Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Ιουλ-2021 12:57

  Axia: Έρχεται σημαντικό re-rating στη μετοχή της Alpha Bank – Μονοψήφιος δείκτης NPE στις αρχές του 2022

  Axia: Έρχεται σημαντικό re-rating στη μετοχή της Alpha Bank – Μονοψήφιος δείκτης NPE στις αρχές του 2022
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Σημαντικά περιθώρια ανόδου αναμένει η Axia Research για τη μετοχή της Alpha Bank, τονίζοντας ότι η ολοκλήρωση της ΑΜΚ ανοίγει τον δρόμο για την επιτάχυνση του business plan, με επίτευξη μονοψήφιου δείκτη NPE στις αρχές του επόμενου έτους. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, η συστημική τράπεζα έχει μπει σε μία νέα εποχή, αυτήν της ανάπτυξης, με τις προοπτικές σημαντικής ενίσχυσης της αποτίμησης και του κεφαλαίου της να είναι ισχυρές.

  Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η Axia Research, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η Alpha Bank είναι πλέον έτοιμη να προχωρήσει με το επιχειρηματικό της σχέδιο. Ο όμιλος στοχεύει έναν καθαρό ισολογισμό από το α’ εξάμηνο του 2022 (κλείνοντας το 2021 με δείκτη NPE στο 18%) με ομαλοποιημένες τάσεις που θα υποστηριχθούν από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 5% ετησίως. Οι επικαιροποιημένες προβλέψεις της Axia τοποθετούν την απόδοση ιδίων κεφαλαίων RoTE στο 8,5% το 2023, με συνολικό δείκτη κεφαλαίου στο 17,6%.

  Η Axia Research επαναφέρει την αξιολόγηση "buy" (από το restricted που ήταν πριν, λόγω του ότι ήταν bookrunner στην ΑΜΚ της τράπεζας) με νέα τιμή-στόχο στα 1,65 ευρώ. Με βάση την τρέχουσα τιμή της αγοράς (προσαρμοσμένη για την ΑΜΚ), η Alpha διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο p/e  4,9x για το 2023 και 0,39x λογιστική αξία, ενώ στην τιμή-στόχο που δίνει η Axia, το 2023 το p/e τοποθετείται στο 7,3x και ο δείκτης λογιστικής αξίας p/TBV στο 0,60x. Επιπλέον, η λειτουργία της Alpha Bank στη Ρουμανία αποτιμάται σε ανάλογα επίπεδα με αυτά των τραπεζών της χώρας, σε 600 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η κεφαλαιοποίησή της σήμερα διαμορφώνεται στα 2,4 δισ. ευρώ, μετά την ΑΜΚ. 

  Επιπλέον, όπως σημειώνεται, η διοίκηση άφησε την πόρτα ανοιχτή για την πιθανή διανομή μερισμάτων από το 2023, με την Axia να εκτιμά πως η μερισματική της απόδοση θα διαμορφωθεί στο 5% (την οποία ωστόσο δεν ενσωματώνει στις προβλέψεις της ακόμη).

  Ένας από τους κύριους πυλώνες του επιχειρηματικού σχεδίου της Alpha είναι η αύξηση των χορηγήσεων, η οποία εκτιμάται σε 10 δισ. ευρώ έως το 2024, με τον εταιρικό δανεισμό να αντιπροσωπεύει περίπου το 50% αυτών. Κατά την άποψη του οίκου, και σε περίπτωση που η ζήτηση για δάνεια καταλήξει να είναι υψηλότερη από την προβλεπόμενη (κυρίως από νοικοκυριά), η Alpha θα μπορούσε να αυξήσει την κεφαλαιακή της βάση μέσω της έκδοσης τίτλων AT1, εάν χρειαστεί. Επιπλέον, τα δάνεια που βασίζονται στο Ταμείο Ανάκαμψης θα στοχεύουν σε απόδοση κεφαλαίου προσαρμοσμένου στον κίνδυνο, υψηλότερης του 15%.

  Όπως τονίζει η Axia, ο μονοψήφιος δείκτης NPE για την Alpha Bank είναι μόλις λίγα τρίμηνα μακριά, ενώ η βελτιωμένη κεφαλαιακή της θέση αναμένεται να λειτουργήσει ως βοηθητικός παράγοντας του επιχειρηματικού της σχεδίου. Οι πιο σημαντικές αλλαγές στο επενδυτικό story της Alpha Bank είναι στον ισολογισμό και στην κεφαλαιακή θέση, όπως σημειώνει. Η επιτάχυνση της μείωσης των NPE στα 19 δισ. ευρώ το 2021-22 υποδηλώνει ότι η Alpha θα φτάσει σε μονοψήφιο δείκτη NPE στις αρχές του 2022. Ο pro forma δείκτης συνολικού κεφαλαίου στο 17% λειτουργεί ως "ενεργοποιητής" του επιχειρηματικού σχεδίου και ως "μαξιλάρι" για τον αντίκτυπο της μείωσης των NPEs, ο οποίος εκτιμάται στα 2,8 δισ. ευρώ περίπου (3,1 δισ. ευρώ που συνδέονται με τα NPEs + 0,5 δισ. ευρώ από άλλες κεφαλαιακές ενέργειες).

  Επιπλέον, τα επαναλαμβανόμενα κέρδη άνω των 500 εκατ. ευρώ από το 2023 αναμένεται να στηρίξουν την αποτίμηση του ομίλου. Έτσι, η Axia αναμένει σημαντικό re-rating, τόσο στην Alpha Bank όσο και στις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες. Κατά την άποψή της, υπό την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι των επιχειρηματικών σχεδίων, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα πρέπει πλέον να διαπραγματεύονται με 50% discount έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών.

  Τέλος, η Axia επισημαίνει πως παρά τις ισχυρές προοπτικές της Alpha οι προκλήσεις είναι υπαρκτές με τους μεγαλύτερους κινδύνους να αφορούν: 1) τους παρατεταμένους περιορισμούς λόγω COVID-19, 2) την πιο αδύναμη από την αναμενόμενη τουριστική περίοδο, 3) τις υψηλότερες από τις αναμενόμενες εισροές NPE, 4) τις εποπτικές / ρυθμιστικές αντιξοότητες και 5) πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους στις άλλες οικονομίες όπου δραστηριοποιείται η Alpha Bank. 

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Στον Global Standard του MSCI από 14 Ιουλίου η Alpha Bank

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ