Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 12-Ιουν-2021 09:04

  Προχωρά η κεφαλαιακή ενίσχυση της Aegean – Τα βήματα μετά από την ΑΜΚ

  Προχωρά η κεφαλαιακή ενίσχυση της Aegean – Τα βήματα μετά από την ΑΜΚ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Δίνοντας ψήφος εμπιστοσύνης στην εταιρεία οι μέτοχοι της Aegean κάλυψαν την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου των 60 εκατ. ευρώ ενισχύοντας το ταμείο της εισηγμένης και ανοίγοντας το δρόμο για τα επιπλέον 120 εκατ. ευρώ κρατικής ενίσχυσης για τις απώλειες του 2020.

  Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από την ΑΜΚ θα αξιοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης για το 2021 και το 2022 και θα συμπληρωθούν από τα 120 εκατ. ευρώ που θα λάβει η εταιρεία ως κρατική ενίσχυση λόγω των ζημιών που υπέστη κατά το απαγορευτικό των πτήσεων που επιβλήθηκε την περασμένη άνοιξη, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

  Σύμφωνα με ανάλυση της Eurobank Equities, μετά την αύξηση του κεφαλαίου και την επιχορήγηση και αν υπολογιστεί ρευστότητα ύψους 130 εκατ. ευρώ το 2021, εκτιμάται ότι ο όμιλος θα ολοκληρώσει το έτος με καθαρή θέση ρευστότητας ύψους 94 εκατ. ευρώ.

  Υπενθυμίζεται ότι με καταβολή του ποσού των 120 εκατ. ευρώ, θα παραδοθούν στο ελληνικό δημόσιο, χωρίς επιβάρυνση, ελεύθερα μεταβιβάσιμοι τίτλοι παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών της "Αεροπορία Αιγαίου ΑΕ” (warrants) που θα αντιπροσωπεύουν δικαίωμα απόκτησης μετοχών οι οποίες θα αντιστοιχούν στο 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

  Η τιμή άσκησης των εν λόγω δικαιωμάτων ισούται με την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών κατά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η άσκηση των warrants θα μπορεί να γίνει μετά από την συμπλήρωση του δεύτερου έτους και πριν από την λήξη του πέμπτου έτους, από την ημερομηνία εκταμίευσης των 120 εκατ. ευρώ.

  Οι προοπτικές για το 2021

  Κλείνοντας τα θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης το επόμενο και ιδιαίτερα σύνθετο μέτωπο που καλείται να αντιμετωπίσει η διοίκηση της Aegean είναι ο σχεδιασμός του πτητικού έργου για τους επόμενους μήνες.

  Η συμφωνία για το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό της ΕΕ, που επιτρέπει τα ταξίδια χωρίς καραντίνα για τους εμβολιασμένους πολίτες, ενισχύει την αισιοδοξία για την πορεία του 2021 και ειδικά για τους κρίσιμους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Παράγοντες της αγοράς των αερομεταφορών εκτιμούν ότι η επιβατική κίνηση θα διαμορφωθεί στο 55% του 2019.

  Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η διοίκηση της Aegean που εκτιμά ότι το 2021 θα είναι χρονιά ανάκαμψης, ωστόσο παραμένουν σημαντικές αβεβαιότητες που δεν κάνουν εύκολες τις προβλέψεις. Σημαντικοί παράγοντες που θα κάνουν την διαφορά είναι η πορεία των εμβολιασμών σε εθνικό, πανευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και η τήρηση των μέτρων που θα αποτρέψει πιθανά νέες εξάρσεις κρουσμάτων.

  Πρόσφατα η εταιρεία εγκαινίασε το θερινό της πρόγραμμα για τη Θεσσαλονίκη με τρείς νέες απευθείας πτήσεις προς Ζυρίχη, Λονδίνο (Χίθροου) και Βρυξέλλες από το ανακαινισμένο αεροδρόμιο "Μακεδονία". Συνολικά η Aegean το φετινό καλοκαίρι θα επιχειρεί από και προς το αεροδρόμιο "Μακεδονία" σε 22 διεθνείς προορισμούς σε 13 χώρες, με απευθείας τακτικές αλλά και ναυλωμένες πτήσεις, και σε 15 προορισμούς στην Ελλάδα.

  Τα νέα αεροσκάφη

  Στο πλαίσιο της αναπροσαρμογής του επενδυτικού της πλάνου λόγω της πανδημίας η Aegean αποφάσισε να διατηρήσει την παραγγελία των 46 νέων αεροσκαφών της οικογένειας Α320 Neo της Airbus, μεταθέτοντας όμως τους χρόνους παράδοσης.

  Η εισηγμένη έχει ήδη παραλάβει οχτώ αεροσκάφη και ένα ακόμη αεροσκάφος A321 neo προγραμματίζεται να παραληφθεί το 2021. Οι παραδόσεις των υπόλοιπων αεροσκαφών προγραμματίστηκαν για την περίοδο 2022-2026.

  kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα:

  - Καλύφθηκε στο 100% η ΑΜΚ της Aegean

  - Aegean: Δεύτερος μεγαλύτερος κόμβος του δικτύου της η Θεσσαλονίκη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ