Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Ιουλ-2021 08:09

  Έρχεται ένα ακόμη ΣΔΙΤ για οπτικές ίνες με το νέο ΕΣΠΑ

  Έρχεται ένα ακόμη ΣΔΙΤ για οπτικές ίνες με το νέο ΕΣΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Ένα ακόμη ΣΔΙΤ για την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών στο σύνολο της χώρας περιλαμβάνει το νέο ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027. Παράλληλα προβλέπεται και ένα έργο γέφυρα για το Ultra-Fast Broadband, αλλά και επέκταση του δικτύου δωρεάν WiFi hotspot σε περισσότερα σημεία ανά την επικράτεια.

  Το Ultra-Fast Broadband, το οποίο με προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ είναι το μεγαλύτερο ΣΔΙΤ στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα ΣΔΙΤ τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη, έχει ως στόχο την δημιουργία περίπου 750.000 συνδέσεων ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1Gbps σε περιοχές της χώρας που δεν παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον και έμειναν εκτός του σχεδιασμού των παρόχων.

  Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών στον διαγωνισμό έχει οριστεί για τις 17 Σεπτεμβρίου και αν όλα κυλήσουν βάσει του χρονοδιαγράμματος η διαδικασία επιλογής αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2022.

  Δεδομένου ότι το έργο δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2023 κρίθηκε απαραίτητη η πρόβλεψη για ένα έργο-γέφυρα για τη χρηματοδότηση μέρους της ανάπτυξης των δικτύων με χρήματα από τη νέα προγραμματική περίοδο.

  Όμως ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού έργου απομένουν κάποιες περιοχές της χώρας που δεν θα έχουν τηλεπικοινωνιακές υποδομές ικανές να προσφέρουν υπερυψηλές ταχύτητες. Έτσι κρίθηκε απαραίτητο να προβλεφθεί ένα ακόμη έργο ΣΔΙΤ, το Ultra-Fast Broadband 2, για να μπορέσει να καλυφθεί ο στόχος που έχει θέσει η ΕΕ για ταχύτητες 1 Gbps σε κάθε νοικοκυριό μέχρι το 2030.

  Το πρόγραμμα "Ψηφιακός Μετασχηματισμός”

  Τα δύο παραπάνω έργα προβλέπονται στο Πρόγραμμα "Ψηφιακός Μετασχηματισμός", με προϋπολογισμό 943 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνεται στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, το οποίο εγκρίθηκε χθες για την Ελλάδα, πρώτο ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Στο τομέα της συνδεσιμότητας περιλαμβάνεται ακόμη η ανάπτυξη υποδομών Cloud για τη φιλοξενία φορέων της Δημόσιας Διοίκησης, μια νέα φάση του προγράμματος WiFi 4GR για την ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο, η β’ φάση του δικτύου δημοσίου τομέα ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, καθώς και η ανάπτυξη άλλων ειδών ψηφιακών υποδομών.

  Ακόμη προβλέπονται και δράσεις για την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και συγκεκριμένα: Επανακατάρτιση - αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων των υπαλλήλων της Γενικής Κυβέρνησης, συστημικές παρεμβάσεις (δημιουργία κλάδου Αναλυτή Ψηφιακής Πολιτικής, Παρατηρητήριο Ψηφιακών Δεξιοτήτων, Περιφερειακό Κέντρο Αριστείας στις ΤΠΕ), αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων σε θέματα αξιοποίησης και διαχείρισης καινοτόμων ψηφιακών τεχνολογιών και ανάπτυξη βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων στον γενικό πληθυσμό

  Στη σχετική παρουσίαση αναφέρεται ότι το Πρόγραμμα Ψηφιακός Μετασχηματισμός στοχεύει κυρίως στην παροχή νέων και αναβαθμισμένων δημόσιων ψηφιακών υπηρεσιών και εφαρμογών προς τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Σημείο αναφοράς, για την υλοποίηση του Προγράμματος, αποτελεί η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020 -2025.

  kostaskets@capital.gr 

  Διαβάστε ακόμη:

  - Πώς μοιράζονται τα 26,1 δισ. του νέου ΕΣΠΑ

  - Ultra-Fast Broadband: Στις δεσμευτικές προσφορές περνά το mega-ΣΔΙΤ των 700 εκατ. ευρώ

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ