Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Αυγ-2021 08:01

  Τι σημαίνει για τους μετόχους της Alpha Bank η συμφωνία με τη Nexi

  Τι σημαίνει για τους μετόχους της Alpha Bank η συμφωνία με τη Nexi
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Τη στιγμή που η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται στην τελική ευθεία για την πώληση των συστημάτων καρτών και η Eurobank να το εξετάζει, η Alpha Bank επενδύει στα συστήματα πληρωμών προχωρώντας σε σύμπραξη με τη Nexi. Η Εθνική Τράπεζα διατηρεί τα συστήματα καρτών.

  Η Πειραιώς περιμένει με την πώληση του συστήματος καρτών, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, να έχει θετική κεφαλαιακή επίπτωση κατά 0,3 δισ. ευρώ.

  Η Eurobank, σε παρουσίαση σε επενδυτές, ανέφερε ότι εξετάζει την απόσχιση του κλάδου καρτών, κάτι που αποτελεί διεθνής πρακτική, ενώ η πώλησή του σε συνδυασμό με άλλες κινήσεις (συνθετική τιτλοποίηση κόκκινων δανείων) θα ενίσχυαν τα κεφάλαια της Τράπεζας κατά 100 μονάδες βάσης.

  Σημειώνεται ότι τόσο η Πειραιώς όσο και η Eurobank κατέχουν σημαντικό μερίδιο συναλλαγών και πελατών στην ελληνική αγορά και τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι η πώληση των συστημάτων αναμένεται να συνοδευτεί με συμφωνία αποκλειστικότητας χρήσης για κάποια χρόνια μετά την πώληση.

  H Alpha Bank, αντίθετα, προχώρησε σε ντιλ με τη μεγαλύτερη εταιρεία πληρωμών στην Ευρώπη, τη Nexi, προσδοκώντας άμεσα οφέλη άνω των 300 εκατ. ευρώ, άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση κατά 40 μονάδες βάσης, και μακροπρόθεσμα έσοδα κατά 10 εκατ. ευρώ το χρόνο, τουλάχιστον τα πρώτα έτη.

  Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία προβλέπει, συνοπτικά τα εξής: Η Alpha Bank προχωρά σε απόσχιση του τομέα αποδοχής καρτών, δημιουργώντας μια νέα εταιρεία (αξίας 307 εκατ. ευρώ), στην οποία η Nexi θα συμμετέχει με 51% (157 εκατ. ευρώ).

  Η Τράπεζα διατηρεί μερίδιο 49% στη νέα εταιρεία και θα διανέμει προϊόντα και παροχή υπηρεσιών αποδοχής συναλλαγών καρτών του κοινού σχήματος σε επιχειρηματικούς πελάτες.

  Πώς προκύπτουν τα οφέλη

  Τα άμεσα κέρδη για την Alpha Bank προέρχονται από δύο πυλώνες.

  Ο πρώτος πυλώνας αφορά στα κέρδη από την πώληση του 51% του κλάδου του merchant acquiring, ύψους 157 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 150 εκατ. ευρώ θα καταγραφούν στα βιβλία της Τράπεζας από την αποτίμηση του εναπομείναντος 49% που θα διακρατήσει, καθώς η αξία του στα βιβλία της Alpha Bank δεν καταγράφονταν.

  Ο δεύτερος πυλώνας είναι το ποσοστό 49% που θα έχει η Alpha Bank από τα 60 εκατ. του earn-out.

  Σε ό,τι αφορά στα κεφάλαια, σε πρώτη φάση, με την ολοκλήρωση δηλαδή της συναλλαγής, το κεφαλαιακό όφελος είναι τουλάχιστον 40 μ.β., αν και ο τελικός αριθμός μπορεί να είναι υψηλότερος ανάλογα με την τελική δομής της συναλλαγής.

  Κέρδη σε βάθος χρόνου

  Το νέο σχήμα θα έχει μακροπρόθεσμη συμφωνία διανομής με την Alpha Bank φέρνοντας νέα έσοδα για την τράπεζα. Η Alpha Bank θα απαλλαγεί και από τα σχετικά έξοδα του κλάδου και, με τις αυξημένες προοπτικές για το νέο σχήμα, αναμένει κέρδη από το μερίδιο που θα διακρατήσει.

  Η Alpha Bank αναμένεται να καταγράφει κέρδη από τη συμμετοχή της στο κοινό σχήμα με τη Nexi της τάξης των 6 εκατ. ευρώ ετησίως. Επιπλέον, λόγω της συμφωνίας συστάσεως (referral agreement) η Alpha Bank θα εισπράττει referral fees τα οποία θα συνδέονται με τον κύκλο εργασιών της νέας εταιρείας με τη Nexi από τις αντίστοιχες συναλλαγές καρτών. Οι τελευταίες αναμένεται να ανέρχονται σε επιπλέον 3-4 εκατ. ευρώ κατά τα πρώτα έτη. 

  Ταυτόχρονα, η Τράπεζα συνάπτει μία ακόμη στρατηγική συνεργασία με κορυφαίο εταίρο της παγκόσμιας αγοράς - μετά την υπογραφή της μακροχρόνιας εταιρικής σχέσης με την Generali στον κλάδο των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων - εξέλιξη που της επιτρέπει να διατηρήσει την παρουσία της στον χώρο του merchant acquiring, να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πελάτες της και, βεβαίως, να βρίσκεται στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων.

  Η Nexi είναι η κορυφαία εταιρεία PayTech στην Ευρώπη και σημείο αναφοράς για τις ψηφιακές πληρωμές.

  Η εταιρεία, που είναι εισηγμένη στο MTA της Borsa Italiana, λειτουργεί σε ισχυρή συνεργασία με τουλάχιστον 150 τράπεζες-εταίρους,  σε τρεις τομείς της αγοράς: merchant services & solutions, cards & digital payments και digital banking solutions.

  Εξυπηρετεί περισσότερους από 900.000 εμπόρους και 43 εκατομμύρια κάρτες πληρωμής, διαχειρίζεται περίπου 12.800 ΑΤΜ, 480.000 σταθμούς εργασίας ηλεκτρονικής τραπεζικής και περίπου 900 εκατομμύρια εκκαθαρίσεις συναλλαγών.

  Διαβάστε ακόμη:

  - Σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Alpha και Nexi SpA

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ