Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Ιουν-2021 07:59

  EYΔΑΠ: 50 εκατ. ευρώ σε μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου

  EYΔΑΠ: 50 εκατ. ευρώ σε μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Επιστροφή κεφαλαίου και μέρισμα στους μετόχους, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ, θα διανείμει η ΕΥΔΑΠ. 

  Τα δύο αυτά θέματα θα τεθούν προς έγκριση στην προσεχή τακτική γενική συνέλευση της ΕΥΔΑΠ την επόμενη Παρασκευή 25 Ιουνίου.

  Ειδικότερα, όπως αναφέρεται οι μέτοχοι καλούνται να αποφασίσουν για:

  · Έγκριση διανομής μερίσματος παρελθουσών χρήσεων από το κονδύλι "Κέρδη εις νέον" ποσού ύψους 25.560.000 ευρώ, δηλαδή μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή καθώς και καθορισμός των δικαιούχων μερίσματος και της ημερομηνίας έναρξης πληρωμής τους.

  · Έγκριση επιστροφής κεφαλαίου από το κονδύλι "Διαφορά από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο" ποσού ύψους 24.495.000 ευρώ, δηλαδή ποσό επιστροφής κεφαλαίου 0,23 ευρώ ανά μετοχή με αντίστοιχη τροποποίηση της παρ. 3 του άρθρου 5 του Καταστατικού με τίτλο "Μετοχικό Κεφάλαιο".

  Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, μετά το κλείσιμο της συμφωνίας με το ελληνικό δημόσιο για την επέκταση του δικαιώματος αποκλειστικής διάθεσης ύδατος στην περιοχή αρμοδιότητάς της για την περίοδο 2021-2040, θα μείνει με ταμειακά διαθέσιμα άνω των 300 εκατ ευρώ, η αξιοποίηση των οποίων θα γίνει προς δύο κατευθύνσεις.

  Η πρώτη θα είναι για την ανάπτυξη της εταιρείας, μέσω νέων επενδύσεων (θα προσληφθούν σύμβουλοι) και το δεύτερο, θα εξεταστεί και νέα επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους. 

  Να σημειωθεί ότι με βάση τη συμφωνία με το ελληνικό Δημόσιο αναφορικά με την επέκταση του δικαιώματος αποκλειστικής διάθεσης αδιύλιστου νερού στην περιοχή αρμοδιότητάς της ΕΥΔΑΠ για την περίοδο 2021-2040, το κόστος του αδιύλιστου ύδατος για τα επόμενα χρόνια ανέρχεται μεσοσταθμικά σε περίπου 33,5 εκατ. ευρώ ετησίως, όταν στην περίοδο 2004-2013 έφτανε στα 60 εκατ. ευρώ τον χρόνο και στο χρονικό διάστημα 2013-2021 στα 46 εκατ. ευρώ ετησίως, άρα προκύπτει σαφής εξοικονόμηση, μεσοσταθμικά τουλάχιστον 35% χαμηλότερη σε σχέση με την προηγούμενη 7ετία-8ετία.

  Να σημειωθεί ότι η ΕΥΔΑΠ προχώρησε πρόσφατα στην προκήρυξη του έργου κατασκευής του "Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (Κ.Ε.Λ.) Δήμων Ραφήνας - Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας". 

  Στο αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνονται τα έργα της παρούσας φάσης των εγκαταστάσεων του Κ.Ε.Λ. Ραφήνας - Πικερμίου και Σπάτων - Αρτέμιδας, τα έργα του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού διάθεσης εκροών και τα έργα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης (Κ.Π.Ε.Ε.), συμπεριλαμβανομένου και του περιβάλλοντος χώρου.

  Η αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 88,77 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και συνολικά στα 110,08 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

  Η διάρκεια σύμβασης, ορίζεται σε 114 μήνες, ενώ η ΕΥΔΑΠ διατηρεί το δικαίωμα μονομερούς ανανέωσης της σύμβασης κατά το μέρος που αφορά στη λειτουργία για επιπλέον χρονικό διάστημα για ένα έτος (δικαίωμα προαίρεσης).

  Ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών ορίζεται η 16η Σεπτεμβρίου 2021.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ