Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Ιουν-2021 07:37

  Τι θα εγκρίνει σήμερα η Γενική Συνέλευση της Τρ. Πειραιώς

  Τι θα εγκρίνει σήμερα η Γενική Συνέλευση της Τρ. Πειραιώς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Στην πραγματοποίηση των anti-dilution κινήσεων στους μετόχους που είχε ανακοινώσει η Τράπεζα Πειραιώς πριν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των 1,38 δισ. ευρώ προχωρά ο Όμιλος. Στη σημερινή τακτική γενική συνέλευση της Πειραιώς Financial Holdings, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 4 μμ, η διοίκηση του ομίλου θα παρουσιάσει τις κινήσεις για δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ και την πρώτη διανομή κεφαλαίου στους μετόχους σε είδος.

  Η Τράπεζα Πειραιώς έχει προγραμματίσει τη διανομή τιτλοποιημένων δανείων μεσαίας διαβάθμισης των σχημάτων Phonex και Vega. Συγκεκριμένα, πρόκειται να παραχωρήσει στους μετόχους το 65% των ομολόγων αυτών, τα οποία φέρουν κουπόνι 7%, σύμφωνα με τις τιμολογήσεις εντός του προγράμματος Ηρακλής. Η αξία των ομολόγων αυτών υπολογίζεται στα 62,5 εκατ. ευρώ, αφού η διοίκηση του Ομίλου πρόκειται να ζητήσει την έγκριση από τη Γ.Σ. τη μείωση σε είδος του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής κατά 0,05 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι συνολικές προς διαπραγμάτευση μετοχές του Ομίλου ανέρχονται σε 1,25 δισ. κοινές μετοχές, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ η μία. Η μείωση αυτή γίνεται για την περιέλευση στους μετόχους της Εταιρείας (Πειραιώς Financial Holdings), αντίστοιχων σε αξία με τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, μετοχών έκδοσης της θυγατρικής κυπριακής εταιρείας με την επωνυμία "Phoenix Vega Mezz Ltd”, κυριότητας του Ομίλου Πειραιώς.

  Η δεύτερη δόση θα ακολουθήσει με την τιτλοποίηση με την ονομασία Sunrise 1, η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί και αφορά σε κόκκινα δάνεια ύψους 7 δισ. ευρώ. Και από αυτή την τιτλοποίηση, ο Όμιλος πρόκειται να προσφέρει στους μετόχους μέρος των ομολόγων μεσαίας εξασφάλισης (mezzanine), τα οποία φέρουν κουπόνι 9%.

  Στο μεταξύ, η διοίκηση του Ομίλου, σύμφωνα με πρόσφατη παρουσίαση, αναμένεται να ανακοινώσει ότι έχει ήδη επιτευχθεί στο 80% ο στόχος για τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ μέσα από κεφαλαιακά κέρδη από ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου (0,4 δισ.), την πώληση του καρτικού συστήματος POS (0,3 δισ. ευρώ) και της συνθετικής τιτλοποίησης δανείων (όφελος 0,3 δισ. ευρώ). Με τη συνθετική τιτλοποίηση, δεν γίνεται πώληση δανείων, αλλά αγορά ασφαλίστρου έναντι καθυστερήσεων των δανείων που ασφαλίζονται. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο κίνδυνος και απελευθερώνονται κεφάλαια.

  Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2020, υπενθυμίζεται ότι οι απώλειες προ φόρων ανήλθαν σε 530 εκατ.  ευρώ σε σύγκριση με κέρδη 389 εκατ. το 2019. Σύμφωνα με την Πειραιώς, λαμβάνοντας υπόψη το εφάπαξ κόστος αναδιάρθρωσης και τις απομειώσεις που σχετίζονται με το Covid-19 και την προετοιμασία εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), ο Όμιλος θα είχε επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων της τάξης των€312 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 74 εκατ. το 2019. Τα καθαρά αποτελέσματα του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε ζημία 668 εκατ. το 2020, σε σύγκριση με τα καθαρά κέρδη των 276 εκατ. το 2019. Ο φόρος της χρήσης 2020 ανήλθε στα 128 εκατ. ευρώ κυρίως ως αποτέλεσμα της αναγνώρισης φόρου που σχετίζεται με τις τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega.

  Με βάση την πρόσφατη παρουσίαση σε επενδυτές, αναμένεται να επισημανθεί από τη διοίκηση του Ομίλου ότι οι στόχοι του προγράμματος Sunrise επιτυγχάνονται μέχρι σήμερα με ταχύτερους ρυθμούς, συμπεριλαμβανομένων των στόχων για αύξηση κερδοφορίας κατά 5% βραχυπρόθεσμα και άνω του 10% μεσοπρόθεσμα. Οι τιτλοποιήσεις και οι πωλήσεις κόκκινων δανείων προχωρούν με γρηγορότερους ρυθμούς, η δημιουργία κόκκινων δανείων από την πανδημία κινείται σχεδόν στο μισό των αρχικών προβλέψεων, τα λειτουργικά έξοδα και οργανικά έσοδα έχουν υπερβεί τους στόχους.

  Διαβάστε ακόμα:

  * Χρ. Μεγάλου: Οι 12 κινήσεις που φέρνουν την Τρ. Πειραιώς στη νέα εποχή

  * Τρ. Πειραιώς: Ήλθε σε συμφωνία για την πώληση του χαρτοφυλακίου Sunrise

  * Δάνεια 22 δισ. ευρώ θα χορηγήσει έως το 2024 η Τράπεζα Πειραιώς

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ