Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 27-Ιουν-2021 13:42

  Στη Lamda Development το Ελληνικό

  Στη Lamda Development το Ελληνικό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελένης Μπότα

  Υπεγράφη, μετά από 7 χρόνια καθυστερήσεων, την Παρασκευή 25 Ιουνίου, η συμφωνία μεταβίβασης του Ελληνικού στη Lamda Development που σηματοδοτεί την εκκίνηση της μεγαλύτερης ιδιωτικής επένδυσης στη χώρα μας.

  Με την υπογραφή της σύμβασης καταβάλλεται στο ελληνικό Δημόσιο το πρώτο τίμημα ύψους 300 εκατ. ευρώ, από το συνολικό τίμημα μεταβίβασης των 915 εκατ. ευρώ καθώς και Εγγυητική Επιστολή, ποσού 347 εκατ. ευρώ. Συνεπώς στο Ελληνικό Δημόσιο περνούν κεφάλαια 647 εκατ. ευρώ.

  Στην τελετή υπογραφή της σύμβασης, η οποία πραγματοποιήθηκε στα ΤΑΙΠΕΔ, παραβρέθηκε η πρόεδρος & διευθύνουσα σύμβουλος της "Ελληνικό Α.Ε.", Νανά Σπυροπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), Γρηγόρης Δημητριάδης, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, και ο Γ.Γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων & ΣΔΙΤ, Ορέστης Καβαλάκης

  Για "ιστορική μέρα" για τη Lamda, τους μετόχους της και την ίδια χώρα, είχε κάνει λόγο προ δύο ημερών ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου, μιλώντας στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.

  Η διοίκηση της Lamda Development είχε αναφερθεί στα επόμενα βήματα της εμβληματικής επένδυσης συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ.

  Έτσι μετά την υπογραφή της σύμβασης θα βγουν στον αέρα διαγωνισμοί συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ (250 εκατ. ευρώ το 2021 και 250 εκατ. ευρώ το 2022) και θα αφορούν έργα υποδομής, διαμόρφωσης του παραλιακού μετώπου, αντιπλημμυρικά έργα κ.λπ.

  Πέρα από τους διαγωνισμούς των έργων υποδομής, σχεδιάζονται και μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην έκταση του Ελληνικού: οι δύο πύργοι, ο ένας κατοικιών και ο άλλος γραφείων.

  Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου ο Πύργος κατοικιών (Μarina Tower), ένας από τους μεγαλύτερους πράσινους ουρανοξύστες στον κόσμο, θα είναι ο πρώτος που θα παρουσιαστεί στις 7 Ιουλίου.

  Στον ουρανοξύστη έχει προβλεφθεί η κατασκευή 250 κατοικιών, ενώ το ενδιαφέρον για την προπώληση κατοικιών είναι τόσο μεγάλο, που η Lamda Development σχεδιάζει επιπλέον 1.000 κατοικίες (από τις 400 συνολικά που προβλεπόταν την πρώτη πενταετία), απευθυνόμενες όπως είπε ο κ. Αθανασίου "στο ευρύ κοινό".

  Επίσης στην τελική ευθεία βρίσκεται και ο πύργος των γραφείων, με τη σχετική διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί και να έχει επιλεχθεί ήδη η τελική πρόταση η οποία και αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του προσεχούς διαστήματος.

  Στο εμπορικό κομμάτι της επένδυσης και αρχής γενομένης στις 14 Ιουλίου θα γίνει η παρουσίαση της Marina Galleria, του μικρού εμπορικού κέντρου στον Άγιο Κοσμά.

  Βασική προτεραιότητα της εταιρείας είναι το εμπορικό κέντρο στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης το οποίο θα έχει 72.000 τ.μ. εκμισθώσιμων χώρων και θα είναι κατά 20% μεγαλύτερο από το The Mall Athens που έχει η Lamda στο Μαρούσι.

  Και τις δύο εμπορικές αναπτύξεις, θα υλοποιήσει μόνη της η Lamda, λόγω και της εμπειρίας που διαθέτει στα εμπορικά κέντρα.

  Στρατηγικές συνεργασίες

  Στο πλαίσιο των στρατηγικών συνεργασιών η Lamda Development έχει προχωρήσει ήδη σε συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ για την ανάπτυξη δύο σύγχρονων, πολυτελών ξενοδοχείων και αντίστοιχων τουριστικών-οικιστικών συγκροτημάτων στο παράκτιο μέτωπο, ενώ πρόσφατα ο Όμιλος ανακοίνωσε συνεργασία και με τον όμιλο Fourlis για τη δημιουργία retail park στο εμπορικό κέντρο της λεωφόρου Βουλιαγμένης 30.000 τ.μ. και συνολικού ύψους 55 εκατ. ευρώ.

  "Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε και άλλες συνεργασίες, δεδομένου ότι περιμέναμε τις ανακοινώσεις για τη μεταβίβαση των μετοχών", ανέφερε ο κ. Αθανασίου.

  Έτσι μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ανακοινωθούν συμφωνίες σε τομείς όπως ο Αθλητισμός (250 στρέμματα αθλητικών εγκαταστάσεων με στόχο μεταξύ άλλων τη δημιουργία ακαδημιών αθλητισμού), η Εκπαίδευση (η εταιρεία είναι σε συζητήσεις με τα καλύτερα εκπαιδευτήρια στην Ελλάδα άλλα και με ιδρύματα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση), η Υγεία και Ευεξία. Οι αναπτύξεις αυτές θα αναδείξουν τη χώρα και θα ενισχύσουν τον τουρισμό κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.

  Διαδικτυακές παρουσιάσεις

  Η πρώτη διαδικτυακή παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στις 7/7 και θα αφορά στα αρχιτεκτονικά σχέδια του πρώτου ουρανοξύστη στην Ελλάδα, του Marina Tower, ενός από τους μεγαλύτερους πράσινους ουρανοξύστες στον κόσμο και η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί στις 14/7 και θα αφορά στον σχεδιασμό της ανάπτυξης του παράκτιου μετώπου και στα αρχιτεκτονικά σχέδια της Marina Galleria στον Άγιο Κοσμά.

  Επόμενες παρουσιάσεις εντός του 2021 θα αφορούν τα εξής:

  Οικιστικές αναπτύξεις παράκτιου μετώπου.

  Ξενοδοχειακές αναπτύξεις παράκτιου μετώπου.

  Σύγχρονο πάρκο αθλητικών εγκαταστάσεων.

  Εμπορικό κέντρο Λεωφ. Βουλιαγμένης.

  Πύργος πολλαπλών χρήσεων Λεωφ. Βουλιαγμένης.

  Μητροπολιτικό Πάρκο.

  Βιώσιμη ανάπτυξη.

  Σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές.

  Η επικοινωνία με το κοινό θα περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία websites του έργου αλλά και των επιμέρους αναπτύξεων και τη δημιουργία App με σκοπό την αμεσότητα της επικοινωνίας και της ενημέρωσης για τις εξελίξεις προς το ευρύ κοινό.


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ