Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Ιουν-2021 13:14

  Axia: Τι ειπώθηκε σε τηλεδιάσκεψη της Eurobank με επενδυτές

  Axia: Τι ειπώθηκε σε τηλεδιάσκεψη της Eurobank με επενδυτές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Με αφορμή πρόσφατο report της Axia Research όπου υποστήριξε ότι η επιχειρηματική σύνθεση του ομίλου της Eurobank, συμπεριλαμβανομένου του real estate ύψους 1,4 δισ. ευρώ, οι κερδοφόρες και πολύ καλά κεφαλαιοποιημένες διεθνείς τραπεζικές δραστηριότητες της συστημικής τράπεζας, πέραν των ελληνικών, "απαιτούν" μια ξεχωριστή αποτίμηση στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, έναντι των εγχώριων και διεθνών τραπεζών, διοργάνωσε τηλεδιάσκεψη της διοίκησης με επενδυτές. Στο conference call, δόθηκε η ευκαιρία στους επενδυτές να συνομιλήσουν με τον CEO της Eurobank κ. Φωκίων Καραβία, τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ  και ιδρυτή και Managing Partner της Grivalia κ. Γιώργο Χρυσικό, τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο, Group Chief Οperating Οfficer (COO) & Διεθνείς Δραστηριότητες της τράπεζας κ. Σταύρο Ιωάννου, τον Γενικό Διευθυντή Finance Ομίλου, Group Chief Financial Officer (Group CFO) κ. Χάρη Κοκολογιάννη και τον κ. Δημήτρη Νικολό, Διευθυντή της Διεύθυνσης Επενδυτικών Σχέσεων της συστημικής τράπεζας.

  Κατά την άποψη της Axia, και λόγω της σύνθεσης του ομίλου, η αποτίμηση της Eurobank "αξίζει" ένα πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων τραπεζών και διατηρεί την τιμή-στόχο του 1,20 ευρώ για τη μετοχή της, κάτι που υποδηλώνει κεφαλαιοποίηση ύψους 4,5 δισ. ευρώ και εκτιμά ότι η Eurobank είναι σε καλή θέση για να σημειώσει re-rating τόσο στους δείκτες αποτίμησης όσο και στην κερδοφορία.

  Τα βασικά σημεία της τηλεδιάσκεψης ήταν τα εξής:

  Ελληνικές τραπεζικές δραστηριότητες. Η έναρξη από πολύ νωρίς της διαδικασίας μείωσης του κινδύνου στον ισολογισμό της Eurobank  (με τις  τιτλοποιήσεις Pillar και Cairo) έδωσε στην τράπεζα ένα προβάδισμα έναντι των υπόλοιπων τραπεζών όσον αφορά την ομαλοποίηση του ισολογισμού της. Ενώ οι υπόλοιπες τράπεζες επικεντρώνονται στα σχέδια μείωσης του ρίσκου και του μετασχηματισμού, η Eurobank μπορεί να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και την επόμενη μέρα για την Ελλάδα.

  Η διοίκηση είναι πεπεισμένη ότι τα 31 δισ. ευρώ που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα υποστηρίξουν το επίπεδο των νέων εκταμιεύσεων για την τράπεζα τα επόμενα χρόνια, ξεκινώντας με αύξηση του ΑΕΠ κατά 6% το 2022. Όσον αφορά την ποιότητα του ενεργητικού, η διοίκηση εκτιμά  χαμηλότερες εισροές NPE το 2021 σε σχέση με ό,τι ανέμενε πριν, και στα 0,6 δισ. ευρώ (από 0,9 δισ. ευρώ) και είναι αισιόδοξη για την επίτευξη του στόχου των 500 εκατ. ευρώ προ φόρων το 2021 με δείκτη συνολικού κεφαλαίου στο 16%.

  Επιπλέον, η εκκαθάριση του ισολογισμού και η επιστροφή των επαναλαμβανόμενων κερδών θα θέσουν την τράπεζα σε καλή θέση να αρχίσει να διανέμει μερίσματα από το 2023. Η διοίκηση δήλωσε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο για τον οποίο οι ελληνικές τραπεζικές δραστηριότητες της Eurobank πρέπει να διαπραγματεύονται με discount. Αν μη τι άλλο, θα πρέπει να διαπραγματεύονται με premium έναντι των άλλων τραπεζών, δεδομένης της εκκίνησης πολύ νωρίτερα του προγράμματος μετασχηματισμού.

  Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Axia, προσαρμόζοντας τις αποτιμήσεις της Eurobank στις επιχειρήσεις ακινήτων και στις διεθνείς δραστηριότητες, η αποτίμηση για τις ελληνικές τραπεζικές δραστηριότητές της διαμορφώνεται κάτω από το 0,2x έναντι 0,4x για τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες. Οι ελληνικές τραπεζικές δραστηριότητες της Eurobank αντιπροσωπεύουν 1,9 δισ. ευρώ από την αποτίμηση-στόχο των 4,5 δισ. ευρώ της κεφαλαιοποίησής της.

  Ακίνητα. Η διοίκηση είναι πολύ αισιόδοξη όσον αφορά τις προοπτικές για το τμήμα επενδύσεων σε ακίνητα της Eurobank. Η Axia υπογραμμίζει τα σχόλια του κ. Χρυσικού σχετικά με μια πρόσφατη συναλλαγή στον χώρο των premium γραφείων στην Αθήνα, η οποία πραγματοποιήθηκε με αποτίμηση 4 χιλ. ευρώ / τ.μ. Επιπλέον, η αύξηση των τιμών κατασκευής οδήγησε το κόστος αντικατάστασης αυτών των χώρων σε περίπου 4 χιλ. ευρώ / τ.μ.. Η αγοραία αξία ύψους 400 εκατ. ευρώ για τα περιουσιακά στοιχεία που αφορούν τον τομέα των γραφείων της Eurobank είναι "συντηρητική", όπως επισημαίνει, και θα μπορούσε επίσης να υποδηλώνει σημαντική δυνητική ανοδική πορεία για το χαρτοφυλάκιο ακινήτων. Η Axia σημειώνει ότι ο στόχος επενδύσεων σε ακίνητα του ομίλου για το 2021 και 2022 ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.

  Διεθνείς δραστηριότητες. Η διοίκηση της Eurobank παραμένει αισιόδοξη για τις προοπτικές των διεθνών δραστηριοτήτων του ομίλου στη Βουλγαρία, την Κύπρο και τη Σερβία. Δεδομένου ότι η Eurobank στοχεύει σε ηγετική θέση σε κάθε χώρα στην οποία βρίσκεται, υπάρχει χώρος για δραστηριότητες M&A στη Σερβία, όπου ο όμιλος έχει μερίδιο αγοράς περίπου 5% ως η 10η μεγαλύτερη τράπεζα. Σημειώνεται ότι το μακροπρόθεσμο guidance για το 40% των καθαρών εσόδων από τόκους να προέρχονται από τις διεθνείς επιχειρήσεις (έναντι 30% το 2020) δεν λαμβάνει υπόψη τη μη οργανική ανάπτυξη. Η Axia εκτιμά ότι αυτός ο τομέας θα φέρει κέρδη 200 εκατ. ευρώ από το 2022. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, οι διεθνείς τραπεζικές δραστηριότητες της Eurobank αντιπροσωπεύουν 1,1 δισ. ευρώ από την αποτίμηση-στόχο των 4,5 δισ. ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ