Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Ιουλ-2021 08:19

  Ε. Μυτιληναίος: Από τη χρονιά των ρεκόρ το 2021, στη χρονιά της απογείωσης το 2022

  Ε. Μυτιληναίος: Από τη χρονιά των ρεκόρ το 2021, στη χρονιά της απογείωσης το 2022
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Το 2021 αποτελεί χρονιά μετάβασης και ταυτόχρονα χρονιά ρεκόρ ενώ το 2022 θα είναι χρονιά απογείωσης, υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα α εξαμήνου ο επικεφαλής της Mytilineos Ε. Μυτιληναίος.

  Ο ίδιος επαναβεβαίωσε την εκτίμηση για διπλασιασμό της κερδοφορίας το 2022 σε σύγκριση με το 2020, ενώ για φέτος υπογράμμισε ότι η πορεία του τομέα μετάλλων σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους τομείς δραστηριότητας της εταιρείας, δείχνουν ακόμη καλύτερα τρίμηνα.

  Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Μυτιληναίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της αγοράς αλουμινίου, όπου επισήμανε ότι τα premia έχουν εκτοξευθεί κυρίως εξαιτίας της ζήτησης που καταγράφεται στην Κίνα ενώ εκτίμησε ότι δύσκολα θα υπάρξει κατάρρευση των τιμών την επόμενη χρονιά.

  Αν και τα κόστη ανεβαίνουν, όπως για παράδειγμα οι τιμές του φυσικού αερίου, εντούτοις οι υψηλές τιμές πώλησης καλύπτουν αυτά τα αυξημένα κόστη, τόνισε. Παράλληλα σημείωσε ότι η απόφαση της Ρωσίας να επιβάλει φόρο στις εξαγωγές δημιουργεί αβεβαιότητα στην αγορά.

  Για το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, τόνισε ότι αποτελεί την αντανάκλαση του κόστους που πρέπει να πληρώσει η κοινωνία για να γίνει πιο πράσινη. Μοναδική λύση απέναντι σε αυτά τα αυξημένα κόστη, τόνισε, είναι να μειωθούν τα ορυκτά καύσιμα το γρηγορότερο δυνατό.

  Ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι εάν εγκριθούν οι προτάσεις της ΕΕ , δε αναμένονται σημαντικές επιπτώσεις μέχρι το 2025, ωστόσο από το 2026 και μετά θα δούμε σταδιακή αλλά ουσιαστική αύξηση στο κόστος της βιομηχανίας και των εξαγωγών.

  Για το fit for 55, ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν αλλάζει κάτι για τη Mytilineos καθώς η εταιρεία είχε ήδη προετοιμαστεί και έχει θέσει νωρίτερα υψηλούς στόχους για μείωση των εκπομπών της μέχρι το 2030.

  Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο κ. Μυτιληναίος εάν δεν ακολουθήσουν την Ευρώπη και οι υπόλοιπες χώρες και κυρίως η Κίνα, δεν θα γίνουν πολλά στο μέτωπο της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

  Σε ερώτηση για τη νέα σύμβαση προμήθειας ρεύματος με τη ΔΕΗ, ο κ. Μυτιληναίος διευκρίνισε ότι αυτή δεν έχει σύνδεση με τις τιμές LME ούτε περιλαμβάνει κάποια προπληρωμή, ωστόσο δε θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

  Σε ό,τι αφορά τον τομέα έργων βιώσιμης ανάπτυξης, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι υπάρχουν όλο και περισσότερα project ενώ υψηλές προσδοκίες υπάρχουν και στον παραδοσιακό τομέα καθώς καταγράφεται ξανά ζήτηση για κατασκευή νέων μονάδων φυσικού αερίου που ήταν πάντα το δυνατό χαρτί της παλιάς ΜΕΤΚΑ.

  Παράλληλα η Mytilineos βρίσκεται σε θέση να επωφεληθεί και από τα μεγάλα έργα υποδομών που έχουν περιληφθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

  Τέλος σε ό,τι αφορά στον τομέα των ΑΠΕ, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι βρίσκονται σε λειτουργία ή υπό κατασκευή 280MW, ενώ στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αυστραλία υπάρχουν επιπλέον 120MW καθώς επίσης ακόμη 389MW αφορούν σε διάφορα άλλα διεθνή project.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ