Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Ιουλ-2021 16:00

  Τα σχέδια εξωστρέφειας των ελληνικών τραπεζών

  Τα σχέδια εξωστρέφειας των ελληνικών τραπεζών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Η πρόσφατη εξαγορά της σερβικής Direktna Bank από τη Eurobank, ίσως, αποτελεί ένα μικρό δείγμα των στρατηγικών σχεδίων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για τη διεθνή τους παρουσία, εκμεταλλευόμενες τεχνολογικές καινοτομίες και τις προοπτικές ανάπτυξης συγκεκριμένων αγορών. Όπως δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη κάποια διεθνή συνεργασία στα συστήματα πληρωμών από την Alpha Bank, καθώς οι συζητήσεις πρόκειται να ξεκινήσουν μέσα στο δεύτερο εξάμηνο, πέραν της αναδιάρθρωσης των θυγατρικών στην περιοχή. Όμως, η εξωστρέφεια των ελληνικών τραπεζών δεν περιορίζεται μόνο με την παρουσία τους σε ξένες αγορές. Για παράδειγμα, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς έχουν επιλέξει την οργανική τους ανάπτυξη στην Ελλάδα, με διεθνείς συνεργασίες στις επενδύσεις, τις τραπεζοασφάλειες και στη χρηματοδότηση διεθνών επιχειρήσεων.

  Οι χώρες στην ευρύτερη περιοχή, όπως Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία πρόκειται να παρουσιάσουν σημαντική ανάπτυξη λόγω των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και από την ευρωπαϊκή προοπτική και τη διαδικασία της σύγκλισης. Σήμερα το ποσοστό διείσδυσης του τραπεζικού τομέα είναι στο 24,2%, έναντι 79% στην Ελλάδα και 87,4% στην ΕΕ. Η αύξηση του ποσοστού αυτού θα ενισχύσει την παρουσία της Alpha στη Ρουμανία. Το Λονδίνο και το Λουξεμβούργο αποτελούν τις βασικές αγορές για την ανάπτυξη του private banking, asset management και διαχείρισης πλούτου γενικότερα, ενώ η Κύπρος συνδυάζει ευκαιρίες τόσο για το private banking όσο και για χρηματοδότηση επιχειρήσεων.

  Η Eurobank, ύστερα από την ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης των θυγατρικών στο εξωτερικό, έχει θέσει ως στόχο το 30% της κερδοφορίας να προέρχεται από διεθνείς δραστηριότητες. Απομακρύνθηκε από μεγάλες αγορές, όπως η Ουκρανία, η Τουρκία, η Πολωνία και η Ρουμανία, προτιμώντας να παραμείνει και να επενδύσει περαιτέρω σε Βουλγαρία, Σερβία, Λουξεμβούργο, Λονδίνο και Κύπρο. Εκεί εντάσσεται η συγχώνευση της Eurobank Serbia και της Direktna Bank που προβλέπει ότι η Eurobank θα διατηρεί πλειοψηφική συμμετοχή (70%) στο νέο σχήμα το οποίο θα διαθέτει ενεργητικό άνω των 2 δισ. ευρώ, δανειακό χαρτοφυλάκιο άνω του 1,5 δισ. ευρώ, και θα είναι πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενη με περίσσεια ρευστότητα και καταθέσεις περίπου 2 δισ. ευρώ. Το τριετές πλάνο της Eurobank προβλέπει κέρδη προ προβλέψεων από τις διεθνείς δραστηριότητες 250-300 εκατ. ευρώ ετησίως με τα κέρδη προ φόρων να κυμαίνονται μεταξύ 150 εκατ. και 200 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2023.  Οι θυγατρικές Λονδίνου, Λουξεμβούργου και Κύπρου θα εστιάσουν κυρίως στο private banking και τη διαχείριση περιουσίας, με την ένταξη των υπηρεσιών σε μια ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα, την Temenos. Βουλγαρία και Σερβία θα επικεντρωθούν σε δάνεια προς μικρομεσαίες.

  Alpha Bank

  Σε αναδιάρθρωση των επενδύσεων στο εξωτερικό προχωρά και η Alpha Bank, με την πώληση των θυγατρικών σε Αλβανία και Λονδίνο. Από την πώληση των θυγατρικών αυτών, σε συνδυασμό με άλλες κινήσεις, όπως η πώληση των δραστηριοτήτων καρτών, η Alpha Bank υπολογίζει να ενισχύσει τα κεφάλαιά της κατά περίπου 3,35 δισ. ευρώ απορροφώντας τα κόστη από την επιθετική μείωση των κόκκινων δανείων και χρηματοδοτώντας το αναβαθμισμένο σχέδιο για την παρουσία της στη Ρουμανία και την Κύπρο. Στόχος της Alpha Bank είναι το 10% της κερδοφορίας του ομίλου να προέρχεται από διεθνείς δραστηριότητες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο η Ρουμανία θα επιφέρει άνοδο στη συνολική κερδοφορία του Ομίλου κατά 1% μέχρι το 2024. Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος κερδοφορίας για τον Όμιλο έχει αναβαθμιστεί σε 10% ετησίως, με κέρδη άνω των 600 εκατ. από το 2023 και μέχρι περίπου 1 δισ. το 2024. Επίσης, η Alpha Bank ξεκινά συζητήσεις με κορυφαίους διεθνείς ομίλους για συνεργασία και ανάπτυξη συστημάτων πληρωμών από το β’ εξάμηνο του έτους. Κι αυτό πέραν των υφιστάμενων συνεργασιών όπως στις τραπεζοασφάλειες με την Generali.

   

  Εθνική Τράπεζα

  Η Εθνική Τράπεζα διατηρεί την παρουσία της στη Σερβία, ενώ βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης της θυγατρικής της στην Κύπρο. Την ίδια στιγμή, όμως, πραγματοποίησε πολυετή και αποκλειστική συνεργασία με τη CVC Partners στις τραπεζοασφάλειες, στο πλαίσιο πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Κι αυτό, επίσης, πέραν των ήδη μεγάλων συνεργασιών με διεθνείς κολοσσούς στο επενδυτικό και χρηματοδοτικό κομμάτι, στο private banking και στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η Εθνική, πάντως, έχει λάβει τη στρατηγική απόφαση να επενδύσει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και να στηρίξει τη συνολική της ανάπτυξη από την Ελλάδα, με στόχο να καταστεί τράπεζα πρώτης επιλογής στη χώρα.

  Τράπεζα Πειραιώς

  Η Τράπεζα Πειραιώς εργάζεται συστηματικά με βάση το στρατηγικό σχέδιο Sunrise προκειμένου να στηρίξει ουσιαστικά την αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα που αναμένεται να εκδηλωθεί από το τέλος του 2021, καθώς και την οικονομική ανάκαμψη που θα ακολουθήσει. Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα Πειραιώς χρηματοδοτεί την ελληνική επιχειρηματικότητα, έχοντας από την αρχή του έτους νέες εκταμιεύσεις άνω των 2,1 δισ. ευρώ, με στόχο τα 5,7 δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους. Την ίδια στιγμή, έχοντας ενεργό ρόλο σε διεθνές επίπεδο, συνεργάζεται με διεθνείς επενδυτές και χρηματοδοτεί επενδύσεις τους στην Ελλάδα σε τομείς που συμβάλλουν στη μετάβαση προς τη βιώσιμη οικονομία ενώ συμμετέχει σε μεγάλα έργα υποδομής που στηρίζουν την ανάπτυξη. Η Πειραιώς δηλαδή επενδύει στη χρηματοδότηση διεθνών ομίλων με άμεσο θετικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία. Αυτό πέραν των υφιστάμενων διεθνών συνεργασιών στο πλαίσιο εξειδικευμένων υπηρεσιών και προϊόντων στο επίπεδο των επενδύσεων, της ψηφιακής τραπεζικής και των χρηματοδοτήσεων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ