Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Ιουν-2021 08:05

  Premia (πρώην Pasal): Αρχές Ιουλίου η έγκριση της ΑΜΚ με μετρητά - Στόχος να γίνει ΑΕΕΑΠ

  Premia (πρώην Pasal): Αρχές Ιουλίου η έγκριση της ΑΜΚ με μετρητά - Στόχος να γίνει ΑΕΕΑΠ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Ελένης Μπότα

  Στις αρχές Ιουλίου αναμένεται να δοθεί η έγκριση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Premia Properties η οποία θα πραγματοποιηθεί τόσο με την καταβολή μετρητών όσο και με εισφορά ακινήτων. 

  Όπως τόνισε χτες ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Κώστας Μαρκάζος, η εν λόγω ΑΜΚ, μπορεί να μην είναι και η τελευταία μέσα στο 2021, καθώς εξετάζονται διάφορα σενάρια για την υλοποίηση των επενδύσεων και των στόχων που έχει θέσει η εταιρεία (επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία και 1 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη 5ετία). 

  Σύμφωνα με τον ίδιο εξετάζεται αμκ με μετρητά, έκδοση ομολόγου αλλά και νέα εισφορά ακινήτων, με στόχο η εταιρεία να πρωταγωνιστήσει στον εγχώριο real estate μέσα στα επόμενα χρόνια. 

  Όπως είπε ο κ. Μαρκάζος "είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο από επενδυτική εταιρεία να γίνουμε ΑΕΕΑΠ και στο πλαίσιο αυτό επιδιώκουμε την αύξηση του free float της εταιρείας", ενώ όπως είπε "ο βασικός μέτοχος δεν έχει πρόβλημα να πέσει το ποσοστό συμμετοχής του κάτω από το 50%". 

  Από το σύνολο της αμκ, η οποία εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει δύο εβδομάδες μετά την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (περί τα μέσα Ιουλίου), συνολικού ύψους 75 εκατ εκατ ευρώ, τα 27,5 εκατ ευρώ θα καλυφθούν από την εισφορά των 7 ακινήτων ενώ τα υπόλοιπο μέρος των 47,5 εκατ.ευρώ θα καλυφθεί με μετρητά.

  Στο πλαίσιο αυτό, ο βασικός μέτοχος της εταιρείας Strener Stenhus, συμφερόντων του επιχειρηματία Η. Γεωργιάδη, έχει δεσμευτεί να καλύψει την ΑΜΚ με τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ, ενώ η μέτοχος εταιρεία ΝΟΕ με 0,5 εκατ. ευρώ.

  Ο κ. Μαρκάζος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο από το σύνολο των υπολοίπων μετρητών της αμκ, ένα μικρό μέρος να καλυφθεί με ιδιωτική τοποθέτηση. 

  "Τα χρήματα της αμκ θα κατευθυνθούν στην υλοποίηση του επενδυτικού μας σχεδίου και όχι για αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων", ανέφερε ο δ.σ της Premia Properties. 

  Αναφορικά με την υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου, η Premia στον τομέα των Logistics έχει ηγετική θέση με 175.000 τ.μ και αποδόσεις πάνω από 8%. 

  Όπως τόνισε ο κ. Μαρκάζος, στρατηγική επιδίωξη της εταιρείας πέρα από τα logistics είναι η επικέντρωση σε τομείς όπως τα εμπορικά ακίνητα (big boxes), αλλά και ακίνητα κοινωνικού χαρακτήρα σε υγεία, εκπαίδευση, γηροκομεία κ.α. Παράλληλα ο ίδιος απεκλεισε την είσοδο της εταιρείας στην αγορά γραφειακών χώρων και ξενοδοχειακών μονάδων. 

  "Έχουμε περάσει στην ψηφιακή γραφειοκρατία"

  Ιδιαίτερα δύσκολο χαρακτήρισε το επενδυτικό περιβάλλον στο ελληνικό real estate ο κ. Μαρκάζος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, βρίσκεται στην 145η θέση (σε σύνολο 160 χωρών παγκοσμίως) στον τομέα της ασφάλεια των συναλλαγών στον τομέα των ακινήτων. 

  Γραφειοκρατία, έλλειψη Κτηματολογίου το οποίο όπως είπε δεν φαίνεται η χώρα μας να αποκτήσει ποτέ, υψηλά κόστη, είναι σύμφωνα με τον κ. Μαρκάζο μερικά από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά real estate. 

  Μάλιστα αναφερόμενος και στην ψηφιοποίηση ορισμένων διαδικασιών του δημοσίου τομέα, έκανε λόγο για "ψηφιακή γραφειοκρατία".

  "Πριν μπορούσαμε να έχουμε όλα τα χαρτιά που απαιτούνται και να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες μέσα σε 5 ημέρες και τώρα με την ψηφιοποίηση να χρειάζεται 20 με 30 ημέρες", ανέφερε χαρακτηριστικά. 

  "Πάντως" όπως είπε "υπάρχει βούληση και θέληση για να σταματήσει πλέον η Ελλάδα να θεωρείται ως το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, κάτι που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια". 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ