Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Ιουλ-2021 07:46

  Marina Tower: Θα ολοκληρωθεί το 2025, στα 250 εκατ ευρώ το κόστος

  Marina Tower: Θα ολοκληρωθεί το 2025, στα 250 εκατ ευρώ το κόστος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Ελένης Μπότα

  Στα 250 εκατ ευρώ θα ανέλθει το κόστος του πρώτου πράσινου ουρανοξύστη στην χώρα μας, του Marina Tower που θα ανεγερθεί την έκταση του Ελληνικού, ενώ η κατασκευή του θα ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

  Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις που δόθηκαν σε εκπροσώπους του τύπου από την διοίκηση της Lamda Development στο πλαίσιο της διαδικτυακής παρουσίας του έργου, η εταιρεία βρίσκεται στο στάδιο εκπόνησης των μελετών με στόχο την κατάθεσή τους προς αδειοδότηση εντός του 2022.

  Θα ακολουθήσει η δημοπράτηση κατασκευής του έργου, με την διενέργεια διαγωνισμού για την επιλογή της κατασκευαστικής εταιρείας ή κοινοπραξίας που θα αναλάβει την ανέγερση του Marina Tower, η οποία όπως αναφέρουν "θα πρέπει απαραιτήτως να διαθέτει την κατάλληλη τεχνογνωσία και εμπειρία στην ανέγερση ψηλών κτιρίων, αντιστοίχου ποιότητας και προδιαγραφών".

  Για την υλοποίηση του έργου, έχουν ήδη ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες γεωτεχνικές έρευνες και μελέτες, ώστε να αξιολογηθούν από τους εξειδικευμένους γεωτεχνικούς και στατικούς μελετητές του έργου και να ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα που απαιτούνται για την θεμελίωση και στατική επίλυση του πύργου.

  Οι μελέτες θα κατατεθούν σε περιβάλλον BIM (Building Information Modeling) σε όλες τις φάσεις του κύκλου ζωής του έργου.

  Η εν λόγω μεθοδολογία, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα, πιστοποιεί την παραγωγή πλήρως συντονισμένων σχεδίων, μειώνοντας τον συνολικό προϋπολογισμό και χρόνο ολοκλήρωσης των έργων κατά 20-30%.

  Επιπλέον, εξαιτίας της πολυπλοκότητας του έργου, απαιτείται να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα τελευταίας τεχνολογίας για να αυτοματοποιηθούν οι διαδικασίες μελέτης και κατασκευής, αποφεύγοντας τυχόν εμπόδια και καθυστερήσεις.

  Τα ψηφιακά BIM μοντέλα θα περιλαμβάνουν όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η μελέτη, κατασκευή και διαχείριση του έργου.

  Αναφορικά με την πρόσβαση στον πράσινο ουρανοξύστη του Ελληνικού, η διοίκηση τονίζει ότι δεν θα είναι για το ευρύ κοινό, αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Ο Marina Tower είναι ένας ουρανοξύστης κατοικιών. Συνεπώς, η χρήση των εγκαταστάσεών του προορίζεται αποκλειστικά για τους κατοίκους του και τους επισκέπτες τους. 

  Ωστόσο, στην ευρύτερη περιοχή του έργου, εντός του Ελληνικού, θα υπάρχουν καταστήματα, χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας, αθλητικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχεία και άλλες υποδομές που θα είναι προσβάσιμες σε όλους".

  Ιδιοκτήτης του έργου και φορέας ανάπτυξης είναι εξ ολοκλήρου η Lamda Development. 

  Αναφορικά με την διαδικασία πώλησης των διαμερισμάτων (200 διαμερίσματα σε 45 ορόφους), σύμφωνα με τα στελέχη της Lamda έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος και διαπιστώνεται πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από πιθανούς αγοραστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

  "Η ζήτηση είναι έντονη τόσο από το εξωτερικό, όπως αναμέναμε, όσο και από την Ελλάδα, γεγονός που αξιολογούμε ως ιδιαιτέρως σημαντικό. Περισσότερα στοιχεία θα ανακοινωθούν εντός του Ιουλίου", αναφέρουν χαρακτηριστικά.

  Αναφορικά με τον ρόλο της Foster + Partners όπως αναφέρουν, το διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο εκπόνησε το masterplan του έργου του Ελληνικού και διετέλεσε επικεφαλής της ομάδας μελετητών για την έγκριση των πολεοδομικών μελετών.

  Είναι, επίσης, αρχιτέκτονας και επικεφαλής της ομάδας μελετητών για τον Marina Tower.

  Η ομάδα μελέτης για τον ουρανοξύστη περιλαμβάνει, επίσης, την Buro Happold (σύμβουλοι μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων), τη Faithful & Gould (σύμβουλοι μηχανικοί), καθώς και πλήθος άλλων συμβούλων μηχανικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όλων των ειδικοτήτων, ώστε οι μελέτες να είναι πλήρεις και σύμφωνες με τους κανονισμούς που ισχύουν στη χώρα μας και διεθνώς, για αυτού του είδους τα κτίρια.

  Σημειώνουμε ότι για κάθε ανάπτυξη προκηρύσσεται ξεχωριστός διαγωνισμός με συμμετοχή διαφορετικών αρχιτεκτονικών γραφείων / μελετητικών σχημάτων. Έτσι, στην επόμενη μας παρουσίαση για το Marina Galleria, θα ανακοινωθεί μια διαφορετική ομάδα μελετητών. 

  Τα πρώτα έργα που θα ξεκινήσουν στο Ελληνικό

  Ήδη στην έκταση του Ελληνικού έχουν ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες, ενώ από τα πρώτα έργα που θα ξεκινήσουν είναι το κτίριο για ΑΜΕΑ στην περιοχή κοντά στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, όπως και το κέντρο ενημέρωσης κοινού που θα ανεγερθεί στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά.

  Εντός του επόμενου διαστήματος, πρόκειται να ξεκινήσουν τα έργα υποδομών, όπως το πρωτεύον και δευτερεύον οδικό δίκτυο, καθώς και τα έργα στο παράκτιο μέτωπο 3,5 χλμ., που περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας νέας παραλίας μήκους 1 χλμ, ανοιχτής σε όλους.

  Παράλληλα, θα προχωρήσουν τα έργα δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου, μεγάλο τμήμα του οποίου θα ολοκληρωθεί κατά την πρώτη πενταετία.

  Στα επόμενα δύο χρόνια, σχεδιάζεται επίσης, η τμηματική ολοκλήρωση των αθλητικών εγκαταστάσεων που θα είναι προσβάσιμες στους πολίτες.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ