Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Αυγ-2021 08:16

  ΔΕΠΑ Υποδομών: Προχωρά η ιδιωτικοποίηση των δικτύων διανομής αερίου

  ΔΕΠΑ Υποδομών: Προχωρά η ιδιωτικοποίηση των δικτύων διανομής αερίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Θέμα ημερών θα πρέπει να θεωρείται η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται – εκτός απροόπτου – να ανοίξουν οι δύο δεσμευτικές προσφορές που έχουν υποβληθεί.

  Υπενθυμίζεται ότι στην τελική φάση έχουν υποβάλει προσφορές η ιταλική Italgas και η τσέχικη EPH, εκ των συνολικά έξι εταιρειών που είχαν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον στην πρώτη φάση του διαγωνισμού.

  Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στην αξιολόγηση των προσφορών, βάσει και της ανεξάρτητης αποτίμησης που έχει διενεργηθεί για λογαριασμό του Ταμείου.

  Σε περίπτωση που η προσφορές των δύο επενδυτών έχουν διαφορά μεταξύ τους μέχρι και 15%, όπως προβλέπεται σε όλους τους διαγωνισμούς θα ζητηθεί και από τους δύο να υποβάλουν βελτιωμένες προσφορές.

  Αντίθετα σε περίπτωση που η διαφορά είναι μεγαλύτερη το ΤΑΙΠΕΔ θα καλέσει τον επενδυτή με την υψηλότερη προσφορά να υποβάλει βελτιωμένη πρόταση. Η εκτίμηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ΤΑΙΠΕΔ είναι ότι η ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή θα πραγματοποιηθεί εντός του Σεπτεμβρίου.

  Θα ακολουθήσει η σύναψη της σύμβασης αγοραπωλησίας η οποία θα σταλεί για έλεγχο στο ελεγκτικό συνέδριο ενώ η μεταβίβαση θα πρέπει να εγκριθεί επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΓΔ Ανταγωνισμού και ΓΔ Ενέργειας).

  Η πώληση θα ολοκληρωθεί με τη μεταβίβαση των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ (65%) και των ΕΛΠΕ (35%) στον προτιμητέο επενδυτή, με το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής να τοποθετείται χρονικά το νωρίτερο μέχρι το τέλος του έτους.

  Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού θα σηματοδοτήσει την ιδιωτικοποίηση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου, με δεδομένο ότι η ΔΕΠΑ Υποδομών περιλαμβάνει τις εταιρείες διανομής, ήτοι την ΕΔΑ Αττικής, την ΕΔΑ ΘΕΣΣ (Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας) καθώς και τη ΔΕΔΑ.

  Πιο συγκεκριμένα στην υπό πώληση εταιρία ανήκουν το 100% των μετοχών των Εταιριών Διανομής Αερίου Αττικής και της ΔΕΔΑ. Επίσης κατέχει το 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Το 49% της τελευταίας μαζί με το μάνατζμεντ κατέχει η ιταλική Eni Gas e Luce, το οποίο και προβλέπεται να διατεθεί παράλληλα με το ποσοστό της με τη ΔΕΠΑ Υποδομών.

  Τέλος υπενθυμίζεται ότι πωλητές της ΔΕΠΑ Υποδομών είναι το ελληνικό δημόσιο που κατέχει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το 65% και τα Ελληνικά Πετρέλαια που ελέγχουν το 35% της εταιρίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ