Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 31-Ιουλ-2021 08:52

  Κρουαζιέρα και αυτοκίνητα αύξησαν τα κέρδη του ΟΛΠ

  Κρουαζιέρα και αυτοκίνητα αύξησαν τα κέρδη του ΟΛΠ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Γεωργίου

  Αρκετά ικανοποιημένοι δηλώνουν στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ) από τα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου του έτους, με την ανάκαμψη της κρουαζιέρας και του car terminal να αποτελούν τις σημαντικότερες εξελίξεις.

  Αρχικά, η κρουαζιέρα έχει επανέλθει δυναμικά φέτος, καθώς αρκετές εταιρείες επιλέγουν το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας για υπηρεσίες homeporting. 

  Τουλάχιστον 12 κρουαζιερόπλοια αξιοποίησαν τον Πειραιά ως home port τον Ιούλιο, ενώ οι αφίξεις αναμένεται να ενταθούν τον Αύγουστο. Όπως είπε πρόσφατα και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού θα καταπλεύσουν στη χώρα πάνω από 40 κρουαζιερόπλοια.

  Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες έλαβε χώρα στο λιμάνι η πρώτη ονοματοδοσία κρουαζιερόπλοιου (Silver Moon) παγκοσμίως, από την εμφάνιση της πανδημίας. 

  Σημειώνεται ότι πέρυσι η κρουαζιέρα "μηδενίστηκε" και τα έσοδα του ΟΛΠ από τον κλάδο μειώθηκαν κατά 80,4% συγκριτικά με το 2019.

  Ανοδικά και τα αυτοκίνητα

  Παράλληλα, ιδιαίτερα αυξημένη είναι και η δραστηριότητα στον τομέα διακίνησης αυτοκινήτων, τα έσοδα του οποίου "βυθίστηκαν" το 2020 κατά 20,8% σε ετήσια βάση.

  Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, τόσο το εγχώριο φορτίο όσο και το φορτίο μεταφόρτωσης (transit) διαμορφώνονται στα επίπεδα του 2019 και οι προοπτικές για τη ζήτηση είναι θετικές.

  Όπως έγραψε πρόσφατα το Capital.gr,  παρατηρείται ανοδική τάση στη ζήτηση οχημάτων, λόγω της άρσης των σκληρών μέτρων κατά της πανδημίας, αλλά και της παγκόσμιας στροφής στην ηλεκτροκίνηση. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρουν πηγές κοντά στο μεγάλο λιμάνι, αυτές τις ημέρες καταφθάνει πλοίο φορτωμένο με εκατοντάδες αυτοκίνητα μάρκας Tesla.

  Τα containers

  Σταθερή είναι η ανάπτυξη στους κλάδους μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ναυπηγοεπισκευής, οι οποίοι συγκράτησαν τα έσοδα και πέρυσι. Κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2021, διακινήθηκαν περίπου 2,7 εκατ. containers από τους τρεις προβλήτες του λιμανιού (-0,74% σε σχέση με το περσινό πρώτο μισό), επίδοση που κρίνεται ικανοποιητική αν ληφθεί υπόψη η σφοδρή κρίση στην εφοδιαστική, η οποία ακόμη δεν έχει αντιμετωπιστεί εξ ολοκλήρου.

  Η σταδιακή εξομάλυνση της κατάστασης και η αναβάθμιση του εξοπλισμού με πιο πρόσφατο παράδειγμα τις τέσσερις σύγχρονες γερανογέφυρες, οι οποίες θα καταστούν λειτουργικές στο τέλος του καλοκαιριού, εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν τις εμπορευματικές ροές στον Πειραιά.

  Υπενθυμίζεται ότι ο κύκλος εργασιών του ΟΛΠ ανήλθε σε 132,9 εκατ. ευρώ το 2020, έναντι 149,2 εκατ. ευρώ το 2019. Παράλληλα, τα κέρδη μετά από φόρους υποχώρησαν στα 26,4 εκατ. ευρώ από 35,4 εκατ. ευρώ το 2019.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ