Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Ιουλ-2021 18:06

  Κ. Σκρέκας: Η ΔΕΗ δεν αισχροκερδεί

  Σκρεκας ΥΠΕΝ οικοδομικες αδειες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Η ΔΕΗ δεν αισχροκερδεί τόνισε μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας απαντώντας σε σχετικές αναφορές του τομεάρχη ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλου.

  Όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, ακόμη και όταν οι τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος ήταν χαμηλές πέρυσι τον Ιούνιο, η ΔΕΗ το κέρδος που αποκόμιζε από την αγορά της προμήθειας, ισοσκέλιζε τις απώλειες από τον κλάδο της παραγωγής. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ΔΕΗ το καθαρό κέρδος της επιχείρησης ανά νοικοκυριό ισοδυναμεί με 30 λεπτά του ευρώ. Θέλουμε η ΔΕΗ να είναι κερδοφόρος διότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να υλοποιήσει τις αναγκαίες επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, τόνισε ο κ. Σκρέκας. 

  Ο αρμόδιος υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας αναφέρθηκε επίσης και στην αύξηση του κόστους στη χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος. Όπως είπε η τιμή του φυσικού αερίου έξι μήνες πριν ήταν στα 15 με 20 ευρώ/MWh ενώ σήμερα έχει διπλασιαστεί στα 30 με 35 ευρώ/MWh. Τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από τα 20 ευρώ/τόνο το 2019 έχουν σήμερα εκτιναχθεί κοντά στα 60 ευρώ/τόνος, εκτοξεύοντας το κόστος της λιγνιτικής παραγωγής στα 120 ευρώ/MWh.

  Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός, η ελληνική χονδρεμπορική αγορά παρουσιάζει την ίδια και ακόμη καλύτερη συμπεριφορά σε σχέση με την ώριμη και ανταγωνιστική αγορά της Ιταλίας, όπου οι τιμές τις προηγούμενες ημέρες ήταν ως επί το πλείστον ακριβότερες. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση, ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε τα κόστη είναι να αντικαταστήσουμε την ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτά καύσιμα με ΑΠΕ, τόνισε ο κ. Σκρέκας επισημαίνοντας ότι στην τελευταία δημοπρασία της ΡΑΕ οι τιμές για τα φωτοβολταϊκά διαμορφώθηκαν έως και στο 1/4 του κόστους που εμφανίζουν οι λιγνίτες. 

  Σημειώνεται τέλος ότι η συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου αφορούσε στην ενημέρωση της βουλής για τις νέες συμβάσεις προμήθειας πετρελαίου και μαζούτ της ΔΕΗ για το έτος 2021. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ