Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Ιουλ-2021 12:31

  Οι τρεις πυλώνες στρατηγικής ανάπτυξης της Eurobank

  Οι τρεις πυλώνες στρατηγικής ανάπτυξης της Eurobank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Η παράλληλη οργανική ανάπτυξη εντός και εκτός Ελλάδος, η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και η ενίσχυση της βιωσιμότητας και της καινοτομίας με τις αρχές του ESG αποτελούν το τρίπτυχο του στρατηγικού σχεδίου "Τράπεζα της Ανάπτυξης”, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Eurobank κ. Γιώργο Ζανιά και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας κ. Φωκίωνα Καραβία.

  Κατά την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας, η διοίκηση της Eurobank, αφού αναφέρθηκε σε εμπροσθοβαρείς κινήσεις ενίσχυσης των κεφαλαίων (συγχώνευση με Grivalia), μείωσης των κόκκινων δανείων (τιτλοποίηση Cairo), αλλά και σε συγκεκριμένες στρατηγικές αποφάσεις, η Eurobank είναι πλέον σε θέση να διαπιστώνει ότι βρίσκεται πιο κοντά από ό,τι αναμενόταν. Πρόκειται για το διψήφιο ποσοστό αύξησης κερδών που ανοίγει τον δρόμο για τη διανομή μερισμάτων και το μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων ήδη από φέτος. Αυτά είναι αποτελέσματα των στρατηγικών αποφάσεων για επένδυση σε ακίνητα, για ενίσχυση της παρουσίας στο εξωτερικό, για έγκαιρη λήψη προβλέψεων για ζημίες, η χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής (ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης, Ελληνικό), για εντατική στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά την πανδημία, και για ψηφιακό και τραπεζικός μετασχηματισμό, μέσα από αυστηρή εφαρμογή κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και κριτηρίων ESG (περιβάλλον, κοινωνία, διακυβέρνηση).

  Γιώργος Ζανιάς, Πρόεδρος της Eurobank 

  Όπως ανέφεραν οι κ.κ. Ζανιάς και Καραβίας, η δεκαετής κρίση που προηγήθηκε με τρία μνημόνια και η πανδημική κρίση του 2020 δημιουργούν σήμερα τις συνθήκες για μοναδική ευκαιρία για τη χώρα να προχωρήσει σε αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και σε βιώσιμη ανάπτυξη. Σε αυτό θα συμβάλουν καθοριστικά οι τράπεζες, τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, και οργανισμοί, όπως η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, αλλά και οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις. Έτσι, ύστερα από τη βαθιά ύφεση περνάμε σε περίοδο κατά την οποία αναμένονται ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης 5-6% για τα επόμενα χρόνια, μέσω τεράστιων και βιώσιμων επενδύσεων.

  Σύμμαχοι στο θετικό σενάριο είναι η προωθούμενη και ταχύτατη εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Όπως σημείωσε ο κ. Ζανιάς, "η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αποτελεί σημαντικό παράγοντα για το παραπάνω "καλό" σενάριο. Γι’ αυτό και είναι ενθαρρυντικές οι μεταρρυθμίσεις που εισήχθησαν το τελευταίο διάστημα όπως η νομοθέτηση ενός νέου πτωχευτικού πλαισίου, το νέο εργασιακό πλαίσιο που ψηφίστηκε τον Ιούνιο, η μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης που εισάγει τον κεφαλαιοποιητικό πυλώνα και βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων. Στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιαίτερη σημασία έχει η ολοκλήρωση της μεταβίβασης της "Ελληνικό Α.Ε." στον παραχωρησιούχο που ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση της εμβληματικής αυτής επένδυσης. Παρότι άλλες ιδιωτικοποιήσεις προχώρησαν με πιο αργούς ρυθμούς λόγω της πανδημίας, πρόοδος έχει σημειωθεί σε μια σειρά από αυτές”.

  Ο κ. Καραβίας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη στρατηγική απόφαση της Eurobank να ενισχύει την παρουσία της στο εξωτερικό, με αφορμή και τη νέα ενίσχυση της παρουσίας στην Κύπρο που ανακοινώθηκε σήμερα. "Είμαστε η μόνη ελληνική τράπεζα με ουσιαστική παρουσία στη γεωγραφική μας περιφέρεια. Τη στρατηγική αυτή δέσμευση απηχεί και η κίνηση που σήμερα ανακοινώσαμε για την αγορά σημαντικού ποσοστού των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο, μιας τράπεζας που θεωρούμε ότι έχει όλες τις προδιαγραφές για να πρωταγωνιστήσει μελλοντικά στην κυπριακή αγορά. Σημειώνω ότι είναι η πρώτη κίνηση επέκτασης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος εκτός συνόρων μετά από 15 χρόνια. Οι διεθνείς μας δραστηριότητες παρέμειναν κερδοφόρες και το 2020, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε €128 εκατ. Το περιφερειακό μας αποτύπωμα περιλαμβάνει δύο συστημικές τράπεζες σε Βουλγαρία και Κύπρο, ενώ η παρουσία μας στη Σερβία ενισχύεται με τη συμφωνία συγχώνευσης με τη Direktna Banka, την οποία επίσης πρόσφατα ανακοινώσαμε. Το διεθνές δίκτυο αποτελεί μείζον ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και λόγω της δυνατότητάς μας να παρέχουμε υψηλού επιπέδου τοπικές υπηρεσίες στις δυναμικές επιχειρήσεις που αναπτύσσονται στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αντίστοιχα, παρέχουμε στους ιδιώτες πελάτες υπηρεσίες διαχείρισης περιουσίας, εκτός από την Αθήνα, στα διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα του Λουξεμβούργου και του Λονδίνου, καθώς και στη Λευκωσία”.

  Φωκίων Καραβίας
  Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank 

  Σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση της Eurobank στην κρίση, ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες κινήσεις, όπως ενδεικτικά:

  "Παρείχαμε αναστολή πληρωμών σε 18.000 επιχειρήσεις – αλλά και σε 62.000 φυσικά πρόσωπα για υπόλοιπα δανείων συνολικού ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Προσφέραμε άμεση ρευστότητα για την κάλυψη της ζήτησης νέων χρηματοδοτήσεων που εκδηλώθηκε στην πανδημία.  Σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (EAT), χορηγήθηκαν νέα δάνεια, ύψους ενάμιση δισεκατομμυρίου ευρώ μέσα στο 2020, εκ των οποίων πάνω από ένα δισ. σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Την πιο θερμή ανταπόκριση, από τους άμεσα ενδιαφερόμενους αλλά και ευρύτερα, είδαμε για την ειδική πρωτοβουλία υποστήριξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Εκπονήσαμε ένα ειδικό πρόγραμμα ύψους 750 εκατ. ευρώ, με  πάγωμα των δόσεων κεφαλαίου των δανείων για όλο το 2020 και το 2021 - πολιτική που υιοθέτησε στη συνέχεια το σύνολο των τραπεζών, χορήγηση άμεσης ρευστότητας για τις ανάγκες του 2020, και άμεση έγκριση κεφαλαίων για την επανεκκίνηση του 2021. Παράλληλα, συνεχίσαμε απρόσκοπτα τη χρηματοδότηση εγκεκριμένων και εν εξελίξει επενδύσεων στον κλάδο των ξενοδοχείων. Οι μεγαλύτερες αλλαγές λόγω του lockdown παρατηρήθηκαν στην συναλλακτική συμπεριφορά των πολιτών, με όχημα τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, μέσω του e- και m-banking. Αξιοποιήθηκαν τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης και ο ιστότοπός μας eurobank.gr, ως κέντρα πληροφόρησης και εξυπηρέτησης πελατών, ενώ επεκτείναμε πέραν των ΜΜΕ και στους πελάτες του Personal Banking  την καινοτόμο, μοναδική έως σήμερα στην αγορά, υπηρεσία v-Banking. Συνολικά, μέσα σε ένα περιβάλλον μοναδικών προκλήσεων, οι εργασίες της Τράπεζας επεκτάθηκαν. Οι νέες εκταμιεύσεις επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα ανήλθαν το 2020 σε €6,4 δισ. Τα συνολικά υπόλοιπα χορηγήσεων διαμορφώθηκαν σε 40,9 δισ.,  εκ των οποίων σχεδόν τα δύο τρίτα ήταν δάνεια προς επιχειρήσεις - μικρές, μεσαίες και μεγάλες.”

  Ο κ. Καραβίας σημείωσε ότι "θα εκπληρώσουμε νωρίτερα από ότι είχαμε αρχικά προγραμματίσει τη μία από τις δύο βασικές στρατηγικές δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, κατεβάζοντας ήδη από φέτος τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό. Με τις ενέργειές μας ανοίξαμε το δρόμο και το ίδιο συνεχίζουμε να κάνουμε, με διακριτή συμβολή στην προοπτική επίτευξης του στόχου της ελληνικής οικονομίας για ανάκτηση της επενδυτικής πιστοληπτικής βαθμίδας, γεγονός που αναμένω τους επόμενους 15-18 μήνες. Επομένως, είμαστε σε τροχιά επίτευξης και της δεύτερης βασικής στρατηγικής δέσμευσης για διψήφια απόδοση ιδίων κεφαλαίων μέσα στο 2022”.

  Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank υπογράμμισε "ένα κύριο χαρακτηριστικό διακριτών πηγών εσόδων που διαφοροποιεί τη Eurobank από τις άλλες ελληνικές τράπεζες. Αναφέρομαι στο επιχειρηματικό μας μοντέλο”, είπε, "που περιλαμβάνει, εκτός της ελληνικής τράπεζας, εκτεταμένες διεθνείς δραστηριότητες και ένα ισχυρό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων στην Ελλάδα. Η διαφοροποίηση καθιστά τον ισολογισμό μας ανθεκτικότερο έναντι απρόβλεπτων καταστάσεων, κάτι που επιβεβαιώθηκε απολύτως το 2020”.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ