Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Ιουν-2021 13:05

  Αγοραπωλησίες πλοίων από την οικογένεια Αλαφούζου

  Αγοραπωλησίες πλοίων από την οικογένεια Αλαφούζου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Γεωργίου

  Νέες συμφωνίες αγοραπωλησιών και ναυλώσεων ανακοινώθηκαν από εταιρείες, συμφερόντων του Γιάννη Αλαφούζου, με τον εφοπλιστή να εκτιμά ότι η ανάκαμψη της αγοράς των δεξαμενόπλοιων θα είναι "εκρηκτική" τον προσεχή χειμώνα.

  Αρχικά, η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Όσλο, Okeanis Eco Tankers γνωστοποίησε την πώληση των υπερ-δεξαμενόπλοιων (VLCCs), "Nissos Santorini" και "Nissos Antiparos", κατασκευής 2019, έναντι 180 εκατ. δολαρίων.

  Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το Νοέμβριο του 2021. Σύμφωνα με τη ναυτιλιακή, η παραπάνω πώληση αναμένεται να παράγει καθαρά κέρδη περίπου 40 εκατ. δολαρίων, ενώ μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η διοίκηση προτίθεται να προτείνει διανομή 20-23 εκατ. δολαρίων στους μετόχους.

  Η αγορά

  Παράλληλα, η Okeanis ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία για την απόκτηση δύο VLCCs, χωρητικότητας 300.000 dwt έκαστο, τα οποία ναυπηγούνται στο νοτιοκορεάτικο ναυπηγείο Hyundai Heavy Industries (συμφωνία resale).

  Πηγές της αγοράς αναφέρουν πως τα εν λόγω πλοία είχαν δοθεί για παραγγελία αρχικά από την Kyklades Maritime, τη μη εισηγμένη εταιρεία της οικογένειας Αλαφούζου.

  To deal έκλεισε στα 194 εκατ. δολάρια και τα δύο πλοία θα παραδοθούν στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

  Πρόκειται για πλοία με eco σχεδιασμό, τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με scrubbers, ενώ θα μπορούν να καίνε και εναλλακτικά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένων των βιοκαυσίμων. Επίσης, θα μπορούν να τροποποιηθούν, ώστε να καταναλώνουν LNG ή μεθανόλη, μόλις η απαιτούμενη τεχνολογία, οι υποδομές και το ρυθμιστικό πλαίσιο τεθούν σε ισχύ.

  Αλλαγές στις ναυλώσεις


  Τέλος, η εταιρεία ανακοίνωσε την αντικατάσταση χρονοναυλώσεων για VLCCs του στόλου της.

  Ειδικότερα, θα μεταφέρει το υπόλοιπο δύο ετών της ναύλωσης του "Nissos Keros" στο "Nissos Despotiko" και το υπόλοιπο έξι μηνών της ναύλωσης του "Nissos Donoussa" στο "Nissos Rhenia".

  Έτσι, τα "Nissos Keros" και "Nissos Donoussa" τίθενται άμεσα διαθέσιμα για έκθεση στη spot αγορά.

  "Οι δράσεις μας θα βοηθήσουν την Okeanis να αυξήσει την έκθεσή της στη spot αγορά των VLCCs ενόψει μίας εκρηκτικής ανάκαμψης των δεξαμενόπλοιων αυτόν το χειμώνα. Τοποθετούμε καλύτερα την εταιρεία στην αγορά, ώστε να εκμεταλλευτεί τις αναμενόμενες θετικές εξελίξεις, συνεχίζοντας παράλληλα την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους μας" εξήγησε ο πρόεδρος και CEO της Οkeanis, Γιάννης Αλαφούζος.

  Η Okeanis διαχειρίζεται 14 tankers, τύπου VLCC και suezmax, με eco σχεδιασμό και scrubbers.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ