Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Ιουν-2021 02:20

  Τσαμάζ: Σχέδιο τριών πυλώνων για τον ΟΤΕ του 2030

  Τσαμάζ: Σχέδιο τριών πυλώνων για τον ΟΤΕ του 2030
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Για την ολοκλήρωση της πορείας μετασχηματισμού του ομίλου ΟΤΕ, από όμιλο τηλεπικοινωνιών σε πάροχο ενός ολοκληρωμένου τεχνολογικού οικοσυστήματος, σε ορίζοντα 10ετίας, δεσμεύτηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Μιχάλης Τσαμάζ, κατά το μήνυμά του προς τους μετόχους στη χθεσινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση. 

  "Ο όμιλος ΟΤΕ είναι σήμερα enabler και επιταχυντής του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων. Όραμά μας για την επόμενη δεκαετία, είναι να παγιώσουμε τη θέση μας ως κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα”, τόνισε. 

  Περιγράφοντας το στρατηγικό σχέδιο "που θα μας πάει στο 2030” o κ. Τσαμάζ δήλωσε ότι αυτό  βασίζεται σε τρεις πυλώνες: Πελάτες, Δίκτυα και Λειτουργίες.
  Για τον πρώτο πυλώνα, ο ίδιος σημείωσε ότι "τα επόμενα δέκα χρόνια, οι πελάτες μας, ιδιώτες ή επαγγελματίες, βιομηχανίες ή το Δημόσιο, δεν θα επιζητούν από εμάς έναν κατάλογο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Θα χρειάζονται ένα τεχνολογικό οικοσύστημα, συνδεδεμένο με ολόκληρο τον κόσμο και προσαρμοσμένο στις δικές τους ανάγκες”. 

  Πέρα από τις όποιες ψηφιακές υπηρεσίες σε πρώτο πλάνο παραμένουν οι επενδύσεις στα δίκτυα. "Χτίζουμε συστηματικά τις υποδομές που στηρίζουν αυτό το τεχνολογικό οικοσύστημα. Ο όμιλος ΟΤΕ την τελευταία δεκαετία έχει επενδύσει περισσότερα από 5 δισ. ευρώ σε δίκτυα και δεσμεύεται για επενδυτικό πλάνο ύψους 2 δισ. ευρώ έως το 2024”, δήλωσε ο κ. Τσαμάζ, υπενθυμίζοντας ότι ο όμιλος έχει δεσμευτεί για πληθυσμιακή κάλυψη 5G στο 60% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του 2021, καθώς και για περαιτέρω επέκταση του δικτύου οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home-FTTH), φτάνοντας σε παραπάνω από 550 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις έως το τέλος του 2021.

  Σημείωσε ακόμη ότι στο επίκεντρο της στρατηγικής του ομίλου παραμένουν και τα έργα πληροφορικής και επικοινωνιών ICTμεταξύ των οποίων και αυτά που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. "Στόχος μας είναι να παρέχουμε την τεχνολογική βάση στην οποία θα στηριχθεί η ανάκαμψη της χώρας. Η τεχνογνωσία του ΟΤΕ σε έργα ICT και τα μεγάλα έργα που έχει ήδη υλοποιήσει, όπως η άυλη συνταγoγράφηση, ισχυροποιούν τη θέση μας ως συνεργάτη επιλογής για έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας”, δήλωσε 

  Η δομή του ομίλου 

  Το 2020 ήταν χρονιά - σταθμός για τη δομή της λειτουργίας του ομίλου ΟΤΕ, καθώς ολοκληρώθηκε η απόσχιση των κλάδων της πρώτης γραμμής -της εξυπηρέτησης πελατών, των τεχνικών υπηρεσιών πεδίου και των καταστημάτων- σε τρεις ξεχωριστές εταιρείες. 

  Παράλληλα ο όμιλος υλοποίησε ένα ευρύ πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που όπως είπε ο κ. Τσαμάζ "υιοθετήθηκε από περισσότερους από 1.300 εργαζομένους στην Ελλάδα, οδηγώντας σε σημαντικές εξοικονομήσεις”. 

  "O μόνος τρόπος για να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και την αιφνίδια αλλαγή, είναι να αλλάζουμε συνεχώς, με ελεγχόμενο τρόπο και πριν μας αναγκάσουν οι συνθήκες”, τόνισε ο επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ, προαναγγέλλοντας νέες αλλαγές. 

  Δήλωσε πως "είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα είναι ο oργανισμός σε 10 χρόνια”, αλλά έδωσε το στίγμα, προσθέτοντας ότι μέχρι το 2030 ο ΟΤΕ θα έχει ψηφιοποιήσει και αυτοματοποιήσει πιο πολλές λειτουργίες, θα έχει αναθέσει σε εξωτερικούς συνεργάτες ό,τι δεν ανήκει στις βασικές λειτουργείες και ότι θα έχει μειώσει τα επίπεδα διοίκησης και έχει μάθει να δουλεύει σε μικρότερες και πιο ευέλικτες ομάδες. 

  "Με άλλα λόγια, θα έχουμε αποβάλλει ό,τι έχει απομείνει από το μονοπώλιο του παρελθόντος, και θα έχουμε υιοθετήσει τη στάση και τον τρόπο σκέψης που θα μας πάνε μπροστά”, τόνισε ο κ. Τσαμάζ. 

  Ο επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά ότι οι στόχοι για το 2030 θα επιτευχθούν με "αίσθημα ευθύνης προς όλα τα ενδιαφέρομενα μέρη” προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτό "η όποια αναδιοργάνωση και τα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης θα συνεχίσουν να υλοποιούνται με κατανόηση και γενναιοδωρία για όλους τους εργαζομένους”.

  Προστασία του περιβάλλοντος 

  Ο κ. Τσαμάζ έκανε και ειδική αναφορά στις περιβαλλοντικές δράσεις του ομίλου. "Το 2020, το 100% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τον Όμιλο στην Ελλάδα προήλθε από ανανεώσιμες πηγές, μέσω πράσινων πιστοποιητικών. Κι έχουμε ξεκάθαρο στόχο, να συνεχίσουμε να περιορίζουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα”, σημείωσε. 

  Στις αρχές του 2021 ο όμιλος υιοθέτησε πιο φιλόδοξους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η διατήρηση της 100% χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για τις ανάγκες του Ομίλου σε κατανάλωση ηλεκτρισμού, καθώς και η κλιματική ουδετερότητα, στις λειτουργίες του ΟΤΕ έως το 2025 και σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας έως το 2040.  Τέλος, ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι "δεσμευόμαστε να διαχειριστούμε με βιώσιμες πρακτικές το 100% των τεχνολογικών αποβλήτων, εφαρμόζοντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας”.

  Μέρισμα 0,68 ευρώ ανά μετοχή 

  Η Γενική Συνέλευση των μετοχών του ΟΤΕ υπερψήφισε την πρόταση του ΔΣ για διανομή μερίσματος 0,68 ευρώ ανά μετοχή (σε απόλυτο ποσό) για τη χρήση 2020, μια αύξηση της τάξης του 20% σε σχέση με πέρσι που είχε δοθεί μέρισμα 0,55 ευρώ για τη χρήση 2019.  

  Με αυτό τον τρόπο συνεχίζεται η μερισματική πολιτική των τελευταίων ετών. Συνολικά, η απόδοση από μερίσματα και επαναγορά μετοχών του ΟΤΕ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, είναι της τάξης του 6-7% ετησίως. Δεν αποκλείεται και η διανομή έκτακτου μερίσματος εντός του 2021 από την ολοκλήρωση της πώληση της θυγατρικής Telekom Romania Communications (TKR) στην Orange Romania που ανακοινώθηκε πέρσι τον Δεκέμβριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο μισό τους έτους. 

  kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη: 

  * ΟΤΕ: "Πράσινο φως" από τη Γ.Σ. για διαμονή μερίσματος 0,68 ευρώ/μτχ

  * Citi: O OTE έχει το καλύτερο προφίλ στον κλάδο των τηλεπικοινωνίων στη Ε.Ε

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ