Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Ιουλ-2021 08:27

  Τι προβλέπει η συμφωνία ΔΕΗ – Βιομηχανίας για τα νέα τιμολόγια ρεύματος

  Τι προβλέπει η συμφωνία ΔΕΗ – Βιομηχανίας για τα νέα τιμολόγια ρεύματος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Κοντά σε οριστική συμφωνία βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες ΔΕΗ και ενεργοβόρες βιομηχανίες για το θέμα της ανανέωσης των τιμολογίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

  Πρόκειται για μια εκκρεμότητα αρκετών μηνών με δεδομένο ότι οι προηγούμενες συμβάσεις έχουν λήξει και ανά τακτά χρονικά διαστήματα δινόταν παράταση από πλευράς ΔΕΗ.

  Η νέα συμφωνία, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, έχει ως βάση τα ισχύοντα τιμολόγια και προβλέπει μια σταθερή τιμή για την επόμενη διετία κατά το πρότυπο της συμφωνίας της ΔΕΗ με την Αλουμίνιον.

  Η συμφωνία διετούς διάρκειας θα περιλαμβάνει λελογισμένες αυξήσεις, ενώ θα περιλαμβάνεται και ρήτρα που θα μετακυλίει τις ενδεχόμενες αυξήσεις από τους ρύπους.

  Βεβαίως από την πλευρά τους οι βιομηχανικοί καταναλωτές των επιλέξιμων κλάδων, διαθέτουν το όπλο της αντιστάθμισης, δηλαδή αποζημιώνονται για το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 που επιβαρύνει το ενεργειακό τους κόστος.

  Πρέπει να σημειωθεί ότι στη νέα σύμβαση που αναμένεται να υπογραφεί θα υπάρχει ρητή αναφορά ότι από το 2023 και μετά, η τιμολόγηση θα συνδέεται με τη χονδρεμπορική αγορά, κατά το πρότυπο των όσων ισχύουν για τις βιομηχανίες της κεντρικής Ευρώπης.

  Η διαφαινόμενη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ανοίγει το δρόμο ώστε από το 2023 και μετά η βιομηχανία να έχει την εναλλακτική επιλογή των πράσινων corportate PPAs δηλαδή των διμερών συμβάσεων με παραγωγούς ΑΠΕ, μια επιλογή που προωθεί και το αρμόδιο υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας, αναζητώντας μάλιστα τρόπους να δοθούν επιπλέον κίνητρα που θα καθιστούν τη λύση ακόμη πιο ελκυστική για παραγωγούς και βιομηχανικούς καταναλωτές.

  Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι με την επικείμενη συμφωνία ΔΕΗ ενεργοβόρου Βιομηχανίας οδεύει προς επίλυση μια σημαντική εκκρεμότητα της αγοράς.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ