Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Ιουλ-2021 08:15

  Η ΔΕΗ έδωσε 1,341 δισ. ευρώ για μείωση δανεισμού και οφειλών σε τρίτους

  ΔΕΗ Στάσσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Την τελευταία διετία η ΔΕΗ προχώρησε στην πληρωμή συνολικού ποσού 1,341 δις ευρώ προκειμένου να μειώσει το δανεισμό της και να αποπληρώσει οφειλές προς τρίτους.

  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες στη βουλή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γ. Στάσσης, την τελευταία διετία δόθηκαν 435 εκατ. ευρώ για μείωση των οφειλών της ΔΕΗ προς την αγορά, 636 εκατ. ευρώ για μείωση του δανεισμού της επιχείρησης ενώ ακόμη 270 εκατ. ευρώ δόθηκαν για να μειωθούν οι οφειλές της ΔΕΗ προς τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).

  Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Στάσσης, όταν ανέλαβε τη διοίκηση της επιχείρησης το καλοκαίρι του 2019, βρήκε ταμειακό έλλειμμα ύψους 1 δις ευρώ και ακόμη 1 δις ευρώ οφειλές της ΔΕΗ προς τρίτους.

  Από τον Αύγουστο του 2019 έως σήμερα πληρώσαμε σημαντικό μέρος από αυτά τα χρέη, ανέφερε ο κ. Στάσσης αποκαλύπτοντας τις πληρωμές που έχει πραγματοποιήσει η ΔΕΗ στο επίμαχο διάστημα προς τράπεζες, προμηθευτές και ΕΛΑΠΕ. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Στάσσης, οι οφειλές της ΔΕΗ είχαν μπλοκάρει ολόκληρο τον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας.

  Απαντώντας στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί υπερβολικά υψηλής κερδοφορίας, ο κ. Στάσσης τόνισε ότι η ΔΕΗ πρέπει να έχει τουλάχιστον 1 δις λειτουργική κερδοφορία, που θα της επιτρέψει να έχει τις αναγκαίες χρηματοροές για να υλοποιήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα με έμφαση στις ΑΠΕ.

  Για να μειώσει η χώρα την εξάρτησή της από εισαγωγές καυσίμων και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, υπάρχει μόνο ένας τρόπος, οι επενδύσεις στις ΑΠΕ κατέληξε ο κ. Στάσσης.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ