Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 22-Αυγ-2021 08:07

  Κρίσιμος Σεπτέμβρης για το turnaround story της ΔΕΗ

  Κρίσιμος Σεπτέμβρης για το turnaround story της ΔΕΗ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του στρατηγικού σχεδιασμού της ΔΕΗ, καθώς από αυτήν εξαρτώνται δύο καίριοι στόχοι: η χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και η μείωση του δανεισμού της επιχείρησης, ούτως ώστε να βελτιωθεί ο ισολογισμός και ο δείκτης χρέους / λειτουργικής κερδοφορίας. Υπό το πρίσμα αυτό, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να διαφανεί εάν ο διαγωνισμός θα έχει επιτυχή έκβαση, καθώς προβλέπεται να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές των ενδιαφερομένων. Σε κάθε περίπτωση, η αγορά συνεχίζει να ποντάρει στη θετική πορεία και στο turnaround story της επιχείρησης, όπως φάνηκε και στη διάρκεια της πρόσφατης νέας ομολογιακής έκδοσης, που προσέλκυσε κεφάλαια τόσο Ελλήνων όσο και ξένων θεσμικών. 

  Οι κρίσιμοι στόχοι

  Η εταιρεία βασίζει πολλά στην επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς προσβλέπει σε σημαντικά έσοδα που θα βοηθήσουν στην απομόχλευση του ισολογισμού της και ταυτόχρονα θα χρηματοδοτήσουν τα φιλόδοξα σχέδιά της για επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ.

  Σημειώνεται ότι η επιχειρησιακή αξία της εταιρείας εκτιμάται στα 3 δισ. ευρώ, καθώς μόνο το δίκτυο των 239.236 χλμ. του ΔΕΔΔΗΕ έχει αναπόσβεστη αξία περί τα 3 δισ. ευρώ και αποτελεί το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ, συμμετέχοντας στη λειτουργική κερδοφορία της με ποσό της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ ετησίως.

  Κατά συνέπεια, τα τιμήματα αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ και ένα σημαντικό μέρος τους αναμένεται να κατευθυνθεί για την αποπληρωμή του δανεισμού, που αντιστοιχεί στο 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Με την εταιρεία να έχει δανεισμό κοντά στο 1,5 δισ., η πώληση του 49% αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των συνολικών υποχρεώσεων κατά 750 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της επιχείρησης έχει θέσει ως στόχο τη σταθεροποίηση του δείκτη χρέους/EBITDA κάτω από τα επίπεδα του 3,3, προκειμένου να αυξηθούν οι ελεύθερες ταμειακές ροές, γεγονός που θα επιτρέψει και την επανεξέταση της μερισματικής πολιτικής έπειτα από χρόνια. 

  Τα υπόλοιπα έσοδα της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ αναμένεται, σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει η διοίκηση της ΔΕΗ, να αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων κυρίως στις ΑΠΕ και όχι μόνο. Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει ανακοινώσει ότι οι συνολικές επενδύσεις που θα γίνουν μέχρι το 2023 θα φτάσουν σε ύψος τα 3,4 δισ. ευρώ. Από το συνολικό ύψος των επενδύσεων, το 34% θα αφορά τις ΑΠΕ, το 21% τη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, το 42% τη διανομή και το 3% άλλους τομείς. 

  Παράλληλα, η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στις επενδύσεις που σχεδιάζεται να υλοποιηθούν στον τομέα των δικτύων. Συγκεκριμένα, το business plan της ΔΕΗ προβλέπει την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 1,4 δισ. ευρώ στα δίκτυα, ενώ σημαντικές επενδύσεις αναμένεται να γίνουν και στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, με την εγκατάσταση 1.000 σταθμών φόρτισης την επόμενη τριετία. 

  Πού βρίσκεται ο διαγωνισμός

  Πού βρίσκεται, όμως, η διαδικασία του διαγωνισμού για την πώληση του 49% της θυγατρικής της ΔΕΗ; Παρά τις καταστροφικές πυρκαγιές, που εκτός από τον φυσικό πλούτο της χώρας έπληξαν και το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, δεν αναμένεται αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας. Έτσι, η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τα σχήματα που διεκδικούν να εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΔΔΗΕ τοποθετείται χρονικά για τις 4 Σεπτεμβρίου. Από τα συνολικά εννέα funds που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, δύο φέρονται να έχουν απομακρυνθεί από τη διαδικασία. Ωστόσο ισχυρό ενδιαφέρον εμφανίζουν οι άλλοι μνηστήρες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η CVC Capital Partners, το αυστραλιανό fund Macquarie, το First Sender με έδρα το Λουξεμβούργο και το αμερικανικό KKR. Στο πλαίσιο, μάλιστα, του ενδιαφέροντος για την εταιρεία, οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν ζητήσει να πραγματοποιηθούν ενημερωτικές συναντήσεις με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, από την οποία περνά ο έλεγχος των ρυθμιζόμενων αποδόσεων και εσόδων του διαχειριστή του συστήματος διανομής. Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕ το προηγούμενο διάστημα ενέκρινε το ρυθμιζόμενο ετήσιο έσοδο για την περίοδο 2021-2024, το οποίο ξεκινά από τα 771 εκατ. ευρώ για το 2021 και κλιμακώνεται σταδιακά στα 774 εκατ. το 2022, στα 776 εκατ. το 2023 και στα 798 εκατ. το 2024.

  Τόσο η διοίκηση της ΔΕΗ όσο και η κυβέρνηση έχουν θέσει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για το τίμημα, αναμένοντας προσφορές άνω του 1,5 δισ. ευρώ. Αμέσως μετά την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών θα συγκληθεί έκτακτη γ.σ. των μετόχων της ΔΕΗ, η οποία θα κληθεί να εγκρίνει την πώληση. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους η μερική αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ να έχει ολοκληρωθεί. Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει διαμηνύσει ότι εάν το προσφερόμενο τίμημα κινηθεί κάτω του αναμενομένου θα εισηγηθεί να μην προχωρήσει η πώληση.

  Εμπιστοσύνη

  Ανεξάρτητα από την έκβαση του εγχειρήματος πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ, πάντως, η αγορά είχε την ευκαιρία να δώσει ακόμα μία ψήφο εμπιστοσύνης στη ΔΕΗ, καθώς μετά τα 775 εκατ. που άντλησε τον Μάρτιο κατάφερε να "σηκώσει" ακόμα 500 εκατ. ευρώ στην πρόσφατη νέα πράσινη ομολογιακή έκδοση του Ιουλίου. Συνολικά η επιχείρηση κατάφερε σε διάστημα 4 μηνών να αντλήσει 1,27 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να πέφτει στο 3,375%. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι μεταξύ των επενδυτών που συμμετείχαν συγκαταλέγονται σημαντικοί ξένοι θεσμικοί, όπως BlackRock, Fidelity, Bluebay, Apollo, Henderson και Pictet Group.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ