Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Ιουλ-2021 09:09

  Το 70% της σερβικής Direktna Bank απέκτησε η Eurobank

  Το 70% της σερβικής Direktna Bank απέκτησε η Eurobank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Έκλεισε η συμφωνία της Eurobank για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου στη σερβική τράπεζα Direktna Bank, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό δημοσίευμα του Capital.gr.

  Όπως προβλέπει η συμφωνία, η συγχώνευση της Eurobank Serbia και της Direktna Bank προβλέπει ότι η Eurobank θα διατηρεί πλειοψηφική συμμετοχή (70%) στο νέο σχήμα, ενώ το υπόλοιπο 30% θα κατέχουν οι δύο μέτοχοι της Direktna, Σέρβοι επιχειρηματίες Andrej Jovanovic και Bojan Milovanovic. Η Eurobank διατηρεί επίσης το μάνατζμεντ του νέου σχήματος και θα διορίζει διευθύνοντα σύμβουλο.

  Μετά τη συγχώνευση, η νέα τράπεζα θα είναι η έβδομη στη Σερβία σε συνολικό ενεργητικό και δάνεια και όγδοη στις καταθέσεις. Θα διαθέτει ενεργητικό άνω των 2 δισ. ευρώ, δανειακό χαρτοφυλάκιο άνω του 1,5 δισ. ευρώ, και θα είναι πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενη με περίσσεια ρευστότητας και καταθέσεις περίπου 2 δισ. ευρώ.

  Η συμφωνία είναι κεφαλαιακά ουδέτερη για τον Όμιλο της Eurobank, η αντικατοπτρίζει τη στρατηγική της Eurobank για συνεχή ανάπτυξη των διεθνών δραστηριοτήτων, τόσο οργανικά, όσο και μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων. Υπενθυμίζεται ότι το 30% των βασικών εσόδων προ-προβλέψεων του Ομίλου, προέρχονται από τις παραπάνω διεθνείς δραστηριότητες.

  Όπως προκύπτει από παρουσιάσεις της Τράπεζας, η Eurobank είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που διατηρεί παρουσία στη Σερβία, όπου στο παρελθόν είχαν θυγατρικές όλες οι σημερινές συστημικές τράπεζες. Η ενίσχυση της Eurobank στην αγορά της Σερβίας έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων κινήσεων στη Βουλγαρία, όπου η θυγατρική της Eurobank εξαγόρασε το 2016 την Alpha Bank Bulgaria και το 2019 την Piraeus Bank Bulgaria.

  Ο Όμιλος είναι παρών σε πέντε χώρες εκτός Ελλάδος (Βουλγαρία, Κύπρος, Σερβία, Λουξεμβούργο και Βρετανία). Έχει την τρίτη σε μέγεθος τράπεζα της Βουλγαρίας (Postbank) και την κορυφαία corporate bank στην Κύπρο (Eurobank Cyprus) και μια εξειδικευμένη στο private banking και το wealth management θυγατρική, την Eurobank Private Bank Luxembourg.

  Σταύρος Ιωάννου

  O κ. Σταύρος Ιωάννου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Group Chief Οperating Οfficer (COO) και Επικεφαλής των Διεθνών Δραστηριοτήτων της Eurobank, δήλωσε: "Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη συμφωνία με τους μετόχους της Direktna για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών μας στη Σερβία και τη δημιουργία ενός πολύ ισχυρότερου, μεγαλύτερου και δυναμικού τοπικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Αυτή η Συναλλαγή συνάδει με τη στρατηγική της Eurobank για περαιτέρω επέκταση των διεθνών δραστηριοτήτων της και τη δημιουργία πρόσθετης αξίας για τους μετόχους της μέσω στοχευμένων εξαγορών, συγχωνεύσεων ή κοινοπραξιών. Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη συνεργασία μας με δύο εξαιρετικούς Σέρβους επιχειρηματίες, τον Andrej και τον Bojan, και είμαστε σίγουροι για την επιτυχία των φιλόδοξων σχεδίων μας στη Σερβία. Η συγχώνευση της Eurobank Serbia με την Direktna έχει ουσιαστικά πλεονεκτήματα για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη της ενοποιημένης τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων των πελατών λιανικής όσο και των πελατών επιχειρηματικής τραπεζικής, των καταθετών, των υπαλλήλων και των ρυθμιστικών αρχών".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ