Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 31-Αυγ-2021 07:42

  Ποιους "φλερτάρει" το νέο πλαίσιο mega-επενδύσεων

  Ποιους "φλερτάρει" το νέο πλαίσιο mega-επενδύσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Ένα επιπλέον κίνητρο ειδικά προσανατολισμένο προς τους πολυεθνικούς κολοσσούς για την υλοποίηση εμβληματικών επενδύσεων στη χώρα μας περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις που έθεσε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

  Ο λόγος για τις "Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας”, οι οποίες εκτός από τα φορολογικά και άλλα κίνητρα όπως αυτό της χωροθέτησης και ταχείας αδειοδότησης που προσφέρονται στις υπόλοιπες στρατηγικές επενδύσεις θα μπορούν να λαμβάνουν και... ρευστό με τη μορφή επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων για leasing και μισθούς.

  Η κατηγορία των "Εμβληματικών Επενδύσεων Εξαιρετικής Σημασίας” όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές αφορούν επενδυτικά σχέδια τα οποία ξεπερνούν τον ορισμό της "στρατηγικής επένδυσης”, ως προς το αποτύπωμά τους.

  Δηλαδή σε επενδυτικά σχέδια-ορόσημα τα οποία πέρα από τα κεφάλαια και τη δημιουργία θέσεων εργασίας μπορούν να συντελέσουν και στη δημιουργία ενός ολόκληρου οικοσυστήματος ή την ανάπτυξη μιας νέας βιομηχανίας στη χώρα μας, υπό την έννοια ότι θα προσελκύσουν με τη σειρά τους και άλλες επενδύσεις.

  Όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου οι "Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας”, υλοποιούνται από διακεκριμένες νομικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένων ιδίως, όσων προωθούν την πράσινη οικονομία, την καινοτομία, την τεχνολογία, καθώς και την οικονομία χαμηλού ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος και ενισχύουν σημαντικά την ελληνική οικονομία και την ανταγωνιστικότητα αυτής σε διεθνές επίπεδο.

  Ο ορισμός παραμένει γενικός, αλλά σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στην παραπάνω κατηγορία θα μπορούσαν να ενταχθούν εμβληματικές επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί ή και ακούγονται το τελευταίο διάστημα όπως αυτή της Microsoft για τη δημιουργία Data Center Region, ή ακόμη η δημιουργία ενός μεγάλου σύγχρονου διαμετακομιστικού κέντρου ή και ναυπηγικές επιχειρήσεις, αρκεί βέβαια να σχεδιαστούν με όρους καινοτομίας και βιωσιμότητας.

  Εξάλλου με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο προστίθενται νέες μορφές επενδύσεων που θα μπορούν να χαρακτηριστούν "στρατηγικές” όπως τα data centers αλλά και τα κινηματογραφικά στούντιο. Για τα πρώτα υπάρχει εδώ και καιρό εκφρασμένο ενδιαφέρον, πέρα από τη Microsoft και από την αμερικανική εισιγημένη Digital Realty που εξαγόρασε πέρσι την ελληνική Lamda Helix, ενώ ενώ ενδιαφέρον για στούντιο παραγωγής οπτικοακουστικών έργων έχουν δηλώσει διάφοροι εκπρόσωποι εταιρειών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. 

  Αξίζει να σημειωθεί πως ειδικά για την κατηγορία Εμβληματικών Επενδύσεων παρέχεται η δυνατότητα ένταξης στο νομοθετικό πλαίσιο των Στρατηγικών Επενδύσεων ανεξαρτήτως προϋπολογισμού επενδυτικού κόστους.

  "Δεν τίθενται όρια προϋπολογισμού της επένδυσης και όριο ελάχιστου αριθμού δημιουργίας θέσεων εργασίας "καθόσον θεωρείται ότι καλύπτεται η έννοια της στρατηγικότητας λόγω των πολλαπλών ωφελειών τις οποίες εκτιμάται ότι θα αποκομίσει από την υλοποίηση των συγκεκριμένων στρατηγικών επενδύσεων η τοπική κι εθνική οικονομία”, σημειώνεται στην έκθεση συνεπειών.

  Πώς όμως θα καθορίζονται αυτές οι εμβληματικές επενδύσεις; Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο σχέδιο νόμου τον χαρακτηρισμό ενός επενδυτικού σχεδίου ως "Εμβληματικής Επένδυσης Εξαιρετικής Σημασίας” θα αναλαμβάνει τριμελής επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από "επιστήμονες εγνωσμένου κύρους ποικίλων ειδικοτήτων”.

  Η σύνθεση της επιτροπής για κάθε υποψήφιο επενδυτικό σχέδιο θα καθορίζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Ανάπτυξης και Οικονομικών, ενώ με άλλη ΚΥΑ θα καθορίζονται η διαδικασία ένταξης της επένδυσης, ο τρόπος παρακολούθησης και ελέγχου υλοποίησης της επένδυσης, ο τρόπος καταβολής των ενισχύσεων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

  Περιθώριο πενταετίας

  Η χρηματοδότηση και η επιδότηση των εμβληματικών επενδύσεων συνδέεται με την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και για αυτό το λόγο ως πρόσθετη προϋπόθεση ένταξης είναι η δυνατότητα ολοκλήρωσης της επένδυσης το αργότερο μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2025.

  Η παραπάνω προϋπόθεση ολοκλήρωσης πρέπει να αναφέρεται στην αίτηση του επενδυτή και στο χρονοδιάγραμμα της περίπτωσης. Σε περίπτωση υπέρβασης του ως άνω χρονικού ορίου υλοποίησης, η επένδυση αποχαρακτηρίζεται από "Στρατηγική Επένδυση Εξαιρετικής Σημασίας" και τα εγκεκριμένα κίνητρα ανακαλούνται.

  kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Σε δημόσια διαβούλευση το σ/ν του Υπ. Ανάπτυξης για στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ