Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Αυγ-2021 07:32

  Οι δύο κινήσεις της Εθνικής Τράπεζας για κόκκινα δάνεια και ενίσχυση κεφαλαίων

  Οι δύο κινήσεις της Εθνικής Τράπεζας για κόκκινα δάνεια και ενίσχυση κεφαλαίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Η συντηρητική πολιτική στις χορηγήσεις δανείων, αλλά και η παράλληλη έγκαιρη διευκόλυνση των δανειοληπτών, οδήγησε την Εθνική Τράπεζα σε οργανική μείωση των κόκκινων δανείων. Δηλαδή, χωρίς να τιτλοποιεί και να πουλά, ενώ εκταμιεύει νέα δάνεια, μέσα από τη λειτουργία και τη διαχείριση των δανείων, χρηματοδοτήσεις που ήταν "κόκκινες” ή που κινδύνευαν να κοκκινήσουν, γίνονταν αμέσως ρυθμίσεις και άλλες διευθετήσεις ώστε να καταστούν εξυπηρετούμενα. Είναι ενδεικτικό ότι από δάνεια που εντάχθηκαν σε μορατόρια (4,4 δισ. ευρώ), το 60% εξυπηρετείται κανονικά χωρίς κάποια βοήθεια, το 20% εντάχθηκε σε πρόγραμμα σταδιακής επαναφοράς δόσης και το υπόλοιπο 20% εντάχθηκε στο πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ.

  Frontier II ύψους 1,5 δισ.

  Έτσι, η Εθνική Τράπεζα πρόκειται να πακετάρει επιπλέον δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα τιτλοποίησης δανείων "Ηρακλής” μέχρι το τέλος του έτους έως αρχές του 2022. Πρόκειται για το λεγόμενο Frontier II, το οποίο, ύστερα από την ολοκλήρωση του Frontier I (6 δισ. ευρώ) θα οδηγήσει το ποσοστό καθυστερήσεων της ΕΤΕ από το 13,5% στο 5% (ή χαμηλότερα) μέχρι το τέλος του 2022, σύμφωνα με το στόχο που έχει τεθεί από Κομισιόν και SSM.

  Παράλληλα, η καλή σύνθεση των χαρτοφυλακίων Frontier I και Frontier II (κυρίως στεγαστικά με εξασφάλιση και εξυπηρετούμενα δάνεια, αντίστοιχα) βοηθούν στη λήψη της ελάχιστης αξιολόγησης (ΒΒ-) για να ενταχθούν στον Ηρακλή και να λάβουν την εγγύηση του Δημοσίου (για τα senior notes), χωρίς να χρειάζεται σημαντική μείωση της αξίας τους, δηλαδή κόστος για την ΕΤΕ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι όλα τα δάνεια που είχαν ενταχθεί σε μορατόρια έληξαν στα τέλη του 2020. Σύμφωνα με παρουσίαση της Τράπεζας σε επενδυτές, μόνο το 3% των δανείων κοκκίνησαν μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2021 (ύστερα από 7 μήνες), ενώ στο 1% των δανείων κυμαίνεται η καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.

  Η νέα τιτλοποίηση δανείων της Εθνικής Τράπεζας θα έχει ονομαστική αξία 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος, όπως συνέβη στο Froniter I, θα αποτελείται από senior notes. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα δάνεια σε μορατόρια και από αυτά που διευθετήθηκαν, 1,4 δισ. ευρώ εξυπηρετείται με καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών εδώ και 12 μήνες.

  Έτσι, σε επίπεδο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (κόκκινα και αυτά που τείνουν να έχουν καθυστέρηση άνω των 90 ημερών), η Εθνική Τράπεζα υπολογίζει ότι από το σημερινό στοκ των 4,2 δισ. ευρώ (13,5%) θα μειωθεί στο 6% (κόκκινα δάνεια μόλις 1,8 δισ.) ως εξής: Περιμένει ότι από τα μορατόρια θα κοκκινήσουν δάνεια 600 εκατ. ευρώ και από τα υπόλοιπα άλλα 800 εκατ. Όμως, μέσα από τη λειτουργία και τη διαχείριση θα "θεραπεύσει” 2,2 δισ. ευρώ. Τα προχωρήσει και σε τιτλοποίηση 1,5 δισ. ευρώ. Το αλγεβρικό άθροισμα καταλήγει σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE) 1,8 δισ. ή 6% του συνόλου των χορηγήσεων. Το ποσοστό των κόκκινων δανείων, δηλαδή των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) αναμένεται κάτω του 5%.

  Άντληση κεφαλαίων

  Η δεύτερη κίνηση που ετοιμάζει η Εθνική Τράπεζα, πιθανότατα μέσα στο 2022 είναι η άντληση κεφαλαίων ΑΤ1 και Τ2 που θα έχουν θετική επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια κατά 200 μονάδες βάσης. Η Εθνική Τράπεζα ξεκινά με συνολικό δείκτη κεφαλαίων 16,7% (όταν το όριο είναι γύρω στο 11%). Με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και την ολοκλήρωση του προγράμματος τιτλοποίησης δανείων Frontier, τα κεφάλαια ενισχύονται κατά 170 μονάδες βάσεις (1,7%). Από την κερδοφορία του 2020 και 2021 τα κεφάλαια ενισχύονται επιπλέον κατά 2,5%. Θα μειωθούν κατά 2% λόγω των προσαρμογών στα νέα διεθνή λογιστικά πρότυπα (τελευταίο έτος επιβάρυνσης είναι το 2023) και κατά 0,8% από την απόσβεση αναβαλλόμενης φορολογίας. Επίσης, προβλέπει μείωση κεφαλαίων κατά 0,8% από τους κινδύνους λόγω ενίσχυσης της πιστωτικής επέκτασης.

  Στο παραπάνω αλγεβρικό άθροισμα προσθέτει κεφάλαια 100 μονάδων βάσης από την πρόσφατη έκδοση και επιπλέον 200 μονάδες βάσεις από νέα άντληση κεφαλαίων ΑΤ1 και Τ2 κεφαλαίων. Το αποτέλεσμα καταλήγει σε συνολικό δείκτη κεφαλαίων 16,9%. Οι εκτιμήσεις αυτές υποστηρίζονται από τις προβλέψεις για αύξηση της οργανικής κερδοφορίας κατά περίπου 9%, φτάνοντας στα 490 εκατ. ευρώ το 2022.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ