Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Αυγ-2021 09:00

  Οι κωδικές κινήσεις του μετασχηματισμού της Τράπεζας Πειραιώς

  Οι κωδικές κινήσεις του μετασχηματισμού της Τράπεζας Πειραιώς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Η Τράπεζα Πειραιώς υλοποιεί με εντατικούς ρυθμούς και ταχύτερα από τις προβλέψεις το στρατηγικό σχέδιο Sunrise που αποσκοπεί στη μείωση των μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs), τη διαμόρφωση ισχυρής κεφαλαιακής επάρκειας και τη διασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας σε βιώσιμη κατεύθυνση.

  Αυτό κατέστη σαφές κατά τη χθεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου και συγκεκριμένων δεικτών και στόχων που είχαν τεθεί από τη διοίκηση του Χρήστου Μεγάλου τον περασμένο Μάρτιο. Η αξιολόγηση των δεικτών σε σχέση με τη στοχοθεσία εμφανίζει ότι σε λιγότερο από 6 μήνες από την ημέρα που ανακοινώθηκε το σχέδιο Sunrise, η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη υλοποιήσει περίπου το 80% του προγράμματος με κόστος ελαφρά καλύτερο των αρχικών προβλέψεων, εξέλιξη που παρουσιάζει χαρακτηριστικά από τα μεγαλύτερα turnaround stories στην Ευρώπη. Αυτό προκύπτει και από τις συγκρίσεις σε σχέση με τις βασικές στοχοθεσίες του προγράμματος Sunrise, που κινείται σε καλύτερα από τα αναμενόμενα επίπεδα. Ειδικότερα:

  1. Τα NPE μειώθηκαν κατά περισσότερο από 13 δισ ευρώ και ο δείκτης NPE διαμορφώνεται στο 23% περίπου από 46% το πρώτο τρίμηνο, με την ολοκλήρωση των συναλλαγών τιτλοποίησης Phoenix και Vega και την ολοκλήρωση της συναλλαγής Sunrise 1 (ένταξη στο πρόγραμμα Ηρακλής) το β’ τρίμηνο.

  2. Σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης βρίσκονται και οι συναλλαγές πώλησης χαρτοφυλακίων leasing και ναυτιλιακών NPE, συνολικού ποσού 1,1 δισ. ευρώ. To χαρτοφυλάκιο leasing με την κωδική ονομασία Sunshine αναμένεται να λάβει δεσμευτικές προσφορές στα μέσα Αυγούστου, ενώ το χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών δανείων Dory βρίσκεται στο στάδιο των μη δεσμευτικών προσφορών, οι οποίες αναμένονται αρχές Αυγούστου. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και για τις δύο πωλήσεις διαμορφώνεται στο δ’ τρίμηνο του έτους.

  3. Το πρώτο SPV της τιτλοποίησης Sunrise 2 ύψους 2,6 δισ. ευρώ έλαβε πιστοληπτική αξιολόγηση, κλειδώνοντας το κόστος της συναλλαγής, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις της Πειραιώς. Επίκειται άμεσα η κατάθεση της αίτησης για συμμετοχή των senior notes της συναλλαγής στον Ηρακλή, ενώ παράλληλα η Τράπεζα τρέχει τη διαδικασία προσδιορισμού της περιμέτρου για το δεύτερο SPV της συναλλαγής. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται εντός του β’ εξαμήνου 2021, οδηγώντας τα NPE στο 9% ως τις αρχές του 2022, από το 46%, 12 μήνες πριν, που αποτελεί τις μεγαλύτερες μειώσεις στον πανευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

  4. Στο project Τhalis (πώληση των εργασιών acquiring καρτών της Τράπεζας), οι προετοιμασίες συνεχίζονται απρόσκοπτα και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες, προσθέτοντας 300 εκατ. ευρώ στα κεφάλαια της Πειραιώς. Ταυτόχρονα, ενώ ολοκληρώθηκε η πρώτη συνθετική τιτλοποίηση στην Ελλάδα Ermis 1 από την Τράπεζα κατά το β’ τρίμηνο του έτους, η Πειραιώς προχωρά και σε δεύτερη, η οποία είναι σχεδόν ολοκληρωμένη, με στόχο και άλλη μια, τρίτη διαδοχικά συναλλαγή, ως τα τέλη του 2021.

  5. Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,4 δισ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε το β’ τρίμηνο του έτους, όπως και η έκδοση ομολόγου ΑΤ1 ύψους 600 εκατ. ευρώ που ακολούθησε.

  6. Το πρόγραμμα μετασχηματισμού της Τράπεζας Πειραιώς υλοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς, με στόχο την ενίσχυση των κερδών προ προβλέψεων. Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώνεται με επιτυχία πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου καθώς περίπου 500 άτομα δήλωσαν συμμετοχή, ενώ προχωρά και ο εξορθολογισμός του δικτύου με το κλείσιμο 60 καταστημάτων να ολοκληρώνεται μέχρι το τέλους Αυγούστου. Ο εξορθολογισμός του δικτύου αφήνει την Πειραιώς με πανελλαδική παρουσία άνω των 420 μονάδων, δηλαδή κοντά στις 100 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο του ανταγωνισμού.

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Τράπεζα Πειραιώς: Κέρδη προ φόρων στα €358 εκατ. το πρώτο εξάμηνο

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ