Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Ιουλ-2021 11:50

  Axia: Έρχεται ράλι 70% στη Lamda Development – Η τεράστια αξία που δημιουργεί το Ελληνικό

  Axia: Έρχεται ράλι 70% στη Lamda Development – Η τεράστια αξία που δημιουργεί το Ελληνικό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Διατηρεί τη σύσταση buy για τη μετοχή της Lamda Development η Axia Research, τοποθετώντας την τιμή-στόχο στα 14,2 ευρώ, βλέποντας δηλαδή περιθώριο ανόδου της τάξης του 70%.  

  Όπως επισημαίνει, η ανάπτυξη του έργου του Ελληνικού είναι μια μετασχηματιστική προσπάθεια για τη Lamda, και αν και αναγνωρίζεται ο κίνδυνος εκτέλεσης αυτού του πολύπλοκου έργου, ωστόσο, όπως τονίζει η Axia, η Lamda προετοιμάζεται οκτώ χρόνια για αυτό και προχωρά με υπολογισμένα βήματα στη φάση εκτέλεσης. 

  Το πιο σημαντικό, όπως αναφέρει ο οίκος, είναι ότι αυτή η εξέλιξη λαμβάνει χώρα τη στιγμή που η ελληνική οικονομία πρόκειται να ανακάμψει μετά το σοκ της πανδημίας και να συνεχίσει να αναπτύσσεται με έντονο ρυθμό τα επόμενα χρόνια (πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ) με τη βοήθεια 1) των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, 2) την υψηλή επενδυτική ζήτηση και 3) την αυξημένη ρευστότητα. 

  Η αναμενόμενη ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και η μοναδικότητα του έργου ωφελεί ήδη τη Lamda, όπως υποδεικνύουν τόσο η ζήτηση όσο και το επίπεδο των συμφωνιών προπώλησης (σε τιμές πώλησης υψηλότερες από ό,τι είχε προγραμματίσει αρχικά η εταιρεία), ωθώντας την εταιρεία να επιταχύνει το αναπτυξιακό της σχέδιο.

  Όπως αναφέρει η Axia, στις 28 Ιουνίου 2021 η Lamda Development ανακοίνωσε ότι υπέγραψε τη συμφωνία μεταβίβασης μετοχών για την αγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικό ΑΕ και ότι κατέβαλε την πρώτη δόση ποσού 300 εκατ. ευρώ (επί συνόλου 915 εκατ. Ευρώ) στο ΤΑΙΠΕΔ.

  Το Ελληνικό είναι από τα μεγαλύτερα έργα αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη με συνολική έκταση 6,2 εκατ. τ.μ εκ των οποίων τα 2,7 εκατ. τ.μ. θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή οικιστικών κοινοτήτων, ξενοδοχείων, εμπορικών κέντρων, ενός resort, γραφείων και άλλων πολιτιστικών χώρων και χώρων αναψυχής. Οι προπαρασκευαστικές εργασίες στον χώρο έχουν ήδη ξεκινήσει (οι κατεδαφίσεις άρχισαν το καλοκαίρι 2020), ενώ τα έργα υποδομής και ανάπτυξης ακινήτων θα ξεκινήσουν το 2022.

  Μετά τη μεταβίβαση των μετοχών, η διοίκηση της Lamda παρουσίασε ένα επικαιροποιημένο σχέδιο ανάπτυξης για το έργο Ελληνικό, σημειώνοντας ότι οι συμφωνίες προπώλησης για κατοικίες (κυρίως) και άλλες εξελίξεις ανέρχονται ήδη σε 0,7 δισ. ευρώ., ενώ σύμφωνα με τις προσδοκίες της εταιρείας, οι προπωλήσεις για την ανάπτυξη της Φάσης Ι (2021-2025) θα μπορούσαν να φθάσει τα 1,2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, δηλαδή περίπου το 50% του εκτιμώμενου κόστους ανάπτυξης κατά την περίοδο. Επιπλέον, τονίζει η Axia, λόγω της έντονης ζήτησης, η εταιρεία προχωρά πιο γρήγορα την ανάπτυξη γραφείων και περίπου 1.200 κατοικιών, τα οποία θα ολοκληρωθούν κατά τα πρώτα 5 χρόνια του έργου.

  Συνολικά, η Axia εκτιμά ότι οι εισροές κατά τη Φάση Ι θα μπορούσαν να φτάσουν τα 3,61 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,05 δισ. αφορούν εισροές από οικιστικές εγκαταστάσεις, ενώ 975 εκατ. ευρώ είναι η εκτιμώμενη αξία των δύο malls που θα αναπτυχθούν στην περιοχή (υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από δυνητικούς ενοικιαστές για το 60% του GLA που πρόκειται να αναπτυχθεί) και άλλα 0,6 δισ. ευρώ από άλλα έργα (κυρίως του κλάδου της φιλοξενίας και γραφεία). Έτσι η Axia εκτιμά ότι δημιουργία εσωτερικής αξίας NAV (προ φόρων) για την περίοδο θα ανέλθει στα 793,8 εκατ. ευρώ ( στα 619 εκατ. ευρώ μετά φόρων).

  Κατά τη διάρκεια της 15ετούς περιόδου ανάπτυξης, υπολογίζει ότι το έργο στο Ελληνικό θα μπορούσε να δημιουργήσει συνολικό NAV (προ φόρων) ύψους 2,9 δισ. ευρώ. Η δημιουργία NAV από το Ελληνικό (προσαρμοσμένη στην παρούσα αξία), θα μπορούσε να φτάσει το 1,39 δισ. ευρώ ή τα 7,9 ευρώ ανά μετοχή.

  Εκτός από το Ελληνικό, η Axia αναμένει σημαντική δημιουργία NAV από τις υπάρχουσες δραστηριότητες της Lamda, κυρίως από τα τρία εμπορικά κέντρα της εταιρείας. Η δημιουργία αξίας θα οδηγηθεί από την αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας και κυρίως από την αναμενόμενη συρρίκνωση των αποδόσεων των εμπορικών κέντρων (σήμερα 150-200 μ.β υψηλότερα έναντι των μέσων αποδόσεων των εμπορικών κέντρων της ΕΕ). Συγκεκριμένα, εκτιμά πως η αξία των 3 υφιστάμενων εμπορικών κέντρων της Lamda θα αυξηθεί από 852,8 εκατ. ευρώ το 2020 σε 1,18 δισ. ευρώ έως το 2025.

  Ο συνδυασμός της δημιουργίας NAV από το Ελληνικό και από τις υπάρχουσες δραστηριότητες τοποθετείται ( προσαρμοσμένη στην παρούσα αξία) στα 2,5 δισ. ευρώ για τον όμιλο,  ή στα 14,2 ευρώ ανά μετοχή. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ