιβεβλημένη ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική διακυβέρνηση των λειτουργικών και διαδικαστικών εκφάνσεών της".

  Πάντως, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει δεσμευτεί να παράξει ηλεκτρονικές υπηρεσίες στη ναυτιλιακή κοινότητα και στις ναυτιλιακές εταιρείες που θα περιλαμβάνουν διάφορα στοιχεία των πλοίων, καθώς και το νηολόγιό τους.

  Γι’ αυτόν το σκοπό γίνεται προσπάθεια να τεθούν σε εφαρμογή συστήματα Τεχνολογίας Πληροφοριών (IT), όπως το Ολοκληρωμένο Σύστημα Ναυτιλιακών Πληροφοριών και η Ενιαία Ναυτιλιακή Θυρίδα, αξιοποιώντας στο έπακρο όλους τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ