Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Ιουν-2021 00:22

  Προς υπερκάλυψη οδεύει η ΑΜΚ της Alpha Bank

  Προς υπερκάλυψη οδεύει η ΑΜΚ της Alpha Bank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Όλοι οι βασικοί και οι ειδικοί μέτοχοι της Alpha Bank από Ελλάδα και εξωτερικό επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως το ποσό των 800 εκατ. ευρώ που ξεκινά σήμερα το πρωί (γύρω στις 9 πμ, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό). Ήδη, η διοίκηση της Alpha Bank, από τις παρουσιάσεις και τις επαφές που είχε με όλους τους μεγάλους και ειδικούς μετόχους θεωρεί ότι το βιβλίο προσφορών για τη δημόσια προσφορά έχει ήδη καλυφθεί, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ποσοστά του ΤΧΣ. Σημειώνεται ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θεωρείται ειδικός επενδυτής και συμμετέχει στη διεθνή προσφορά με το βιβλίο προσφορών. Η διεθνής προσφορά καλύπτει το 80% της έκδοσης.

  Αντίστοιχη είναι η ζήτηση από μεγάλους θεσμικούς επενδυτές από την Ελλάδα. Η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα καλύπτει το 20% της έκδοσης. Με αυτά τα δεδομένα, η διοίκηση της Alpha Bank αισιοδοξεί τόσο για την ποιότητα των επενδυτών και των κεφαλαίων, αλλά και για το ύψος της τιμής που θα διαμορφωθεί. Το ενδιαφέρον της Alpha Bank εστιάζεται και στους ιδιώτες επενδυτές στην Ελλάδα, τόσο σε αυτούς που θα πάρουν μέρος στην αύξηση όσο και σε εκείνους που δεν θα συμμετέχουν αλλά προτιμούν να κρατήσουν τις μετοχές τους, ποντάροντας στη μελλοντική υπεραξία. Από τους επενδυτές που δεν θα πάρουν μέρος θα προκύψει ο αριθμός των πρώτων αδιάθετων μετοχών που θα κατανεμηθούν κατά προτεραιότητα στους υφιστάμενους μετόχους με το ποσοστό συμμετοχής τους και σε αυτούς που θέλουν να αυξήσουν το ποσοστό και, στη συνέχεια, σε νέους μετόχους.

  Οι ιδιώτες μέτοχοι, με ποσοστά κάτω του 5% ο καθένας, σε Ελλάδα και εξωτερικό εκτιμάται ότι θα διαμορφώσουν το συνολικό ποσοστό τους στο 25%, ενώ οι υπόλοιποι ιδιώτες μέτοχοι (πριν από την αύξηση) θα ανέλθουν σε 50% από περίπου 75% σήμερα. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με επιστολή του ενημέρωσε ότι στηρίζει την ΑΜΚ με το ποσοστό του (10,92%), αν και η αγορά εκτιμά ότι θα μειωθεί λίγο και θα κινηθεί μεταξύ 8-9%, στο πλαίσιο της στρατηγικής αποεπένδυσης του Ταμείου.

  Ο μέτοχος J. Paulson, όπως ενημέρωσε με επιστολή του θα συμμετέχει και θεωρείται ότι τουλάχιστον θα διατηρήσει το ποσοστό του και μετά την ΑΜΚ (5,6% σήμερα), ενώ το ποσοστό της Schroders πιθανότατα θα περιοριστεί στο 3,7% από 5,2% πριν από την αύξηση.

  Το χρονοδιάγραμμα

  28.06.2021: Έναρξη της Δημόσιας Προσφοράς (αρχικός σχεδιασμός για 9πμ).

  30.06.2021: Λήξη της Δημόσιας Προσφοράς.

  01.07.2021: Δημοσίευση της ανακοίνωσης σχετικά με την τελική τιμή διάθεσης των Νέων Μετοχών στο ΗΔΤ του Χ.Α. και στην ιστοσελίδα του Εκδότη.

  06.07.2021: Δημοσίευση της αναλυτικής ανακοίνωσης σχετικά με την έκβαση της Δημόσιας Προσφοράς στο ΗΔΤ του Χ.Α. και στην ιστοσελίδα του Εκδότη.

  09.07.2021: Έγκριση από την αρμόδια επιτροπή του Χ.Α. της εισαγωγής προς διαπραγμάτευση των Νέων Μετοχών.

  09.07.2021: Ανακοίνωση για την ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των Νέων Μετοχών στο Η.Δ.Τ του Χ.Α. και στην ιστοσελίδα του Εκδότη

  13.07.2021: Έναρξη διαπραγμάτευσης των Νέων Μετοχών.

  Βασικοί όροι της ΑΜΚ

  Οι όροι της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ορίζουν τα εξής:

  • Για τη συμμετοχή στην αύξηση θα πρέπει ο επενδυτής να έχει μετοχές της Alpha Bank στις 28 Ιουνίου.

  • Οι Έλληνες επενδυτές μπορούν να εγγράφονται στη Δημόσια Προσφορά, στην οποία, κατ’ αρχήν, αντιστοιχεί το 20% της συνολικής προσφοράς.

  • Οι ξένοι και ειδικοί επενδυτές (όπως το ΤΧΣ) θα εγγράφονται στο βιβλίο προσφορών, στο οποίο αντιστοιχεί το υπόλοιπο 80% της έκδοσης.

  • Σε όλους τους υφιστάμενους μετόχους (βάσει ημερομηνία καταγραφής) δίνεται προτεραιότητα ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο. Εάν κάποιος επενδυτής εγγραφεί για περισσότερες μετοχές, τότε, κατ’ αρχήν ικανοποιείται το ποσοστό του, και εφόσον υπάρχουν αδιάθετες μετοχές, τότε γίνεται νέα κατανομή.

  • Το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας μπορεί να μεταφέρει αδιάθετες μετοχές από τη δημόσια προσφορά προς το βιβλίο προσφορών και αντίστροφα. Επίσης, μπορεί να μεταβληθεί η κατ’ αρχήν κατανομή 20%-80% εφόσον κρίνεται αναγκαίο βάσει της ζήτησης προς εξασφάλιση των συμφερόντων των μετόχων.

  • Νέοι επενδυτές θα λάβουν μετοχές μόνο εάν υπάρξουν αδιάθετες μετοχές είτε από τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα είτε από το εξωτερικό.

  • Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών της διεθνούς προσφοράς. Αυτή θα ισχύει και για τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα. Η τιμή θα ανακοινωθεί την 1η Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι η ανώτατη τιμή έχει οριστεί στο 1,20 ευρώ.

  • Ο αριθμός των νέων μετοχών από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα προκύψουν από τη διαίρεση του ποσού που θα συγκεντρωθεί (έως 800 εκατ.) προς την τιμή διάθεσης. Οι νέες μετοχές θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο ΧΑ στις 13 Ιουλίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

  • Οι νέες μετοχές που θα εκδοθούν για την ΑΜΚ θα έχουν δικαίωμα ψήφου και θα έχουν δικαίωμα για μέρισμα από τη χρήση 2021, εφόσον το επιτρέπει το θεσμικό πλαίσιο (υπάρχουν περιορισμοί μέχρι το 2022 λόγω της πανδημικής κρίσης).
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ