Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Ιουλ-2021 08:14

  Ελένη Βρεττού: Έχουμε μια νέα ευκαιρία αναπτυξιακής πορείας της χώρας

  Ελένη Βρεττού: Έχουμε μια νέα ευκαιρία αναπτυξιακής πορείας της χώρας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πανδημική κρίση φαίνεται να εξελίσσεται σε μια νέα ευκαιρία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

  Σε αυτή την κρίσιμη φάση η Τράπεζα Πειραιώς, στηρίζει τη δυναμική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και ενισχύει χρηματοδοτικά την υγιή επιχειρηματικότητα. Στόχος είναι η εδραίωση των ελληνικών επιχειρήσεων προκειμένου να καταστούν περισσότερο ανταγωνιστικές στο διεθνές περιβάλλον.

  Στο πλαίσιο αυτό, προωθεί έμπρακτα την Υπεύθυνη Τραπεζική με την υιοθέτηση κριτηρίων Περιβάλλοντος, Κοινωνικής Συνοχής και Διακυβέρνησης (ESG), που συνδυάζουν την ανάπτυξη και την οικονομική απόδοση με την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

  Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες εκτιμάται ότι θα  επηρεάσουν πολυεπίπεδα την παραγωγή, η Τράπεζα Πειραιώς ως η κατεξοχήν Τράπεζα του Αγροδιατροφικού Τομέα παρέχει έμπρακτη στήριξη όσων δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, καθώς διαβλέπει την ευκαιρία ανάπτυξής του.

  Τη στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς για τη στήριξη της αναπτυξιακής πορείας της χώρας αναλύει με τη συνέντευξή της, η Ελένη Βρεττού, Ανώτερη Γενική Διευθύντρια Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στη στήριξη επενδύσεων, όπως οι χρηματοδοτήσεις κτιρίων με αυστηρά "πράσινα" κριτήρια, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ηλεκτροκίνηση μέσω της Πειραιώς Leasing, η ενεργειακή αυτονομία κτιρίων, η αποπλαστικοποίηση, η διαχείριση εκπομπών ρύπων στη βιομηχανία.

  Εστιάζοντας στον αγροδιατροφικό τομέα στέκεται στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και την ανάγκη για προώθηση της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, όπως η ψηφιοποίηση και η "ευφυής γεωργία". Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε μειοψηφικό πακέτο 5% της NEUROPUBLIC A.E. και χρηματοδοτεί το επενδυτικό της πλάνο, με σκοπό να φέρει την ευφυή γεωργία κοντά στον αγροτικό κόσμο σε όλη την ελληνική επικράτεια.

  Συνέντευξη στον Λεωνίδα Στεργίου

  - Η covid εποχή φαίνεται να είναι η αρχή μιας νέας αναπτυξιακής πορείας. Ποια ανάπτυξη βλέπετε τα επόμενα χρόνια;

  Στην Τράπεζα Πειραιώς, τόσο η Διοίκηση όσο και όλα τα στελέχη μας, δείχνουμε συνεχώς την πίστη μας στις ελληνικές επιχειρήσεις και τις δυνατότητές τους να αναπτυχθούν περαιτέρω. Πιστεύουμε στην αναγκαιότητα δυναμικής επανεκκίνησης της οικονομίας και την προωθούμε μέσω της χρηματοδοτικής ενίσχυσης της υγιούς επιχειρηματικότητας, μέσω της ανάπτυξης και διατήρησης μιας σχέσης ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας.  

  Ο μεγαλύτερος μοχλός του RRF, που θα διαχειριστεί τα 670 δισ. ευρώ, δηλαδή ο πυρήνας του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από τραπεζικό δανεισμό.

  Η Τράπεζα Πειραιώς από τις αρχές του έτους έχει προχωρήσει σε νέες εκταμιεύσεις ύψους 2,3 δισ. ευρώ, με στόχο την εκταμίευση νέων δανείων 22-23 δισ. ευρώ μέχρι και το 2024, εκ των οποίων το 75% προς επιχειρήσεις. Προτεραιότητά μας είναι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (SMEs), παράλληλα με τη στήριξη των επενδυτικών σχεδίων μεγάλων επιχειρήσεων σε όλο το φάσμα της οικονομίας και την υποστήριξη των στόχων του Ταμείου Ανάκαμψης.

  Η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει τις βιώσιμες επενδύσεις αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο και σε αυτό το μεταβατικό στάδιο, για την εξεύρεση  χρηματοδοτικών λύσεων, που θα εδραιώσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις και θα τις καταστήσουν περισσότερο ανταγωνιστικές στο διεθνές περιβάλλον που δραστηριοποιούνται.

  - Ποιες είναι οι επενδυτικές δράσεις που αναλαμβάνετε;

  Η Τράπεζα Πειραιώς δηλώνει δυναμικά την παρουσία της μέσα από μια δέσμη στοχευμένων δράσεων και εξειδικευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων για επενδύσεις, καθώς πιστεύει ότι η χρηματοδότηση της οικονομίας και των παραγωγικών της κλάδων είναι ένα στοίχημα εκ των ων ουκ άνευ.

  Δίνοντας έμφαση στην πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή μετάβαση, την καινοτομία και την εξωστρέφεια έχουμε ενεργό χρηματοδοτική δράση σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας, που προάγουν την ανάπτυξη στους παραπάνω τομείς.  Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι είμαστε η Τράπεζα με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο σε νευραλγικούς κλάδους ανάπτυξης όπως ο Τουρισμός, οι Υποδομές και η Ενέργεια, ενώ ειδικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχουμε ήδη χρηματοδοτήσει σχεδόν το 30% της εγκατεστημένης ισχύος στη χώρα. Πέρα από τα μεγάλα έργα όμως, ενθαρρύνουμε επενδύσεις, ακόμη και σε επίπεδο απλού ιδιώτη,  για μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση μέσω της Πειραιώς Leasing και την ενεργειακή αυτονομία σε κάθε είδους κτίριο.  Και σε αυτή τη δραστηριότητα προσφέρουμε λύσεις από τη χρηματοδότηση εμβληματικών έργων όπως το Ελληνικό όπου η Τράπεζα Πειραιώς έχει από την αρχή πρωταγωνιστικό ρόλο χρηματοδοτώντας το 50% του έργου, ως και ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή νέων κατοικιών που γίνονται πλέον αυστηρά με κριτήρια "πράσινα". Να προσθέσουμε και τις επενδύσεις σε λιγότερο προφανείς τομείς, όπως η αποπλαστικοποίηση,  καλύτερη διαχείριση υδάτινων πόρων, η διαχείριση εκπομπών ρύπων στη βιομηχανία ή αλλού - αλλά και την ενίσχυση των πελατών μας για βιολογικές καλλιέργειες, ή την υιοθέτηση πρακτικών ευφυούς Γεωργίας. Τομείς εξαιρετικά κοντά στην "καρδιά" της Τράπεζας Πειραιώς που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον αγροδιατροφικό τομέα. Ακολουθώντας τις τάσεις και τις εξελίξεις της αγοράς προγραμματίζουμε την επέκτασή μας στο χώρο της αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και σε νέες τεχνολογίες που ακόμη είναι υπό ανάπτυξη, όπως το καθαρό υδρογόνο. 

  - Εστιάζοντας στον Αγροδιατροφικό Τομέα, με ποια μέσα θα συμβάλλετε στην ανάπτυξή του;

  Η στήριξη του Αγροδιατροφικού Τομέα βρίσκεται στον πυρήνα των δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς πιστεύουμε ότι η ανθεκτικότητά του ιδιαίτερα σε κρίσιμες καταστάσεις, όπως η covid εποχή που διανύουμε, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αντίστοιχα, είναι ολοφάνερο ότι η απήχηση των ελληνικών προιόντων στο εξωτερικό συνεχώς αυξάνεται.  Η Τράπεζα είναι, ήδη, προετοιμασμένη για να στηρίξει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Διαθέτει μια ισχυρή "ομάδα" έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και τις ανάγκες των πελατών της. Η τεχνογνωσία της εξειδικευμένης Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Τραπεζικής, το ευρύ δίκτυο της, το ανθρώπινο δυναμικό της είναι το όχημα που οδηγεί στο αύριο τον Αγροδιατροφικό Τομέα. Το στελεχωμένο δυναμικό των διευθύνσεων factoring, leasing, τραπεζικών υπηρεσιών ιδιωτών και όλων των τμημάτων της Τράπεζας διασφαλίζουν την υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση των πελατών της, καθώς κατανοεί πλήρως τις μεταβαλλόμενες ανάγκες τους και προσφέρει τις πιο αποτελεσματικές και εξατομικευμένες λύσεις.

  - Ποιες εκτιμάτε ότι είναι οι προοπτικές του Αγροδιατροφικού Τομέα;

  Το αύριο του αγροδιατροφικού τομέα είναι άμεσα συνδεδεμένο με μια βιώσιμη ανάπτυξη. Στο κοντινό μέλλον, η στρατηγική "από το αγρόκτημα στο πιάτο" θα τονώσει τη βιώσιμη κατανάλωση τροφίμων και θα προωθήσει οικονομικά προσιτά υγιεινά τρόφιμα για όλους.

  Η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σήμερα δίπλα στον Έλληνα αγρότη και θα είναι εδώ και την επόμενη ημέρα του αγροδιατροφικού τομέα. Δεν βλέπουμε αποσπασματικά τον αγρότη, αλλά επενδύουμε σε όλο το περιβάλλον και φάσμα της αγροτικής οικονομίας. Στην αγροτική επιχείρηση, στον αγροτικό συνεταιρισμό, στις ομάδες παραγωγών και στους φορείς που εξυπηρετούν τον αγροτικό τομέα, με ένα κοινό σκοπό: το ελληνικό προϊόν να καταστεί το πλέον ανταγωνιστικό.

  Στηρίζουμε τις δράσεις που "αγγίζουν" τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγροτικής παραγωγής, τη δημιουργία υποδομών Αγροτικών Εμπορευματικών Σταθμών, την αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων στη γεωργία και τη διαχείριση αποβλήτων στη γεωργία, τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής μέσω επενδύσεων, την υποστήριξη της αλυσίδας αξίας εθνικών προϊόντων.

  Η Τράπεζα Πειραιώς στέκεται δίπλα στις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, τους Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες και τις Οργανώσεις Παραγωγών που αποφασίζουν να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα: του εκσυγχρονισμού, καθώς βασικός στόχος μας είναι η  αύξηση της προστιθέμενης αξίας των τελικών προϊόντων και η ενσωμάτωση της καινοτομίας, εστιάζοντας στην ανάπτυξη μεθόδων προστασίας του περιβάλλοντος. Παράλληλα, μέσω των συνεργασιών με ελληνικούς και ευρωπαϊκούς αναπτυξιακούς φορείς παρέχουμε χρηματοδοτικές λύσεις, με ευνοϊκούς όρους, σε αγρότες, αγροτικούς συνεταιρισμούς και αγροτικές επιχειρήσεις.

  - Στο πλαίσιο αυτό, πώς προσεγγίζετε τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική;

  Οι εξελίξεις στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική ενισχύουν την ανάγκη για προώθηση της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, όπως η ψηφιοποίηση και η "ευφυής γεωργία". Το μέλλον της αγροτικής οικονομίας της χώρας εξαρτάται από τις ψηφιακές τεχνολογίες. Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η Τράπεζα που βοηθά τους παραγωγούς να τις αξιοποιήσουν προσφέροντάς τους τις υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας. Για το σκοπό αυτό απέκτησε μειοψηφικό πακέτο 5% της NEUROPUBLIC A.E. και χρηματοδοτεί το επενδυτικό της πλάνο, με σκοπό τη συνεχιζόμενη κατασκευή και ανάπτυξη της τεχνολογικής και επιχειρησιακής υποδομής ευφυούς γεωργίας σε όλη την ελληνική επικράτεια, καθώς και την επέκτασή της σε άλλες χώρες.

  Η υιοθέτηση της ευφυούς γεωργίας από τους παραγωγούς θα δημιουργήσει αξία, καθώς βελτιώνει την παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητά τους, αυξάνει το γεωργικό εισόδημα και αναβαθμίζει το επίπεδο διαβίωσής τους. Εκτός, όμως, από την οικονομική αξία, η ευφυής γεωργία δημιουργεί και οικολογική αξία υπηρετώντας τα κριτήρια Περιβάλλοντος, Κοινωνικής Συνοχής και Διακυβέρνησης (ESG), τα οποία υποστηρίζει σθεναρά η Τράπεζα Πειραιώς.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ