Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Ιουν-2021 17:45

  Alpha Bank: Αισιοδοξία για την επιτυχία της ΑΜΚ παρά το "όχι" Paulson

  Alpha Bank: Αισιοδοξία για την επιτυχία της ΑΜΚ παρά το 'όχι' Paulson
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19.43

  Κατά της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank φέρεται να τάσσεται η Paulson & Co., αναφέρει η Wall Street Journal, σε αποκλειστικό δημοσίευμά της, επικαλούμενη πηγές της.

  Ο οικογενειακός επενδυτικός οίκος του μεγαλύτερου μετόχου της Alpha μετά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), John Paulson, ο οποίος ελέγχει 7% στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, θα καταψηφίσει την ΑΜΚ στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, ενώ και η εταιρεία επενδυτικών συμβούλων (proxy advisory) ISS καλεί τους πελάτες της να ψηφίσουν κατά της αύξησης. Η Paulson & Co. δεν βλέπει την ανάγκη για μια ΑΜΚ σε αυτό το χρονικό σημείο και διαφωνεί με τη δομή της πρότασης για την αύξηση, τονίζουν οι πηγές του αμερικανικού δικτύου.

  Η Alpha Bank πιστεύει στον αναπτυξιακό στόχο του στρατηγικού σχεδίου "Tomorrow” το οποίο έχει ανακοινώσει σε όλους τους μετόχους της και σε θεσμικούς επενδυτές, σε Ελλάδα και εξωτερικό, μέσα από περίπου 90 παρουσιάσεις μέχρι σήμερα. Όπως ανέφεραν πηγές της Alpha Bank στο Capital.gr, η Τράπεζα προχωρά με βάση το σχέδιο αυτό και στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία ξεκινά στις 28 Ιουνίου, στηριζόμενη από τη θετική ανταπόκριση της πλειοψηφίας των μετόχων και τη θετική αντίδραση της αγοράς, η οποία καταγράφεται στο Χρηματιστήριο και με την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της Schroders, στις 31 Μαΐου, με 5,41%.

  Η Alpha Bank δήλωσε στο Capital.gr ότι "έχουμε αναδιαρθρώσει τον ισολογισμό μας με επιτυχία και, ενόψει της ιστορικά υψηλής εισροής ευρωπαϊκών κονδυλίων, είμαστε τώρα σε θέση ισχύος να πρωτοστατίσουμε ως τράπεζα στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και να συμβάλουμε στην ανάπτυξη μετά την πανδημία. Η ΑΜΚ των 0,8 δισ. ευρώ θα επιτρέψει στην Alpha Bank να ενισχύσει σημαντικά τις επενδύσεις σε κλάδους όπως η ανανεώσιμη ενέργεια, η ψηφιοποίηση, οι υποδομές, η αγορά ακινήτων, ο τουρισμός και η ναυτιλία. Επίσης, η ΑΜΚ θα επιτρέψει στην Alpha Bank να φτάσει τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝΡΕ) στο 2% και την κερδοφορία της στο 10% μέχρι το 2024. Με τη βοήθεια της κερδοφορίας, η Alpha Bank ετοιμάζεται για διανομή μερίσματος από το 2023 και μετά. Με τους συμβούλους μας (JPMorgan, Goldman Sachs, Citigroup Global Markets, Barclays και Axia) έχουμε πραγματοποιήσει έναν παραγωγικό διάλογο και έχουμε λάβει θετική αντίδραση από τη μεγάλη πλειοψηφία των μετόχων μας. Επιπλέον, η θετική αντίδραση της αγοράς μάς δίνει τη σιγουριά ότι η πλειοψηφία των μετόχων θα υποστηρίξει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μας”.

  Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα ψήφου και συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση στις 15 Ιουνίου θα έχουν όσοι διατηρούσαν μετοχές της Alpha Bank και αύριο, 10 Ιουνίου 2021. Σύμφωνα με το προγραμματισμό της Τράπεζας, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα ξεκινήσει στις 28 Ιουνίου, με παράλληλη έναρξη της διαδικασίας σε Ελλάδα (δημόσια προσφορά) και στο εξωτερικό (bookbuilding). Σημειώνεται ότι οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα μπορούν να πάρουν μέρος στην αύξηση με το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο. Εάν υπάρξουν αδιάθετες μετοχές, τότε θα γίνει κατανομή σε υφιστάμενους μετόχους που θέλουν να αυξήσουν το ποσοστό τους περαιτέρω και σε νέους μετόχους. Σύμφωνα με τους όρους της ΑΜΚ που έχει ανακοινώσει η Alpha Bank, ο μέτοχος που μπορεί να διαφωνήσει για την αύξηση, από τη στιγμή που έχει μετοχές θα μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά του και να πάρει μέρος με βάση το ποσοστό του. Για παράδειγμα, ο μέτοχος John Paulson, μπορεί να διαφωνήσει, αλλά μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα και να συμμετέχει μέχρι το ποσοστό του που είναι σήμερα 7,32%. Αυτό, όμως, απομένει να φανεί αφενός στη Γενική Συνέλευση στις 15 Ιουνίου και στη διαδικασία της αύξησης που ξεκινά στις 28 Ιουνίου.

  Σε ό,τι αφορά τη στάση του ΤΧΣ, το ίδιο το Ταμείο έχει ανακοινώσει ότι θα στηρίξει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του Ταμείου από τις τράπεζες, το ποσοστό του στην Alpha Bank μπορεί να μειωθεί, ίσως, κοντά στο 8-9% από 11,2% σήμερα.

  Η Institutional Shareholder Services (ΙSS) αναφέρει ότι οι μέτοχοι θα πρέπει να ψηφίσουν κατά της ΑΜΚ επειδή η τράπεζα δεν χρειάζεται νέα κεφάλαια, η μετοχή της κινείται αισθητά χαμηλότερα της αξίας του χαρτοφυλακίου της, ενώ οι μέτοχοι οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν θα βρεθούν σημαντικά ζημιωμένοι.

  Η Glass Lewis, έτερη proxy advisory, έχει αντίθετη άποψη, σημειώνοντας ότι οι φόβοι για τους υπάρχοντες μετόχους επισκιάζονται από την αναπτυξιακή στρατηγική της Alpha Bank, συμβουλεύοντας υπέρ της υπερψήφισης της ΑΜΚ. Η Glass Lewis, η οποία αποτελεί έναν από τους πλέον ανεξάρτητους και αξιόπιστους proxy advisors και συμβουλεύει τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές παγκοσμίως, υπογραμμίζει ότι το ΔΣ της Τράπεζας έχει παρουσιάσει μια ισχυρή επιχειρηματική λογική και ικανοποιητική τεκμηρίωση της πρότασής του προς τους μετόχους, ειδικά ενόψει των τρεχουσών πολύ θετικών συνθηκών αγοράς.

  Ιδιαίτερα ως προς το ύψος και τη σκοπιμότητα της ΑΜΚ, η Glass Lewis αναγνωρίζει τα επιχειρηματικά οφέλη αυτής για την Τράπεζα και τους μετόχους της, ενώ σημειώνει ότι η μετοχή της Τράπεζας ανέκαμψε κατά 20% περίπου την ημερομηνία ανακοίνωσης της απόφασης περί αύξησης κεφαλαίου.

  O οίκος καταλήγει ότι η αύξηση του αριθμού των μετοχών της Τράπεζας αντισταθμίζεται και με το παραπάνω από τα οφέλη της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής της Alpha Bank καθώς και από το γεγονός ότι το ΔΣ προτίθεται να διαφυλάξει τα δικαιώματα των μετόχων μέσω παροχής κατά προτεραιότητα κατανομής μετοχών - μέχρι το υπάρχον ποσοστό τους κατά την ημερομηνία αναφοράς.

  Τέλος, η Glass Lewis αναγνωρίζει τη στρατηγική ανάπτυξης και μεγέθυνσης που παρουσίασε η Διοίκηση της Alpha Bank, υπερβαίνοντας παρωχημένες λογικές ότι οι ΑΜΚ είναι μόνον για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ζητήματα επιβίωσης.

  Λ. Στεργίου 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ