Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Αυγ-2021 08:44

  Τι προβλέπουν οι αναλυτές για τα αποτελέσματα β' τριμήνου των ΕΛΠΕ

  Τι προβλέπουν οι αναλυτές για τα αποτελέσματα β' τριμήνου των ΕΛΠΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Βελτίωση στη λειτουργική κερδοφορία EBITDA, κυρίως εξαιτίας των θετικών επιδόσεων στον κλάδο των πετροχημικών "βλέπει" η πλειονότητα των αναλυτών, ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων β τριμήνου και α εξαμήνου του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων. Ο κλάδος της εμπορίας αναμένεται να εμφανίσει μικρή ανάκαμψη, που όμως περιορίζεται λόγω των ασθενών επιδόσεων των αεροπορικών καυσίμων, ενώ στον κλάδο της διύλισης το περιβάλλον της αγοράς παραμένει ασθενές.

  Πιο αναλυτικά, η UBS προβλέπει ήπια βελτίωση στη λειτουργική κερδοφορία του ομίλου κυρίως εξαιτίας των εξαιρετικά υψηλών περιθωρίων στον κλάδο των πετροχημικών, τα οποία βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ. Αντίθετα οι περιορισμοί λόγω COVID εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν την ασθενική ζήτηση για αεροπορικά καύσιμα, επιβαρύνοντας τον κλάδο της εμπορίας. Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου τα λειτουργικά κέρδη EBITDA 2ου τριμήνου των ΕΛΠΕ θα κυμανθούν στα 73 εκατ. ευρώ.

  Η Alpha Finance τοποθετεί την πρόβλεψή της για τα EBITDA β᾽ τριμήνου στα 59 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την εκτίμηση της χρηματιστηριακής, ο κλάδος της διύλισης θα επηρεαστεί αρνητικά από το συνεχιζόμενο ασθενές περιβάλλον της αγοράς και τα αδύνατα περιθώρια διύλισης, τα υψηλότερα ενεργειακά κόστη (και τα κόστη δικαιωμάτων CO2), αλλά και το κλείσιμο της μονάδας της Ελευσίνας. Στην εμπορία το περιβάλλον της αγοράς παραμένει σχετικά ασθενές, ενώ στα πετροχημικά ο κλάδος αναμένεται να συνεχίσει να αποδίδει ισχυρή κερδοφορία. 

  Η Optima Bank από την πλευρά της προβλέπει ότι εάν εξαιρεθούν οι επιπτώσεις από την αποτίμηση των αποθεμάτων τα προσαρμοσμένα EBITDA θα κινηθούν στα επίπεδα των 70 εκατ. ευρώ. Σε ορίζοντα εξαμήνου η πρόβλεψη είναι για EBITDA της τάξης των 130 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 32% σε σχέση με το 2020. Στη διύλιση η χρηματιστηριακή αναμένει μικρή βελτίωση, ενώ στην εμπορία παρά την ανάκαμψη της ζήτησης στα καύσιμα κίνησης, η ασθενής ζήτηση για αεροπορικά καύσιμα κρατά τη συνολική επίδοση του κάδου αρκετά κάτω σε σύγκριση με την προ Covid εποχή. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, η αρχή ανάκαμψη των περιθωρίων διύλισης αναμένεται να συνεχίσει να επηρεάζει τα καθαρά αποτελέσματα του ομίλου, αν και τα πετροχημικά συνεχίζουν να αποτελούν θετική έκπληξη. Η Optima αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τα μεγέθη του 2021 καθώς η επιστροφή σε κανονικές συνθήκες αποδεικνύεται στην πράξη πιο χρονοβόρα από ό,τι αρχικά αναμενόταν. 

  Η Eurobank Equities αναμένει την προσαρμοσμένη κερδοφορία των ΕΛΠΕ στα 77,3 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 23%, κυρίως εξαιτίας της συνεισφοράς των πετροχημικών, λόγω των ισχυρών περιθωρίων που εμφανίζει ο κλάδος. 

  Τέλος η Axia Ventures προβλέπει ήπια επίδοση από τα ΕΛΠΕ καθώς τα περιθώρια διύλισης παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα. Τα λειτουργικά έξοδα αναμένεται να επηρεαστούν από τα υψηλά κόστη ηλεκτρισμού και δικαιωμάτων CO2. Στα θετικά, η κερδοφορία των πετροχημικών αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα. Η πρόβλεψη της χρηματιστηριακής για την λειτουργική κερδοφορία EBITDA είναι στα 76 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ανάλυση της Axia Ventures το περιθώριο διύλισης των ΕΛΠΕ στο β τρίμηνο έχει βελτιωθεί κατά περίπου 1 δολάριο το βαρέλι, σε σχέση με πέρυσι, στα 6,9 δολάρια το βαρέλι. Τα πετροχημικά συνεχίζουν την πολύ ισχυρή επίδοσή τους, ως αποτέλεσμα των ισχυρών περιθωρίων στο πολυπροπυλένιο. Στην εμπορία η ανάκαμψη των όγκων συναρτάται με τη σταδιακή άρση των απαγορεύσεων. Οι συνολικοί όγκοι της εμπορίας αναμένεται να αυξηθούν κατά 12% με τα EBITDA του κλάδου να φτάνουν τα 5,9 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 0,9 εκατ. ευρώ το 2020. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ