Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Ιουλ-2021 07:43

  Ομόλογο MLS: Από τους πανηγυρισμούς στο ΧΑ, στα αχαρτογράφητα νερά του default

  Ομόλογο MLS: Από τους πανηγυρισμούς στο ΧΑ, στα αχαρτογράφητα νερά του default
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  "Είναι μια σημαντική στιγμή για την ελληνική οικονομία. Αναμφίβολα η ανάπτυξη της αγοράς εταιρικών ομολόγων στην Ελλάδα θα συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα ισχυροποιηθούν… επίσης θα ωφεληθούν και ιδιώτες έχοντας απόδοση στα χρήματά τους.

  Για εμάς το ομόλογο θα μας βοηθήσει τα επόμενα χρόνια να βγάλουμε καλύτερα προϊόντα και να βγούμε στις αγορές του εξωτερικού”.

  Αυτό δήλωνε στην κάμερα ο ισχυρός άνδρας της MLS, Ιωάννης Καματάκης κατά την ειδική εκδήλωση λήξης της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών της 19ης Ιουλίου 2016 με αφορμή την διαπραγμάτευση του πρώτου εταιρικού ομολόγου στην Εναλλακτική Αγορά.

  Πέντε χρόνια αργότερα, το ομόλογο αυτό (το ΜΛΣ01, ύψους 4 εκατ. ευρώ) βρίσκεται σε καθεστώς default, η εταιρεία είναι με την πλάτη στον τοίχο και οι ομολογιούχοι αναζητούν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν να σώσουν οτιδήποτε σώζεται από την επένδυσή τους.

  Η MLS Πληροφορική βρίσκεται σε καθεστώς τεχνικής χρεοκοπίας, εδώ και περίπου ένα χρόνο έχοντας αθετήσει τις πληρωμές των κουπονιών τόσο του ΜΛΣ01, όσο και των ΜΛΣ02 (ύψους 6 εκατ. ευρώ) και ΜΛΣ03 (ύψους 6,7 εκατ. ευρώ).

  Επειδή οι γενικές συνελεύσεις των ομολογιούχων δεν κατάφεραν ποτέ να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη απαρτία των 2/3 για την καταγγελία του κάθε ομολογιακού, δινόταν συνεχώς μια άτυπη παράταση χρόνου στις αποπληρωμές.

  Αυτό το οποίο άλλαξε από τη Δευτέρα είναι ότι δεν αποπληρώθηκε το ομόλογο ΜΛΣ01 που έληξε. Όπως εξηγούν στο Capital.gr νομικοί κύκλοι αυτό σημαίνει πως οι ομολογιούχοι δεν δεσμεύονται πλέον από τους όρους του ομολογιακού προγράμματος και μπορούν να ξεκινήσουν νομικές διαδικασίες χωρίς να απαιτείται απόφαση της ΓΣ με αυξημένη απαρτία. Η πραγματικότητα είναι πάντως, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, ότι οι επενδυτές κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά.

  Χθες οι ομολογιούχοι του ΜΛΣ01 επέλεξαν δικηγορικό γραφείο το οποίο θα τους εκπροσωπεί και πλέον αναμένονται οι επόμενες κινήσεις, όπως η άσκηση μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης ή ακόμη και αιτήσεων πτώχευσης κατά της εταιρείας.

  Εξάλλου, ομάδες όπως η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών καλούν ομολογιούχους αλλά και μετόχους της MLS για την κατάθεση προσφυγών για την διεκδίκηση αποζημιώσεων αλλά και τη διερεύνηση πιθανής εξαπάτησης.

  Η θέση της εταιρείας

  Μιλώντας στη ΓΣ των ομολογιούχων του ΜΛΣ01 την προηγούμενη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλων της MLS Γιώργος Βακάρος, δήλωσε ότι θα πρέπει να δοθεί παράταση για να βρεθεί λύση που να ικανοποιεί όλα τα μέρη την εταιρεία, τους ομολογιούχους και τις τράπεζες.

  Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι ζητήθηκε η συμβολή της Whitetip Investments για την κατάρτιση σχεδίου εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης του δανεισμού, χωρίς να δώσει όμως περισσότερες πληροφορίες.

  Ο ίδιος ανέφερε ότι η εταιρεία χρειάζεται επειγόντως νέο επενδυτή και νέα κεφάλαια ύψους 10 εκατ. ευρώ σημειώνοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με δύο ενδιαφερόμενους. Ωστόσο, ακόμη δεν έχουν δημοσιευτεί τα αποτελέσματα του 2019 και ούτε έχει γίνει γνωστό κάποιο business plan.

  Για τις οικονομικές καταστάσεις του 2019 είπε ότι απομένει η έκδοση πιστοποιητικού από τον Ορκωτό Λογιστή, η οποία αναμένεται εντός αυτής της εβδομάδας.

  kostaskets@capital.gr 

  Διαβάστε ακόμη:

  - MLS: Ξεκινούν νομικές ενέργειες οι ομολογιούχοι

  - Πίστωση χρόνου ζητά για άλλη μια φορά η MLS - Ένα βήμα πριν το default το ομόλογο

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ